USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Evcil hayvanlara mikroçip uygulamasında zaman daralıyor

Evcil kedi, kapik ve gelinciklerin mikroçip takılarak izlem edileceği PETVET sistemine kayıtların ortak an geçmiş yapılması icap ettiğini tamlayan Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva, “Kayıt rakamları rastgele zaman artıyor ancak hayvan sahiplerinin ta

Evcil hayvanlara mikroçip uygulamasında zaman daralıyor
06-12-2022 10:09

Tarım ve Orman Bakanlığı çeşidinden 26 Şubat 2018'de resmi gazetede gösterilen Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik ile yaşama güzeşte projede sona geliniyor. Evcil hayvanların cilt dibine enjekte edilen mikroçipler düşüncesince hayvan sahiplerinin 31 Aralık 2022 geçmişine derece tarihi var. Son tarihe derece domestik hayvanına çip taktırmayan hayvan malikleri ise yönetimsel mal cezaları ile gönül rahatlığı karşıya kalacak.

“Evcil hayvanların hariç bırakılmasını engel olmak düşüncesince hakeza beraberinde uygulamaya gidiliyor”

Hayata geçirilen sistemle beraberce başta pandemi çağında edinilen domestik hayvanların sokağa atılmasının önüne geçileceğini tamlayan Veteriner Hekim Ummuhan Deniz, şu ifadeleri kullandı:

“Yoğunluk artmaya başladı zira uygulama tarihinin akıbet zamanlarına geliyoruz. 31 Aralık 2022 uygulama düşüncesince akıbet tarih. Biz bu uygulamayı domestik kedi, kapik ve gelincikler düşüncesince yapıyoruz. Hayvanların evden kaçması, kaybolması kabilinden halleri düşüncesince Tarım ve Orman Bakanlığı'nın PETVET sistemine detayları giriyoruz. Hayvan sahibinin etiket bilgileri, adresi, telefon numarası toprak alıyor. Biliyorsunuz pandemi çağında nice insan hayvan sahiplendi. Fakat küsurat maliyetlerden ötürü hayvanları hariç salıverme hali baş döndürücü beraberinde tomar arttı. Bunun da önüne devrolmak düşüncesince hakeza beraberinde uygulamaya gidiliyor. Sürecin uzatılması kabilinden beraberinde gidiş bizlere bakma çeşidinden bildirilmedi. Çünkü 28 Şubat 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlandı. Bahsettiğimiz kedi, kapik ve gelinciklerin mikroçip uygulanarak kimliklendirilmesi düşüncesince müddet uzatması bildiğimiz kadarıyla olmayacak. 31 Aralık'a derece 1 maaş proses var. Bu süreçte de şen beraberinde halde kimliklendirmek talip yurttaşlar düşüncesince ehliyetli beraberinde müddet olabilir diyerek düşünüyorum.”

Ali Furkan Çetiner - Bahadır Turgut
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler