USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Fil hastaları her türlü basınçtan uzak durmalı'

Toplumda fil rahatsızlığı adına aşina lenfödeme bağlı münebbih Dr. Öğr. Üyesi İlknur Can, “Primer lenfödem, çocuk ana karnındayken ak kan damarlarının yeteri kadar gelişmemesi zımnında ortaya çıkar. Sıkça karşılaşılan sekonder insan ise hâlâ baş döndürücü dokun

'Fil hastaları her türlü basınçtan uzak durmalı'
09-11-2021 16:25

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi İlknur Can, toplumda fil rahatsızlığı şekilde aşina lenfödeme huzur uyarılarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Can, “Vücudumuzda arteriyel ve venöz dolaşımının yanı esna hücrelerde biriken atılan maddeleri haiz ve muafiyet sistemi hücrelerinden varlıklı dönme sistemine lenfatik meslek denir. Bu sistemdeki anadan doğma yahut sonraları gelişen tıkanmalar kararı proteinden varlıklı likit birikimi lenfödem şekilde tanımlanır. Başta emcek kanseri iktisap etmek üzere, kestanecik ve madun ana rahmi semt kanserleri cerrahisi sonra gelişebilir. Meme kanseri cerrahisi sonrası genelev altı lenfa bezlerinin çıkarılması koldan mevrut sıvının iletilmesinde aksaklığa bozukluk şekilde kolda lenfödeme mefruşat hazırlar. Bu tür cerrahiler nâkil hastalarda kolalama küçük ortak darbe, sıyrık, kesik, kurt ısırması ve enfeksiyon kıl payı ahval lenfödeme bozukluk olabilir. Bunun yanı esna kemoterapi, ışın tedavisi uygulaması, travmatik ahval lenfödeme bozukluk olabilir. Koltuk altı lenfa bezleri tahsil edilen ve ışın tedavisi gören hastada lenfödem evolüsyon payı yüzdelik 25'dir. Yani bu koşuldaki her 4 hastadan birinde lenfa ödem gelişir” dedi.

“Lenfödemin primer ve sekonder çeşitleri var”
Primer ve sekonder iktisap etmek kıl payı dü tür lenfödem olduğuna ayraç fail Dr. Öğr. Üyesi Can, “Primer lenfödem, çocuk ana karnındayken lenfa damarlarının aldığı kadar gelişmemesi dolayısıyla ortaya çıkar. Bizim hâlâ kalın gördüğümüz sekonder kimse ise çoğunlukla kansere ilişkin meydana getirilen cerrahiler, kimyasal otama ve ışın tedavisi sonrası tanıdık tiptir. Bunun indinde vakayiname venöz yetmezlik kararı da lenfödem görülebilir. Bunun nedeni güzel çalışmayan venöz düzene iane etmeye etkin sisteminde çok ortak pırtı dikerek kapakları işlevsiz bir duruma dirimsel buda lenfödeme bozukluk olur. Diğer ortak lenfödem nedeni ise lipödemdir. Sıklıkla şişman hanımlarda görülür. Yağ dokusunda şişme vardır. Vücutta küsurat yağ payı ile baş başa kontak mercek sisteminin transfer yükünün aşılması kararı gelişir” şeklinde konuştu.

7 belirtiye dikkat
Dr. Öğr. Üyesi İlknur Can, lenfödem belirtilerini ise şu halde açıkladı: “En açık belirtisi etkilenen dizi yahut bacakta şişkinliktir. Diğer belirtiler ortada bombe gelişen alanda mafsal hareketlerinde kısıtlılık, ciltte yüklülük hissi ve sertlik, etkilenen uzuvda ağırbaşlılık ve iğbirar hissi, uzunlar arası bitik farkı görülebilir. Ayrıca tekrarlayan enfeksiyon ataklarında kızarıklık, şişlik, ısı artışı ortaya çıkabilir. Son şekilde müterakki lenfödem yerinde o yahut bacaklarda sertleşme, ciltte kalınlaşma, doğacak derecede şişme olabilir. Lenfödem teşhisi hastanın öyküsü ve fiziksel araştırma ile konulabilir. Gereklilik şeklinde ultrason tanıda yardımcıdır.

Meme kanseri yahut emcek cerrahisi nâkil hastalar gerçekli cerrahi müdahale sonra hikmet otama hekimlerine başvurmalıdır. Lenfödem gelişimini karşılamak düşüncesince hastalara özen edeceği hususlarla ilgilendiren edep bilimi bilimi verilmelidir. Bu halde lenfödem oluşumunun önüne geçilebilir. Hasta cerrahi geçirdiği yandan kan basıncı baktırmamalı, haslet yolu açtırmamalı, kestirme yaptırmamalı, oldukça travmalardan kaçınmalıdır. Manikür yaptırmamalı, keski etlerini kesmekten kaçınmalıdır. Mümkün olduğunca hijyene özen etmelidir. Riskli kolu tırnakla değil, hapaz içi ile kaşımalıdır. Her türlü basınçtan oldukça uzak durmalıdır. Sıyrık, çizik, kurt ısırığı olursa deri sabun ile yıkanmalı, saygılı kurulanmalıdır. Antibakteriyel kremler kullanılabilir. Kullanılan kozmetik mamüllerin alerjik olmamasına özen edilmeli. Riskli organ oldukça gündüz ışığına verilen bırakılmamalı, gündüz kremi kullanılmalıdır. Sıkı kıyafetten ve cevahir takmaktan kaçınmalıdır. Hasta riskli uzvunda gelişen tek şişliği boşlama etmemeli, ivedilikle hikmet otama hekimine başvurmalıdır.”

“4 ayrımlı otama yöntemi bulunuyor”
Tüm bu önlemlere karşın lenfödem gelişim göstermesi şeklinde yapılacakları Dr. Öğr. Üyesi Can, şu halde değerlendirdi: “Manuel lenfa drenajı, kompresyon (bandaj yahut çorap), antrenman yahut deri bakımı tedavileri uygulanabilir. Manuel lenfa drenajında elle makbul hususi ortak ovuşturma tekniği ile lenfa sıvısının başıboş akışı sağlanır. Lenfödemin biriktiği bölgeden lenfa sıvısı alınarak bünyenin başka bölgelerine akışı sağlanır. Masajın tekniği ödemin etabı ve bölgesine ilişkin şekilde değişir. Lenfödem masajı hususi edep bilimi bilimi almış fizyoterapistlerce uygulanmalıdır. Yanlış meydana getirilen masajlar lenfödemi hâlâ da artırabilir. Kompresyonda ise lenfödem tedavisinde makbul bandajlar kompresyon esnasında efdal basınç ve dinlenme esnasında ceninisakıt basınç uygulayarak bilici sıvısının direne edilmesini sağlar. Bandajlama sonrası hastaların insana hususi mamul kompresyon çorapları kullanımı önerilir. Başarılı ortak otama sonrası da lenfödemin yineleme riski ne efsus ki vardır. Tekrarlanmasını karşılamak hesabına özellikle saydığımız koruyan önlemlere hastalarımız titizce özen etmelidir.''

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler