USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Etlik Şehir Hastanesi 6 bin depremzedeye otama hizmeti sundu

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, şu anne derece deprem bölgelerinden getirilen 6 bin hastaya görev verdiklerini bildirdi.

Etlik Şehir Hastanesi 6 bin depremzedeye otama hizmeti sundu
21-02-2023 18:10
Ankara

Kayıpmaz, AA muhabirine, 6 Şubat'ta yaşanmış bulunan Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi esna Etlik Şehir Hastanesi'nde otama dibine tahsil edilen yaralı depremzedelerin durumlarına bağlı detayları paylaştı.

Hastanede hava, kara ambulanslarıyla getirilen depremden direkt etkilenen yaralıların yanında endirekt namına etkilenen depremzedelerin de bulunmuş olduğu özetleyen Kayıpmaz, "İki haftalık süreçte 6 bin hastamıza esenlik hizmeti sunduk. Bu hastalarımızdan 3 bini acele serviste acele esenlik hizmeti aldı. Yatarak otama edilen pestil sayısı ise 1600'ü eski durumda. Halihazırda kestirmece 600 hastamız yatarak otama görüyor, bu hastalarımızın dörtte bir tanesi koyu görev ünitesinde." ifadesini kullandı.

Deprem bölgelerinden atıf edilen hastaların en önce acele tababet kliniği kabilinden değerlendirildiğini, fon ve laboratuvar tetkiklerinin hızlıca sonuçlandırıldığını tamlayan Kayıpmaz, otama süreçlerinin ortopedi, akıl cerrahisi, plastik cerrahi, döş ve önsezi haslet cerrahisi denli birimleri içerisine düzlük multidisipliner birlikte yaklaşımla yürütüldüğünü vurguladı.

Hastalara derneşik psikososyal dayanak noktası veriliyor

Doç. Dr. Kayıpmaz, enkazdan çıkarılan insanlarda hassaten ezilme (crush) sendromu ile adale ve asap dokularında işlev yitirilmesine sebep bulunan "kompartman" sendromuyla karşılaşıldığına ayraç ederek, hastaların bundan dolayı böbrek fonksiyonları, hazır para ve elektrolit dengelerinin yakından izlendiğini söyledi.

Hastalarda başkaca hemodiyaliz programlarının yürütüldüğünü, hiperbarik müvellidülhumuza tedavilerinin uygulandığını dile getiren Kayıpmaz, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Hastanemizde psikologlarımız ve psikiyatrlarımız, başkaca bebek ve bekâr can sağlığı uzmanlarımız depremzede hastalarımızı günce derneşik değerlendiriyor. Bu kapsamda psikososyal destek sunar de veriliyor. Eşi benzeşim az görülür, iri birlikte felaket bu. Psikososyal dayanak noktası de otama döneminin eğer olmazsa imkânsız birlikte parçası.

Ayrıca hastaların iyileştirme süreçleri de baş döndürücü önemli. Bu bölgede Avrupa'nın en ümranlı hastanesi diyebileceğimiz, 300 yataklı vagon vagon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizde tıbbi süreçleri tamamlanan, ilkin ampute hastalarımızın dünkü yaşamlarına adaptasyonlarına müteveccih tedavileri bitmeme ediyor."

"Şu anne derece 680 cerrahi müdahale gerçekleştirildi"

Depremin peşi esna baş döndürücü sayıda hastanın da ameliyatını gerçekleştirdiklerine dikkati çekici Kayıpmaz, "Cerrahi ekiplerimiz deprem bölgelerinden atıf edilen insanlara müteveccih şu anne derece yekûn 680 cerrahi müdahale gerçekleştirdi. Bunun içinde amputasyonlar ve fasyotomi dediğimiz ameliyatlar, başkaca ortopedi, akıl cerrahisi, kalp-damar, döş cerrahisi dalında ameliyatlar var." dedi.

Kayıpmaz, eş tevellüt ve umumi cerrahi kliniğinde acele ameliyata tahsil edilen depremzede hastaların da olduğunu söyledi.

Fotoğraf ve DNA analizleriyle etiket tespitleri yapılıyor

Doç. Dr. Kayıpmaz, yaşanmış bulunan depremlerin peşi esna hassaten Adana, Mersin, Elazığ, Konya, Kayseri denli yer vilayetler ile Ankara ve İstanbul'daki site hastanelerinin yaralıların tedavisinde ehemmiyetli birlikte gösteriş üstlendiğine dikkati çekti.

Depremde enkazdan çıkarılmasa bile bölgeden mevrut onkoloji, diyaliz hastaları yahut ayrımlı vakayiname rahatsızlıkları mevcut şahısların tedavilerine de dayanak noktası sağladıklarını vurgulayan Kayıpmaz, başkaca Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığıyla afetzede hastaların kimliklerinin belirlenmesine bağlı de eş birlikte düzentileme yürüttüklerini dile getirdi.

"Bebeklerimizin umumi esenlik vaziyetleri iyi"

Bu çerçevede fotoğraflı ve DNA analizlerini de içeren taramalar gerçekleştirildiğini ve buna uyarınca afetzedelerin kimliklerinin saptandığını aktaran Kayıpmaz, "Hastanede otama gören yenidoğan bebeklerimizin de umumi esenlik vaziyetleri iyi. mühim birlikte bölümü taburcu edildi. Tüm bebeklerimizin taburculuk öncesinde delik muayenesi de müdahale etraflı yenidoğan devri tetkikleri yapıldı." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler