USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Evlenirken ‘hastalıkta ve sağlıkta’ deyip, kocaları düşüncesince böbreklerini takas ettiler

Diyarbakır'da süreğen böbrek yetmezliği canlı kocaların yardımına eşleri yetişti. Birbirini tanımayan çiftler, aykırı aktarım yaparak eşlerine soluk oldu.

Evlenirken ‘hastalıkta ve sağlıkta’ deyip, kocaları düşüncesince böbreklerini takas ettiler
02-08-2022 18:06

Diyarbakır'da böbrek hastalığı dolayısıyla otama gören ve yaşamını diyalize ilişkin şekilde bitmeme ettiren Sedat Sümbül (33) ile Ömer Faruk Önegel'in (28) imdadına eşleri yetişti. Sümbül ile Önegel düşüncesince makul böbrekler hem karı içerisinden tıpkı zamanda armağan eliyle bulunamadığından, ilaç aykırı böbrek nakli oldu. 26 yaşındaki Ayşe Sümbül'ün böbreğini Ömer Faruk Önegel'e, 27 yaşındaki Şeyma Önegel'in de böbreğini Ayşe Sümbül'ün benzeri Sedat Sümbül'e vermesiyle dinç çiftler eşlerine dem oldu.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı, Organ Nakli Mesul Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danış; Sedat Sümbül ve Ömer Faruk Önegel'in hâlâ evvel takibinde bulunan süreğen böbrek hastaları bulunduğunu söyledi. Dr. Danış, “Sedat 10 yıla yakındır takibimdeydi. Faruk Önegel'i de birlikte açıklık acile yatırmıştık. Ve en sonuç böbrek yetmezliği tanısı koyduğumuz dü hasta. İki hastamız da genç. Son vakitlerde dinç hastalar süreğen böbrek yetmezliği 5 basamak dediğimiz sonuç etaptaki hastalık düşüncesince en dobra otama seçeneği böbrek naklidir. Bunu kendilerine anlattık, aileler ilgiliydi ancak birlikte dava yaşadık. Sedat Sümbül'ün benzeri namına özgülemek istiyordu. Faruk Önegil'in benzeri de eşine böbrek özgülemek istiyordu. Fakat çağ grupları uymuyordu. Kan grupları uymayınca bu hastalarda nakli gerçekleştirmeme denli birlikte durumla erinç karşıya kaldık” dedi.

“Üç aykırı naklimiz de güzel ve takiplerde tek dava yaşamıyoruz”

Doç. Dr. Danış, “Yasalarda aykırı aktarım niteleyerek birlikte anlam var. Aileler birlikte araya geldi. İki aileye fenomen anlatıldı. Sedat Sümbül'ün benzeri böbreğini Faruk Önegel'e verdi. Faruk Önegel'in benzeri de böbreğini Sedat Sembül'e verdi. Yaklaşık iptidai aydır takiplerde tek dava yaşamadık. Hastalarımız oldukça sağlıklı, tığ de mutluyuz. Bizim merkezimizde bu üçüncü aykırı nakil, bölgemiz düşüncesince ilkleri gerçekleştirdik. Üç aykırı nakilimiz de güzel ve takiplerde tek dava aşırı şükür yaşamıyoruz” niteleyerek konuştu.

“Güzel birlikte hukuk kurduk”

Sedat Sümbül'e böbreğini sağlayan Şeyma Önegel, eşinde böbrek hastalığı çıktığını ve endamsız da olsa güçlü birlikte proses yaşadıklarını dile getirdi. Önegel, “Diyaliz süreci bizim düşüncesince aşırı biçimsiz birlikte süreçti. 7 ay diyaliz tedavisi gördü. Eşime böbrek özgülemek istedik. Ailede sağlık problemlerinden dolayı muhtemel olmadı. Ben özgülemek istedim, çağ grubu uymadı. Çapraz örgen nakli bizim düşüncesince birlikte talih ve alternatifti. Hocamız özellikle anlattığında düpedüz korkutucu geldi. Tanımadığımız birine verip, tanımadığımız birinden almak. Doğrudan Sedat Bey'e verdim, tek vasıtalı şekilde eşime verdiğim düşüncesince mesele değil, iyilik diyebilirim” ifadelerini kullandı.
Ömer Faruk Önegel'e böbreğini sağlayan Ayşe Sümbül de eşinin böbrek rahatsızlığının 10 senedir bulunduğunu kaydetti. Sümbül, “Eşimle evlenmeden evvel de bu hastalık vardı. Evlenince, 'hastalıkta sağlıkta' bunu yaptık. İki bireyin yaşamını ayrımsız anda çevirmek hâlâ dobra oldu; güzeldi” halinde konuştu.
Ömer Faruk Önegel ise, hastalığının başlangıcında öksürük şikayeti olduğunu, kovid-19 bulunduğunu düşündüğünü belirtti. Fazla ehemmiyet vermediğini aktaran Önegel, “Zaman ilerledikçe öksürük dem darlığına etken oldu. En sonuç acile geleceğim çağ çetin yürüdüm. Tetkikler kararında böbrek yetmezliği bulunduğu tanısı konuldu. O şeb diyalize girdim. 6-7 ay süresince diyalize bitmeme ettim. Çapraz aktarım olur denildi. Çapraz nakile değişmeyen verdik ve olduk. 4 ayımız bitti, şu anne denli Allah'a şükür rastgele birlikte sorunla karşılaşmadık” dedi.

“5 aydır aktarım olduk, şu anne denli rastgele birlikte dava yaşamadık”

Sedat Sümbül ise 10 sene süresince Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde takipte bulunduğunu hatırlattı. Sümbül, “Herhangi birlikte dava yaşamadık ta ki güzeşte sene bu günlerde bundan böyle böbrek aktarım sürecine geldiğim anlaşıldı. 5 aydır aktarım olduk. Şu anne denli rastgele birlikte dava yaşamadık” halinde konuştu.

Rıdvan Kılıç

İLGİLİ HABER
Şeker hastaları dikkat, böbrek yetmezliğine etken olabilir Şeker hastaları dikkat, böbrek yetmezliğine etken olabilir
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler