USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Enfeksiyon uyarısına 'sahra tuvaleti' önerisi

Afetzedelerin sıkıca dirim koşullarının ayrışık enfeksiyonlara döşeme oluşturabileceğini tabir fail Prof. Dr. Faruk Aydın, enfeksiyon yönetiminin önemine ve önleme yollarına değindi. Prof. Dr. Aydın başkaca büyük abdest vasıtasıyla bulaşıcı enfeksiyonların önüne devrolm

Enfeksiyon uyarısına 'sahra tuvaleti' önerisi
16-02-2023 11:07
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'da iri müşterek yıkıma defa açan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depreme dair şekilde Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Aydın, bu günlerden itibaren oluşabilecek esenlik problemlerine değindi.

Bölgede canlı afetzedelerin dayanıklı dirim koşullarının, ayrışık enfeksiyonlara da döşeme oluşturduğunu tabir fail Prof. Dr. Faruk Aydın “Öncelikle afete uğrayan şahısların sarsıntı sebepli esenlik problemlerine çabuk ortaklık edebilen mikrobiyal ajanlar karşımıza çıkarken sırası ile tagaddi bozukluğu, hıfzıssıhha koşullarının yetersizliği, şişko ve aşırı andıran temas, ayrışık taşıt ve gereçlerin şişko kullanılması dolayısıyla birtakım tehlikeler bizi beklemektedir” dedi. Hekimler ve esenlik mensuplarının bu mevzulara dikkatinin hem kamusal hem çıplak organizasyonlarla çekilmeye çalışıldığını kail Prof. Dr. Faruk Aydın, yapılması gerekenlerin ve önerilecek yöntemlerin ışıltı bilgiler biçiminde sarsıntı branşında görev sağlayan doktor ve esenlik çalışanlarına ulaştırıldığını tabir etti.

Enfeksiyonlara ilgi edilmeli

Afet esnasında vurulan bireylerin tetanoz, gazlı gangren, çıban enfeksiyonları ve aspirasyon pnömonisi riski bulunduğunu kail Prof. Dr. Faruk Aydın, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bu enfeksiyonların önlenebilmesi düşüncesince ilk önce yaraların akıllıca halde antisepsisi ehemmiyet sunma etmektedir. Aynı sürede ilişik bireylerin en andıran esenlik kuruluşunda tetanoz aşısı olması gerekmektedir, zira sanılanın tersine değme gözyaşı grubundan insanoğlunun tetanoz aşısı yaptırmaya gereksinimi vardır. Çadır şehir ve taşımalık alanları kabilinden afetzedelerin müşterek arada yaşamış olduğu ortamlar teneffüs yolu rahatsızlıklarına dirlik riziko oluşturmaktadır. Çalışmalar göstermektedir ki afetlerden sonraları en kesif teneffüs yolu enfeksiyonlarına dair salgınlar görülmektedir.”

Maske kullanmak ve hıfzıssıhha aşırı önemli

Bu süreçte teneffüs yolu hastalıklarının önüne devrolmak düşüncesince peçe kullanımına da ilgi çekici Prof. Dr. Aydın, “Solunum yolu etkenleri damlacıklar ve iklim yolu ile bulaşmakta olup peçe kullanmak bu etkenlerin bulaşını önlemektedir, bundan dolayı alanda canlı afetzedelerin bilhassa müşterek arada bulundukları ortamlarda peçe kullanmak önemlidir. Ayrıca alanda görev sağlayan esenlik çalışanının kendisini, hastaları ve başka düzentileme dostlarını koruması hesabına peçe kullanmak önerilmektedir. Solunum yolu enfeksiyonlarında müstevli oluşturmasından akıl ettiğimiz etkenlerin başlangıcında Influenza, Respiratuar Sinsityal Virus ve SARS-CoV-2 gelmektedir. İlgili virüsler lipid müşterek ayıraç tabakası ile çevrilmiş olup akıllıca antisepsi ve dezenfeksiyon şekilleri ile bulundukları yüzeyden namevcut edilebilmektedir. Bu amaçla içki bazlı antiseptikler elde mevcut virüslerin lipid tabakasını eritmekte, sabun kullanmak virüslerin etrafını sarmakta ve su ile ortadan kaldırılmalarını sağlamaktadır. EPA'ya mukayyet dezenfektanlar ise mekân dezenfeksiyonunda kullanılmaları yerinde ilişik virüslerin çevreden uzaklaştırılmasında can alıcı olmaktadır. Bu virüslere ek şekilde kızamık virüsü iklim yolu ile yayılan aşırı bulaşıcı müşterek virüstür. Hasta bireyin etrafındaki değme gözyaşı grubundan değme 9 insandan 10'u şayet özgür değiller ise enfekte olur. Bu sebeple çocukluk çağlarında kızamık aşısının yapılması aşırı önemlidir. Aynı zamanda, müşterek teneffüs yolu enfeksiyonu bulunan tüberkülozun kurnaz müşterek halde başlayarak kıyamet daha sonra ilerleyici çağda karşımıza çıkabileceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

“Sahra tuvaleti öneriyoruz”

Özellikle insanların en aceleci gereksinimlerinden birinin tuvalet bulunduğunu ve hıfzıssıhha açısından Sahra tuvalet önerisinde mevcut Aydın, “Bu amaçla hıfzıssıhha açısından ehliyetli tuvaletler alana kurulana kadar, iveğen çağda gereksinimi giderebilecek ‘sahra tuvaletleri' kurulmasını önerebiliriz. Uygun alanlara 25 cm eninde 75 cm derinliğinde hendeklerin açılması ve dü ucuna tahtalar yerleştirilmesi ehliyetli olacaktır. İhtiyacını gideren şahıslar trap içerisine yer atarak alanın kapatılmasını sağlayabilir. Bu halde kocaman abdest vasıtasıyla bulaşıcı enfeksiyonların önüne devrolmak beklenen olur. Çünkü ilerleyici çağda de su ve besin kaynaklı enfeksiyonlar beklemekteyiz. Dışkı ile kirlenen ellerin müşterek halde ağza götürülmesi ile kolera, norovirus ve rotavirus edinmek kıl payı nice ölümsek ihtimalî bakteriyel ve viral enfeksiyonlar oluşabilmektedir. Kolera topu topu yaştan fertleri etkileyebilmekte hararetli dehidrasyon ve otama alınmaz ise ölüme defa açabilmektedir. Bu vaziyette hızlıca en andıran esenlik kuruluşuna ulaşılmasını öneriyoruz. İlgili kuruluşa ulaşana denli ağızcıl rehidratasyon sıvısı (ORS) hazırlanarak insanların dehidrasyon durumunun geç kalınmadan minimuma indirilmesi gerekmektedir. ORS hazırlanması düşüncesince müşterek litre kaynatılmış suya, müşterek çorba kaşığı türap şeker, müşterek çay kaşığı tuz, müşterek çay kaşığı karbonat eklendikten sonra karıştırılması ehliyetli olacaktır. Bununla bu arada rotavirus bilhassa bebekler ve ayrıntılar edinmek kıl payı etraflıca devam eden cır cır ve kusmalara hastalık olmakta bu açıdan evlatların da hıfzıssıhha dair şuurlu olması gerekmektedir.
Sinekler enfeksiyon riskini arttırıyor

Aydın başkaca alanda sineklerin çoğalması yerinde da uyarılarını şu laflarla sonlandırdı:

“Afet sonrası şimdi da ilerleyici dönemde, alanda sineklerin artışına dair şekilde artropod kaynaklı sıtma, riketsiya, lekeli humma kabilinden enfeksiyonlar artmaktadır. Bu sebeple vektörlerle mücadelesi menfez gerisi etmememiz gerekmektedir. Ayrıca ilerleyici zamanlarda kıyamet branşında canlı insanların karakabarcık ve uyuzlu kabilinden ten enfeksiyonlarına dirlik da riskleri bulunmaktadır. Çadır metropoller kabilinden şişko dirim alanları ilişik etkenlerin yayılımına hastalık olmaktadır. Tüm bunların beraberinde dirim koşullarına dair şekilde efsanevi kaynaklı leptospiroz ve kuduruk kabilinden enfeksiyonlar da menfez gerisi edilmemelidir. Afet sonrası geç çağda Hepatit A, E ve bebek felci vakalarının sayısının arttığı bildirilmiştir. Sonuç şekilde kıyamet sonrası enfeksiyon yönetimi etraflıca müşterek süreçtir ve etraflı elemanları ile dikkate alınmalıdır. Her müşterek enfeksiyon düşüncesince ilişik enfeksiyon arama önlemleri alınmalıdır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler