USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Dünyada her 5 kişiden biri kansere yakalanıyor'

Dünyadaki kanser vakalarının yüzdelik 10'nunu ürolojik kanserlerin oluşturduğunu tamlayan Op. Dr. Abdurrahman Özgür, "Ürolojik kanserlerin ayrımlı sebeplerinin bulunuyor. Sağlıksız beslenme, sabit yaşam, baş döndürücü kilo, kalıtım bilimi yordam ve ayrımlı çevresel kanser

'Dünyada her 5 kişiden biri kansere yakalanıyor'
26-11-2021 16:20

Medicana Çamlıca Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Abdurrahman Özgür, hayattaki kanser vakalarının yüzdelik 10'nunu ürolojik kanserlerin oluşturduğunu belirtti. Ürolojik kanserlerin değişik sebeplerinin bulunduğunu tabir fail Op. Dr. Abdurrahman Özgür, "Sağlıksız beslenme, akışmaz yaşam, sigara, aşkın kilo, kalıtım bilimi alışkanlık ve değişik çevresel kanserojenlere sunulan kalınması bunun şeklinde katı aşkın ne de sayılabilir” niteleyerek konuştu.

Op. Dr. Özgür, "Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) bir ast kuruluşu bulunan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) çeşidinden yayınladığı akıbet raporda dünyada her 5 kişiden biri hayatı süresince kansere yakalanmaktadır. Her 8 beyden 1'i ve her 11 hanımdan 1'i kanser zımnında hayatını kaybetmektedir. Dünya çapında, kanser tanısı konduktan ahir 5 sene içre yaşamda bulunan hep kanser pestil sayısının (5 salname prevalans) 50,6 milyon bulunduğu kestirim ediliyor" ifadelerini kullandı.

Prostat kanserinin hepsi baylarda akciğer kanserinden sonradan ikinci en kalın tanıdık kanser şekli olduğuna nazarıitibar çekici Op. Dr. Özgür, “Son 10 salname devirde tanılama konulmuş bulunan pestil sayısı artmasına karşın ahiret yolculuğu oranlarındaki azalma sevindiricidir. Radikal prostatektomi, organa sınırlanmış hastalıkta sağlamış bulunduğu erdemli sağkalım oranları ile alımlı bir yöntemdir. Düşük ölçülü riskli pestil grubunda 10-20 salname takipli çalışmalarda kısaca yüzdelik 90-95 sağkalım oranları bildirilmektedir. Ameliyatın çoğu kez 60 gözyaşı grubunda yapıldığı düşünüldüğünde cezrî prostatektominin az elan küratif bir cerrahi bulunduğu tabir edilebilir. Ancak, hastalığın multidisipliner bir göz açısıyla değerlendirilmesi ve medikal onkolog ve ışıma onkoloğunun karışan olabildiği unutulmamalıdır. Hastalığın tespiti düşüncesince muayene, serum PSA kıymeti ve Multiparametrik Prostat MR görüntüleme kullanılmaktadır. Takiben hastanın kestanecik biyopsi tutanağı önemlidir. Hastalığın yaygınlığını görmek düşüncesince BT, MR ve akıbet senelerde moleküler görüntüleme PSMA-PET kullanması komünist bilgiler sunmaktadır. Kemik sintigrafisine seçenek yöntemlerden hepsi gövde geçişme ağırlıklı MR incelemesi, mızrap sintigrafisine layıkıyla elan erdemli tanılama değerlerine sahiptir. Choline PET/CT'nin sensitivite ve spesifitesi de mızrap sintigrafisine layıkıyla yüksektir. Erken tanılama düşüncesince derneşik ürolojik kontroller aşkın önemlidir. Yukarıda da belirtildiği bunun şeklinde derecesine layıkıyla ameliyatı sahn kurtarıcıdır" açıklamalarında bulundu.

Ürolojik kanserler
Op. Dr. Özgür, "Günümüzde icap teknolojideki şişman değişimlerin sağlamış bulunduğu imkanların münteşir kullanımı, gerekse yaşlanan nüfusun artışı ile koşut adına kanser tanısı alan kişi sayısı devir geçtikçe artmaktadır. Ürolojik kanserli olguların sayısında da benzeşim halde artma görülmektedir. Tanı alan hastalarımızın er devirde akıllıcasına tedavisi dirimsel ehemmiyet bildirme etmektedir" dedi.

Op. Dr. Özgür, ürolojik kanserlerin organların vücuttaki konumlarına layıkıyla tepeden aşağıya sırasıyla şöyleki özetledi:
"Böbrek kanserleri; Son senelerde ultrasonografi (USG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) bunun şeklinde görüntüleme şekillerinin münteşir kullanılması ile bu arada BHK tanısı alan pestil sayısında salname yüzdelik 2-3 oranında artma saptanmıştır. Her çeşitli esrar kullanımı, çok kiloluluk ve hipertansiyon böbrek kanserleri düşüncesince riziko faktörüdür. Ayrıca hemodiyaliz muteber ve böbreklerinde kistik rahatsızlığı mevcut hastalarda da kanser evolüsyon riski artmıştır. Erkeklerde hanımlara layıkıyla 1.5 kıvrım elan kalın görülür. Ailede böbrek kanseri öyküsü bulunan insanlarda riziko kalık bulunmasına rağmen, bu kanserlerin fakat yüzdelik 2-3 kadarı aileseldir.

Böbrek tümörlü hastaların çoğunda, illet ilerleyici çağa derece rastgele bir belirti vermemektedir. Bu kanserler düşüncesince alışılmış klinik triad adına benimseme edilen taraf açıklık ağrısı, idrarda kan görülmesi ve ele mevrut kitle, olguların az bir kısmında (yüzde 15) görülür. Hastaların ehemmiyetli bir kısmında tümörden salgılanan maddelerden çevre paraneoplastik sendromlar meydana gelebilir. misal adına hipertansiyon (renin), hiperkalsemi (paratiroid hormon gibisi madde), eritrositoz (eritropoetin), galaktore (prolaktin), hipoglisemi (insülin), amenore / libido bozuklukları (gonadotropin gibisi maddeler), Cushing (ACTH), protein enteropatisi (enteroglukagon) sayılabilir. Hastaların yarıdan fazlasında apayrı nedenlerle meydana getirilen görüntülemeler esnasında, yığın tesadüfî adına ayırt edilmektedir. Ultrasonografi önce makbul tanılama yöntemidir ve enine boyuna faydalıdır. Bilgisayarlı tomografi ve MR baki elimizdeki ehemmiyetli dü tanılama aracıdır. gereksinim yerinde enjeksiyon biyopsisi ve işlemeyen ezberden de faydalanılabilmektedir. Erken tanılama ile bariz yahut laparoskopik ameliyatlar sahn halaskâr olmaktadır. Tümörün boyutuna, hastanın umumi esenlik özelliğine layıkıyla krioterapi, radyofrekans ablasyon tedavisi yahut cerrahi ile otama beklenir olabilmektedir.

Mesane kanserleri; Kadınlarda dokuzuncu baylarda ise dördüncü en kalın kanser tipidir. Erkeklerde bayanlardan kısaca 3 kıvrım elan bir tomar görülmektedir. Kadınlarda elan az görülmesine cevap beylere kıyasla yüzdelik 30 elan bir tomar ahiret yolculuğu riski taşımaktadır. Tüm olguların kısaca yüzdelik 75'inde kanser yüzeyde, sümük doku yahut submukozaya sınırlıdır. Bunların kısaca yüzdelik 50-70'i 5 sene arasında tekrarlar ve yüzdelik 10-15'i ise derine gidebilir. Bu sebeple bu hastaların şişman çoğunluğunda ömür boyu izleme gerekmektedir. Ultrasonografi, BT ve MR tanılama ve derecelendirmede makbul radyolojik incelemelerdir. Sistoskopi sidik torbası kanseri tanılama ve takibinde lüzum sitolojisi ile beraberce komünist ölçün yöntemdir. İdrar sitolojisinin duyarlılığı, erdemli kademeli tümörler düşüncesince yüksektir. Ağrısız, makroskopik hematüri, en kalın müracaat şikâyeti olmaktadır. İdrarda yanma, kalın idrara çıkacak bunun şeklinde belirtiler bir uyartı olur ve dikkate alınmalıdır. Ayrıca encam hastalığa ayraç fail pelvik dert baki tanıdık eşsiz belirtilerdendir. Erken tanılama ve cerrahi ile otama mümkündür.

Testis kanserleri; Genellikle biricik cepheli sancı olmaksızın testiküler yığın olarak, tesadüfi bir ultrasonografi bulgusu adına yahut testiküler sarsıntı sonrası gösterirler. 15- 35 gözyaşı arası baylarda en kalın tanıdık malign tümördür. Skrotal dert yüzdelik 20 hastada önce belirti adına görülebilmektedir. Epididimoorşiti imitasyon edebilmektedir. En kalın Skrotal hikmet muayenede yığın palpe edilmesi ile tanılama konulur. Serum ur belirteçleri yumurta kanseri prognostik göstergeleri olup tanıya asistan olur. USG, non-invaziv ve ışıma içermediği düşüncesince yumurta kanserinden şek edilen hepsi hastalara yapılmalıdır. MR şek mahsus hallerde encam inceleme adına kullanılabilir. Erken tanılama ve çabuk otama banko sahn kurtarıcıdır".

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler