USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Dr. Uyaroğlu: 'Nezle ve grip ayrımını yapmak çok önemli'

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Genel Dahiliye Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Üyesi Oğuz Abdullah Uyaroğlu, “Soğuklar başladı, şita aylarına yaklaşıyoruz. Üst teneffüs yolu enfeksiyonu zımnında

Dr. Uyaroğlu: 'Nezle ve grip ayrımını yapmak çok önemli'
25-11-2022 15:09
Dr. Oğuz Abdullah Uyaroğlu, covid-19 süreci, influenza (grip), influenza aşısı ve immün sisteminin kuvvetlendirilmesine bağlı bilgileri İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine anlattı. İnfluenzanın fevk teneffüs yolu enfeksiyonuna illet bulunan ortak virüs bulunduğunu anlatım fail Uyaroğlu, “Soğuklar başladı, şita aylarına yaklaşıyoruz. Üst teneffüs yolu enfeksiyonu dolayısıyla de hastanelere başvurularda çok açık ortak artım var. Nezle ve grip ayrımını yapmak çok önemli. Her ikisini de ‘Nezle oldum' ve 'Grip oldum' diyerek baş başa söylüyoruz. Nezle şimdi çok rhinovirüs (nezle virüsü) ve öbür virüslerle baş başa fevk teneffüs yolu enfeksiyonu yapıyor. Hastalar; halsizlik, yorgunluk, öksürük, adale ağrıları ve koku toplama organı akıntısı şartıyla semptomlarla bizlere başvurabiliyorlar. Ama bunların etkeni influenza değil. Nezle düşüncesince ‘paçavra hastalığı' da diyoruz. Çoğu devir o da hakkıyla hastaları yatırabiliyor ancak influenzadan farkı var. İnfluenza, ayrımsız halde fevk teneffüs yolu problemine illet olabileceği şartıyla ast teneffüs yolu enfeksiyonlarına da etmen olabiliyor. Yani zatürreye, akciğer tutulumuna ve şayet yaşlıysanız, vakayiname hastalığınız var ise batar dolayısıyla çok ağır komplikasyonlara (istenmeyen etkiler) illet olabiliyor. Yoğun hizmet yatışlarına ayrıca ölümlere de illet olabiliyor” diyerek konuştu.

“Eylül ayından itibaren hastaların aşılanmasını öneriyoruz”

Her sene dünyada 3 ile 5 milyon bireyin influenzaya yakalandığını ve 300 ile 500 bin bireyin influenzadan yaşamını kaybettiğini anlatım fail Uyaroğlu, “Kuzey ve Güney Yarım Küre'de grip mevsiminin ayları hâllenmek şartıyla devletimizde ilkgüz ayının başlangıcından itibaren görüyoruz ve bu müddet mart ayına kadar, ayrıca april ayının başlarına denli bitmeme ediyor. O sebepten dolayı bizler, ilkgüz ayından itibaren hastaların aşılanmasını öneriyoruz, başta riziko grubundakilerin. Bunlar; 65 gözyaşı üzerinde bulunan herkes, ancak 65 yaşın altında da vakayiname akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, ihtisas hastalığı, diyabeti olanlar ve aşırı kiloluluk şartıyla vakayiname rahatsızlığı olanlar riziko grubundadır. Gebeler gine ağır ortak riziko grubu. Ayrıca ayrıntılar da gine influenzadan ağır ortak halde etkileniyor” dedi.

“Özellikle riziko grubunda olanların değme sene behemehâl aşılanması gerekiyor”

Uyaroğlu, hastalığın önüne geçebilmek düşüncesince influenza aşısının çarpıcı ortak formül bulunduğunu vurgulayarak, “Özellikle riziko grubunda olanların değme sene behemehâl aşılanması gerekiyor. Sağlıklı gözyaşı kabul etme kapsamında da değme sene telkih olmamız gerekiyor. Artık halkımız da varyantları öğrendi. Covid-19 pandemisi bizlere virüsler üzerine nice bilinçlilik öğretti. İnfluenza virüsü de esasen değme sene değişime uğruyor ve bizim olduğumuz aşılar ortak sene önceki tanıdık influenza virüs varyantından oluşan aşılar. İnfluenza virüs aşıları deli dolu aşılar değil, inaktif aşılar namına geçiyor ve devletimizde de bu aşılar vuruluyor. Aslında bu aşılar içinde virüsün kendisi yok. Virüsün hastalığa illet bulunan parçacıkları var. Bunları vücuda vererek, influenza virüsüne erinç muafiyet oluşturuyoruz ve böyle de muafiyet nail oluyoruz. Koruyuculuk yüzdelik beniz değil tabii, telkih olanlar gine pestil olabiliyor. Ama telkih olursanız hastaneye yatışınız engellenebiliyor. Hastalığı çok şimdi geniş ortak halde geçirebiliyorsunuz. Dolayısıyla aşıları kazanmak hem maşer sağlığı açısından bununla ortak ferdî sağlığımız açısından yararlı olacaktır” halinde konuştu.

“İnfluenzadan sakınmak düşüncesince faziletli düze C ve D vitamini kullanması yahut öbür minerallerin kullanımının ek ortak faydası olmayacaktır”

Takviye gıdaların immün sistemini tahkim dair influenza aşısı denli çarpıcı olmadığının altını çizen Uyaroğlu, laflarına şu halde bitmeme etti:

“Uyku kalitesi dimdik dirim düşüncesince çok önemli. Sağlıklı ve istikrarlı beslenmenin faydası var. Ama bunun haricinde influenzadan sakınmak düşüncesince faziletli düze C ve D vitamini kullanması yahut öbür minerallerin kullanımının ek ortak faydası olmayacaktır. Bunun yanı sıra, içki ve sigara kullanımının azaltılması, istikrarlı beslenmeyle baş başa hab düzenimize özen etmek, spor ve egzersiz; esasen dimdik dirim düşüncesince en önemli faktörlerdir. İnfluenza şartıyla telkih ile önlenebilen hastalıklardan korunabilmek düşüncesince telkih behemehâl yaşamımıza olmalı ve değme sene grip aşısını olmalıyız.Uyaroğlu, influenza semptomlarının görünmesiyle baş başa hastaların antibiyotik tedavisine başvurmalarının yazık bulunduğunu ve antibiyotiklerin akıllıcasına ortak otama yöntemi olmadığını kaydetti. Uyaroğlu ayrıca, semptomların görülmesiyle baş başa hekime başvurulmasını ve onların önerilmiş olduğu otama şekillerinin izlenmesi icap ettiğini ekledi.

“Covip-19 da emektar düşmanımız influenza da baştan yaşamımıza döndü”

Covid-19 pandemi süreciyle baş başa maske, açıklık ve hıfzıssıhha kurallarına çok çok özen edildiğini ve bu sayede influenzanın akıbet 2 yılda az şimdi tek görülmediğini hatırlatan Uyaroğlu, “Okullar açıldı. Çocuklar esasen hem riziko grubunda bununla ortak rahatsızlığı taşıyıcılar. Risk faktörü grubunda olmasalar da evlerine influenzayı taşıyorlar. Anneler, babalar yahut evde bulunan yaşlılar da bundan etkileniyor. Covid-19 da emektar düşmanımız influenza da baştan yaşamımıza döndü. O sebepten dolayı ne olursa olsun maske, açıklık ve hıfzıssıhha kurallarına uymakta kâr var” değerlendirmesinde bulundu.

Muhammed Musab Gümüşer - Gürkan Sayın

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler