USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Enfeksiyonlar kurdeşene neden olabilir'

Kurdeşenin bulaşan olmadığını fakat hastanın avlu standardını ağır miktarda düşürdüğünü tamlayan Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Toplumun yüzdelik 20'si hayatlarının rastgele ortak devrinde kurdeşen hücumu geçirmektedir. Akut ürtikerin en kalın sebepleri ortada başta

'Enfeksiyonlar kurdeşene neden olabilir'
10-03-2022 12:44

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, toplumda rastgele ortak 100 insandan 20'sinin el ortada kurdeşen kendisine bildik kurdeşen hastalığını geçirdiğini belirterek bağlı ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Topaloğlu Demir, “Ürtiker deride iare kendisine ortaya çıkan, kaşıntılı kızarıklıklar ve kabarıklar ile seyreden yangısal ortak hastalıktır. Kızarıklık ve kabarıklar, çoğu kez 24 zaman içre iz bırakmadan kaybolur ancak bünyenin ayrımlı bölgelerinde benzeri bulgular çıkmaya bitmeme eder. Anjioödem ise menfez kapaklarında, dudaklarda, hapaz içi yahut kadem tabanlarında ortaya çıkan, gerilemesi çoğu kez 24 saatten elan etraflıca geçindiren şişliklerdir. Ağız içi ve aşındırmak borusunda da bulgular ortaya çıkabileceği düşüncesince dem darlığı ve yutma güçlüğü kadar şikayetlere neden olabilir. Tek başına bulunabildiği kadar kurdeşen ile baş başa de görülebilir” dedi.

“6 haftadan etraflıca sürüyorsa kronikleşmiştir”
Ürtikerin bulaşan ortak çor olmadığına dikkati çekici Doç. Dr. Topaloğlu Demir, şu halde bitmeme etti: “Ürtiker bulaşan ortak çor değildir ancak etkilenen ferdin dirim kalitesinde, meslek yahut iş performansında bariz düşmeye yol açan ehemmiyetli ortak hastalıktır. Toplumun yüzdelik 20'si hayatlarının rastgele ortak devrinde kurdeşen hücumu geçirmektedir. Altı haftadan elan çelimsiz müddette kaybolan formuna aceleci ürtiker, altı hafta yahut elan etraflıca müddet bitmeme eden formuna ise süreğen kurdeşen denir. Kronik kurdeşen de öz içre süreğen spontan kurdeşen ve soğuk, sıcak, egzersiz, tazyik kadar fiziki faktörler ile tetiklenen fiziki ürtikerlerin de içre toprak almış olduğu süreğen indüklenebilir kurdeşen iktisap etmek neredeyse dü anne gruba ayrılır. Fiziksel ürtikerin de semptomatik dermografizm, ilgisiz ve ısıdam ürtiker, solar ürtiker, gecikmiş tazyik ürtikeri kadar ayrışık ast tipleri vardır. Dermografizm ise kurca sonrası, kaşıntı sahasına akla yatkın halde tanıdık çizgisel kızarıklık ve şişliklerdir. Soğuk ürtikeri de karlı, rüzgarlı hava, ilgisiz ortak denizde durmak kadar soğuğa maruziyet ile tetiklenen çeşididir. Solar kurdeşen çağ ile tetiklenir. Gecikmiş tazyik ürtikeri ise elbise lastiklerinin sıkmış olduğu alanlar, el ve kadem tabanları kadar etraflıca kesiksiz basınca küsurat bölgelerde ortaya çıkar. Kolinerjik kurdeşen terlemeye yol açan egzersiz, ısıdam banyo, emosyonel ruhsal gerilim kadar hallerde dakikalar içre ortaya çıkan milimetrik kızarıklıklar biçiminde tanıdık süreğen indüklenebilir kurdeşen tipidir. Akuajenik kurdeşen de suyla değinme ile tetiklenen süreğen indüklenebilirdir. Kontakt (temas) kurdeşen gıdalar, besin yardım maddeleri, lateks, pisik ve kapik salyası kadar birtakımı maddelerin deriye teması sonrası ortaya çıkan süreğen indüklenebilir kurdeşen tipidir. Bu kurdeşen formları ortak tane başına bulunabileceği kadar ayrımsız hastada ansızın çok kurdeşen formu baş başa de görülebilir.”

“Dil ve geçit şişmesine dikkat”
Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, değerlendirmelerini şu halde sürdürdü: “Akut ürtikerin en yoğun sebepleri ortada enfeksiyonlar (özellikle nezle, enflüanza kadar aceleci fevk teneffüs yolu enfeksiyonları), ilaçlar (ağrı kesiciler, adale gevşeticiler, antibiyotikler ilkin iktisap etmek neredeyse rastgele ortak çeşit ilaç) ve gıdalar toprak alır. Ayrıca birtakımı tevettür ilaçları (ACE inhibitörleri) anjioödeme neden olabilir. Tedavi kapsamında ise doktor nezdinde maruz antihistaminikler ile nice hastada kaşıntı, kızarıklık, bombe kadar bulgular arama dibine alınabilir. Antihistaminiklerden kâr görmeyen hastalarda alerjenlere duyarlılığı ıskat etmek düşüncesince mutasavver ayrımlı ilaçlar kullanılmaktadır. Kronik indüklenebilir kurdeşen tiplerinde tetikleyicilerinden ırak ara vermek tedavide evvel yapılacak iştir. Dil ve geçit şişliği kadar yaşamı gözdağı eden bulgular olması yerinde en yaklaşan esenlik kuruluşuna başvurulmalıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler