USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Fazla kilo, kadınlarda kalp aksesi riskini 3 kat artırıyor'

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Vedat Aytekin, ''Türk hanımları Avrupa'daki kadınlar içre kalp ve alışkanlık rahatsızlıklarında az henüz bir numara sırada. Geriye dönerek bakılmış olduğu devir kilo, ölülük ve kefaret faktörünün ön planda bulunduğunu görü

'Fazla kilo, kadınlarda kalp aksesi riskini 3 kat artırıyor'
28-09-2022 10:02

Dünya Kalp Federasyonu kabilinden belirlenen 29 Eylül Dünya Kalp Günü kapsamında rastgele sene huy rahatsızlıkları ve bu rahatsızlıkların insanoğlu üstündeki tesirleri hesabına farkındalık emekleri yapılıyor. Türk Kardiyoloji Derneği de (TKD) 1963 yılından buyana türlü aktiviteler ile kalp hastalıklarını ve bu hastalıklardan dehalet yollarını anımsatmak düşüncesince çalışmalarına bitmeme ediyor. Bu çalışmaların en ehemmiyetli sahalarından birtanesini de kalp ve huy rahatsızlıkları risklerine erinç toplumda farkındalığı artırmayı hedefleyen icraat oluşturuyor.

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Vedat Aytekin, Dünya Kalp Günü dolayısıyla meydana getirdiği açıklamada duman kullanımına ve kolesterole ilgi çekti. Prof. Dr. Aytekin, koroner kalp rahatsızlığı ölümlerinin yüzdelik 20'den fazlasının tütünden kaynaklandığını ve çirkin kolesterolün, erdemli riskli hastalarda behemehâl düşürülmesi icap ettiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Aytekin, “Doğru önlemler ile rastgele maraz karşısında kalburüstü olabiliriz” dedi.

“Koroner kalp rahatsızlığı ölümlerinin yüzdelik 20'den dahası tütünden kaynaklanıyor”
Dünyada rastgele sene kestirmece 8 milyon insanoğlunun duman ürünleri sebebi ile hayatını yitirdiğini aktaran Prof. Dr. Aytekin, “Bu sayının 1,2 milyonu edilgen fiil içiciler, doğrusu indinde sigara içilen kişilerdir. Koroner kalp rahatsızlığı ölümlerinin yüzdelik 20'den dahası tütünden kaynaklanmaktadır. Tütün kullanması ayrımsız sürede iklim kirliliğine de kez açıyor. Her sene imal edilen kestirmece 6 milyon sigara baş döndürücü ehemmiyetli oranda sert atığa, iri oranda su tüketimine, karbondioksit oluşumuna ne oluyor. Bu atıklar toprağa, suya ve havaya karışıyor. Tütün ilk teşrin alanlarının ormanlardan çalmış olduğu alan, elhak yangınlar ile kaybedilen orman alanlarını henüz da küçültüyor. Bu anlamda bakılmış olduğu devir duman tesirinin boyutu henüz dobra anlaşılabilir” halinde konuştu.

"Kalp huy rahatsızlıklarından ahiret yolculuğu sıklığı kadınlarda beylere nispeten henüz yüksek”
Kadınlarda kalp sorununa da yer veren Prof. Dr. Aytekin, TKD Kadın Kalp Sağlığı Alt Grubu kabilinden 2018 senesinde TKD Arşiv Dergisi'nde “Kadınlarda Kalp Damar Hastalıklarına Yaklaşım” Raporu yayımlandığını hatırlatarak şu detayları paylaştı. Prof. Dr. Aytekin, Bu raporda da belirtildiği kabil kalp huy rahatsızlıkları (KDH) kadınlarda halen emcek kanserinden ölümlerin önündedir. KDH kadınlarda beylere gereğince 10 sene henüz geç ortaya çıkıyor ve henüz çirkin ortak klinik ilerleyiş izliyor. Günümüzde KDH'den ahiret yolculuğu sıklığı kadınlarda beylere nispeten henüz yüksektir. Avrupa Kardiyoloji Derneği 75 gözyaşı altı ölümlerin baylarda yüzdelik 38, kadınlarda yüzdelik 42'sinin sebebinin huy sertliğine ilişkin KDH bulunduğunu anlatım etmiştir. 2013 senesinde ABD'de kadınlarda rastgele 4 ölümden birinin sebebi KDH'dir. Kadınlarda ansız ahiret yolculuğu olgularının üçte ikisinin sebebi de tanılama konulamamış KDH'dir. Ülkemizde kalp sağlığını inceleyici TEKHARF çalışmasında KDH sıklığı rastgele dü eşey düşüncesince beklenenden erdemli saptanmıştır. Türkiye'de KDH oranının kadınlarda bir aşırı Avrupa ülkesindeki bayanlardan erdemli olması düşündürücüdür. Elli yaşlarından sonraları kadınlarda bütünsel kolesterin seviyesi de beylere gereğince henüz fazladır. Trigliserid yüksekliği (özellikle tokluk sırasında) kadınlarda kuvvetli, hür risk faktörü adına tanımlanmıştır. Fazla kilo da kadınlarda kalp aksesi riskini 3 kat artırıyor” niteleyerek konuştu.

“Kalp huy rahatsızlıkları ile mücadele etmek düşüncesince kolesterin değerleri düşürülmeli”
Son senelerde kolesterin yüksekliği hesabına kandırıcı bilgilere de ilgi çekici Prof. Dr. Aytekin, mevzuyla ilişik bazısı açıklamaların ilmî gerçeklerden ırak bilgiler taşıdığını ve ayrıca az henüz kolesterolün yarayışlı olduğuna müteallik kandırıcı görüşlerin doğacak sürüldüğünü anlatım etti. Prof. Dr. Aytekin laflarına şöyleki bitmeme etti: “Bu cins görüşler umumi esirgeyici tababet anlayışı ile uyuşmamaktadır. Gerçek veriler ilmî verilerdir. Kanıta mebni bilgilere gereğince tamamı arsıulusal platformlarda onama görmüş olduğu üzere, kolesterin değerlerinin hastanın taşımış olduğu kalp huy rahatsızlığı risklerine gereğince değerlendirilmesi gerekir. Kötü kolesterin değeri, erdemli riskli hastalarda behemehâl düşürülmeli, baş döndürücü erdemli riskli hastalarda henüz ortak tomar düşürülmelidir. Ancak bu biçimde kalp huy rahatsızlıkları ile mücadele etmek mümkündür.”

“Sağlıklı beslenin, derneşik idman yapın”
Prof. Dr. Aytekin, açıklamasının devamında kalp huy rahatsızlıkları riskini çoğalma risk faktörleri adına da duman kullanması ve kolesterin yüksekliği indinde hipertansiyon, diyabet rahatsızlığı hastalığı, kilo fazlalığı, familya ve kalıtım bilimi faktörleri sıralayarak bu bölgelerde da behemehâl ilaç katılması icap ettiğinin altını çizdi. “Bu risk faktörlerinin ayrımsız kişilerde beraberce bulunması KDH riskinin katlanarak artmasına ne olmaktadır” diyen Prof. Dr. Aytekin, her insana mıhlı tagaddi ve derneşik idman etme tavsiyesinde bulundu.

iha.com.tr üstündeki istihbarat ekspoze halinde yayınlanmaktadır. Haberin video, ışık ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler