USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Eskişehir'e yerleştirilen depremzedelere uzmanlardan ruhsal destek

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen depremzedeler, Eskişehir kent Hastanesinde açılan "Afet Psikolojik Destek Polikliniği"ndeki uzmanlar çeşidinden meri tedavilerle yaşadıkları travmayı atlatmaya çalışıyor.

Eskişehir'e yerleştirilen depremzedelere uzmanlardan ruhsal destek
24-02-2023 15:10
Eskişehir

6 Şubat'ta yaşanmış olan depremlerin peşi esna kente mevrut depremzedelere asistan kazanmak benzeri ortak hafta evvela açılan poliklinikte randevusuz keyif hizmeti veriliyor.

Psikiyatri uzmanı, ruh bilimci ve içtimai bakım uzmanından oluşan ekibin fariza almış olduğu poliklinikte dehşet hallerde fertleri geçmiş şekilde tanıdık beklenmedik aşamasından boşaltmak düşüncesince dip efor gösteriliyor.

Psikiyatri uzmanı Dr. Türkan Doğan, AA muhabirine, poliklinikte ortak haftada tahminî 200 depremzedeye bakım sunulduğunu söyledi.

Huzursuzluk, uykusuzluk ve anbean deprem oluyormuş hissi kabilinden durumların başvurularda en kesif karşılaşılan bağlam bulunduğunu tamlayan Doğan, "İnsanların yaşadıkları kayıpları olabiliyor. Evleri hasar almış olabiliyor. Onun getirmiş olduğu sıkıntı hali, bunalım ve biberli hissiyle başvurabiliyorlar. Acının insanoğlu hayatındaki etkileri, yaşama eskisi kabilinden katılamama, yaşamdan soğuma kabilinden nedenlerle başvurabiliyorlar." ifadesini kullandı.

Deprem dolayısıyla nice bireyin yaşamış olduğu alanı bırakma buyurmak yerinde kaldığını dile getiren Doğan, "O bölgeden gitmek, boşanmak gerekti. Bunlar da ortak yakınma biçimine gelebiliyor. Suçluluk, yetersizlik, yakınlarına asistan olamama vaziyetleri ortaya çıkıyor. Bu huzursuzluklar insanı zorladığında, zavallılık hissiyle başvuruyorlar." dedi.

Doğan, şahısların yaşadıkları acıyı katıksız ortak gidiş şekilde kavrama halinin devir aldığına dikkati çekerek laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Çok çelimsiz ortak müddet oldu. Şu anda yaşanılan bilinçlilik o düzgün olmayan travmaya maruz alışılagelen tepkiler. İster istemez insanı da zorlayıcı şeyler. Her an deprem olacak korkusuyla yaşamak, anbean anlaşmazlık ve uykusuzluk insanı zorlayıcı şeyler. Biz asistan oluyor, karışma ederiz ancak katıksız felaketlerin yaşamın ortak parçası bulunduğunu kavrama ve derk halleri elbette ki devir içerisindeki müdahalelerimizde gine yerini alacak. O müdahaleler düşüncesince az buçuk elan vakte ihtiyacımız var."

"Kabullenme ıpıssız baş döndürücü sonraları geliyor"

Travmayı derk ve kavrama halinin travmanın yaşanması genişliğinde aceleci olmadığını vurgulayan Doğan, "Öncelikle insanoğlu ne yaşadığını anlayabilme şeklinde ortak endişe hisseder. Daha sonraları adım adım onu anlamlandırmaya başlar. Anlamlandırırken o travmanın getirmiş olduğu üzüntüler olabiliyor. Travmanın getirmiş olduğu insanoğlu yaşamının değiştirici tarafı olabiliyor. Onlara ahenk sağlamaya çalışıyor. Kabullenme ıpıssız ise baş döndürücü sonraları geliyor. evvel öfke, suçluluk olabiliyor. Arkasından da kabullenme ıpıssız oluşuyor. O kabullenme ıpıssız bundan sonraları en akıbet aşamadır. Bir taraftan da yaşama ahenk sağlamış olduğu aşamadır. Onu adım adım kabullendiği devir bundan sonraları yaşama ahenk sağlıyor." niteleyerek konuştu.

Doğan, depremzedelerde tepkilerin düzgün olmayan gidiş karşısında maruz akıbet etap alışılagelen tepkiler olduğuna değinerek, şu şekilde bitmeme etti:

"Kişi düzgün olmayan ortak vakası geçmiş kez görüyor. Bunları yaşarken anlamlandıramıyor. Bunları burada anlamlandırıp, bunların alışılagelen tepkiler bulunduğunu belirterek üstünden bu arada geçtiğimizde onu rahatlatan ortak bilinçlilik oluyor. Rahatlatıp dünyasına bitmeme edebiliyor. Bizler soluk egzersizlerinin yanında yaşama engelleme olabilmeleri düşüncesince dişini fırçalama kabilinden girintisiz çıkıntısız önerilerle kişiyi o beklenmedik etkisinden sıyırmaya çalışıyoruz. Şu an yaptığımız bilinçlilik meraklı şekilde ortak bilirkişi yönlendirmesiyle kişiyi o beklenmedik etkisinden kaldırmak ve ya yaşanmış olan durumun baş döndürücü alışılagelen ortak bilinçlilik bulunduğunu söylemek."

Basit önerilerle şoku atlatmalarına asistan olunuyor

Depremzedelere yaşadıkları anlaşmazlık ve uykusuzluk kabilinden durumların devir süresince azalacağı anlamında telkinlerde bulunduklarını aktaran Doğan, "Bu beklenmedik etabının de ortak salah devri olduğunu, orada vakte ihtiyacımız olduğunu, huzursuzluk, uykusuzluk olabileceğini yalnız giderek düzelecek şeyler olduğunu, burada az buçuk namına devir tanıması icap ettiğini söyleyerek rahatlatma yönüne gidiyoruz. Bunu yaparken gine yaşamda tutabilmek yerine girintisiz çıkıntısız önerilerde bulunuyoruz. Yakınlarıyla ortak arada olabilmek, yakınlarının desteğini kabul buyurmak gibi. Yüzünü yıkamak, dişini fırçalamak kabilinden şu anda baş döndürücü girintisiz çıkıntısız önerilerle gidiyoruz. Tabii ki önerilerle onu yaşama tutamayacağımızı hissettiğimiz anda çare tedavisine de başvurduğumuz anlamış olur oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Depremzedelerden yaşadıkları travmayı anlatmalarını isterken özen edilmesi gerekenlere ayraç fail Doğan, şunları kaydetti:

"'Yaşadıklarınızı bildirmek size dobra geliyor mu? Paylaşmak gerek misiniz? Ya da yaşadıklarınızı bildirmek sizi çirkin hissettiriyorsa anlatmayabilirsiniz yalnız sizi elbette etkiledi? Nerede asistan olayım?' kabilinden yaklaşımda bulunulabilir. Bu insana layıkıyla baş döndürücü değişebilir ortak durum. Öncelikle dobra gelip gelmediğini sorgulayıp ona layıkıyla akıntı etmek. Zaten 'evet dobra geliyor, anlattıkça rahatlıyorum' derse anlattırdığımız devir baş döndürücü dobra ortak bilinçlilik yapıyoruz. Yok 'bana bildirmek baş döndürücü çirkin geliyor, bildirmek istemiyorum' söylediği devir ısrar eden olmakla da bu gaye o insana dokunca veriyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler