USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Fırçalanmayan dişler damar tıkanıklığına neden oluyor

Kalp sağlığını arkalamak düşüncesince önerilerde mevcut Prof. Dr. Hamza Duygu, diş etlerindeki iltihabın damar duvarlarında da iltihaba neden bulunduğunu ve bunun da ilerleyici zamanlarda damar tıkanıklığına kere açabileceği uyarısında bulundu.

Fırçalanmayan dişler damar tıkanıklığına neden oluyor
08-10-2022 10:01


Kalp rahatsızlıkları çabucak ortak tomar faktöre ilişkin yerine bu günlerde en kesif karşılaşılan afiyet problemlerinin başlangıcında geliyor. Dünya Sağlık Örgütü, kan basıncı, obezite, kolesterin ve sigara içiminin kontrolü ile önsezi ve damar hastalıklarının görülme sıklığının yarıya indirilebileceğini açıkladı. Kalp damar rahatsızlıklarına yol açan faktörleri özetleyen Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu ise diş fırçalamanın önsezi sağlığı üzerine ehemmiyetli ortak tesiri bulunduğunu kaydetti. Diş etlerindeki iltihabın damar duvarlarında ceninisakıt yoğunluklu iltihaba neden bulunduğunu kaydeden Duygu, bu durumun damar şiddeti gerçekleştiren plağın üzerine pıhtı oluşarak damarın tıkanmasına minval açabileceğini söyleyerek, önsezi krizini mâni olmak düşüncesince dişlerin günde minimum dü defa fırçalanmasını önerdi.

Koruyucu hekimliğin önsezi ve damar rahatsızlıklarından kaynaklı ölümlerin azaltılmasında aşkın ehemmiyetli role eş bulunduğunu kail Duygu, fasile hekimliğinin önsezi damar tıkanıklığı düşüncesince efdal riziko haiz bireylerin saptanması ve bu insanlardaki önceki yahut tekrarlayan önsezi damar tıkanıklığı sorunlarının önlenmesinde aşkın ehemmiyetli ortak fonksiyon gördüğünü söyledi. Kalp ve damar hastalığının çabucak ortak tomar faktöre ilişkin bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Duygu, “Bugün düşüncesince önsezi ve damar rahatsızlıkları riskini artırdığı bildik ve değme toplumda çalışan bulunduğu bildirme edilen riziko faktörleri vardır. Sigara içmemenin, dosdoğru beslenmenin, giriş döndürücü kilodan kaçınmanın, minimum günde noksan sayaç ve haftada ilkokul gündüz yapılacak biçimde derneşik alıştırma yapmanın, alışılagelen şeker rahatsızlığı hastalığı metabolizmasının ve giriş döndürücü stresten ırak durmanın önsezi ve damar sağlığını dayanaklık etmek olmak açısından önemi bilinmektedir” ifadesini kullandı.

Uyku apnesi olanlar dikkat

Az uyuyanlar yahut uykusu kesintili olanların henüz hazırlop önsezi krizi geçirdiğini aktaran Prof. Dr. Hamza Duygu, “Hele hab apnesi var ise efdal tansiyondan, şeker rahatsızlığı hastalığı problemine genişliğinde türlü riziko faktörlerini tetikliyor. Dinlendirici ortak uykunun önündeki engelleri kaldırıp değme şeb ezanı ayrımsız saatte yatıp 7 - 8 sayaç hab akıbet etap faydalıdır. Fazla kilogram ve şişmanlık önsezi damar rahatsızlıklarına minval açan nice etkenin arkasındaki anne nedendir. Dengeli beslenip, alıştırma yaparak gövde kitle endeksini 25'in altında tutmaya ilgi edelim” dedi.

Risk faktörleri

Kalp ve damar rahatsızlıkları ile ilgilendiren riziko faktörleri ortada yaş, cinsiyet, kalıtım bilimi ve değiştirilemez bulunan budunsal etkenlerin bulunduğunu kail Prof. Dr. Hamza Duygu, sigara, gayrisıhhi tagaddi alışkanlıkları, giriş döndürücü alkol, oturgan yaşam, şişmanlık, kan yağlarının yüksekliği, kan basıncı yüksekliği ve kan şekerinin çözülebilir riziko faktörleri bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Hamza Duygu laflarına şöyleki bitmeme etti: “Özellikle çözülebilir riziko faktörleri önsezi ve damar hastalıklarının önlenmesi stratejilerinin baz noktasını oluşturur. Başta mevrut üç riziko faktörü bulunan çok çok kiloluluk hipertansiyon ve sigara içimi önsezi ve damar rahatsızlıkları ile harpte anne amaç olmalıdır.”
Sağlıklı önsezi düşüncesince önerilerde de mevcut Prof. Dr. Hamza Duygu, şahısların en önce sigara dumanında ırak durması icap ettiğini belirtti. Sigaranın önsezi damarlarını büzerek, içlerini örten uslu müfit örtüyü bozma ettiğini kail Prof. Dr. Hamza Duygu, sigara dumanının ayrımsız sürede kanın pıhtılaşmasını da kolaylaştırdığını söyleyerek, “Böylece damar şiddetini başlatarak önsezi krizine, inme ve dip damarlarında tıkanmalara neden olur. Aktif içicilik genişliğinde edilgen içicilik de önsezi damar sağlığı açısından akıbet etap zararlıdır” dedi.

Tansiyona dikkat

Tansiyona ilgi edilmesi icap ettiğini de kail Prof. Dr. Hamza Duygu, kelimesiz gaddar yerine bilinen hipertansiyonla mücadelenin, dirim seçimi değişikliklerinin ve derneşik gerginlik ilacı kullanımının önsezi krizi, aort damar yırtılması, bellek kanaması ve aort damarında genişlemenin önlenmesi düşüncesince dirimlik ehemmiyet bildirme ettiğini belirtti. Kan şekerinin alışılagelen sınırda tutulması icap ettiğini kaydeden Prof. Dr. Hamza Duygu, “ Şeker rahatsızlığı bu günlerde önsezi damar rahatsızlığı eşdeğeri yerine bildirme edilmektedir. Diyabetiniz var ise diyet, kilogram kontrolü ile giriş başa makul tedavinin başlanması dair tetik kalkışmak önemli. Yüksek kolesterolle savaş yazar perhiz ve egzersize ekleyerek doktorunuz muktezi gördüğünde deva kullanmaktan çekinmeyin” sanarak konuştu.

Akdeniz mutfağı benimsenmeli

Kişilerin tagaddi seçimi yerine Akdeniz mutfağını benimsemesi icap ettiğini kail Prof. Dr. Hamza Duygu, sebze, meyve, baklagil, kepekli hububat ve kuruyemişten zengin, zeytinyağının esas yağ yerine kullanıldığı, balığın al ete yeğleme edildiği, etin yasaklanmadığı, amade ve paketlenmiş besinlerin bulunmadığı yiyecek trendleri önsezi sağlığı açısından ehemmiyetli bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Duygu: “Kalp damar rahatsızlıklarına katkıda mevcut riziko faktörlerinin birçoğunu etkileyerek sağlığımızı koruyucu egzersizin kesinlikle spor salonunda yapılması kayıt değil. Her gündüz 30 - 45 dakikalık yürüyüşler üstelik damar sağlığına katkıda bulunur. Asansörden ve revan merdivenden ırak duralım” ifadesini kullandı.

“Aşırı sodyum klorür efdal tansiyonu tetikleyen anne nedenlerden biridir”

Aşırı sodyum klorür tüketiminin efdal tansiyonu tetikleyen anne nedenlerden bir tanesi bulunduğunu tamlayan Dr. Duygu, “Fazla sodyum klorür tüketiminin en ehemmiyetli deposu amade besinler ve lokantalardaki yemekler, ilkin de aceleci tüketilen yemeklerdir. Sofrada tuzluğu masadan ırak tutmaya ihtimam gösterelim. İçkinin ilavesi hazım sistemi indinde kalbe de dokunca verir. Ciddi çarpıntılara, önsezi kasılmasının kilo vermesine neden olabilir. Bir dü kadehten ortak tomar alkol içmemeye ilgi edelim” ifadesini kullandı.

Stresten ırak durun, kontrolsüz deva kullanmayın

Stresin vücudumuzun değme yönünü etkilediği kabil önsezi damar sağlığı açısından da tehlikeli bulunduğunu kail Prof. Dr. Hamza Duygu, beklenir bulunduğu genişliğinde ruhsal gerilim gerçekleştiren vaziyetlerden ırak kalıp, stres ile giriş ika yönteminin öğrenilmesi icap ettiğini belirtti. Televizyonun karşısında saatlerce durağan oturunca veya elektronik zihin uğrunda geçirilen saatler arttıkça önsezi damar hastalıklarının da arttığını kail Prof. Dr. Hamza Duygu, reçetesiz tahsil edilen ilaçlar da kalbe dokunca veriyor. Keza ilaçtan üstelik sayılmayan dayanaklık etmek haplarının bazılarının kalbi yorduğu anlaşılıyor, kanın pıhtılaşmasını bozabiliyor. Reçetesiz satılanlardan da olsa herhangi deva almayın" niteleyerek laflarını sonlandırdı.

iha.com.tr üstündeki duyum ekspoze biçiminde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler