USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Dr. Mehmet Yavuz: 'Terapi dededen değil senden başlar'

Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, sağaltım ve fasile dizimi ile ilgili, “Terapilerde modanın ardına düşmek, müstelzim derinliği zedeleyebilir” dedi.

Dr. Mehmet Yavuz: 'Terapi dededen değil senden başlar'
10-11-2022 21:11
Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, terapi, fasile dizimi ve bilinçaltına müteveccih bilgiler aktardı. “Aile Dizimi, fakat gayri sağaltım türleri ile sorunları çözülememiş, aşırı az sahn meselesinde derde deva olabilir” diyen Yavuz, “Ona da bilirkişi terapistin değişmeyen vermesi daha akilane olacaktır. Bir ad günce hayatında yaşamış bulunduğu mesail ilişkin yapması müstelzim gelişigüzel şeyi yapmış olup hepsi sağaltım süreçlerini izleme etmiş olmasına rağmen son alamadıysa, fasile diziminden faydalanabilir. Sorunun muhtevasına gereğince aşırı az danışanda hakkıyla Aile Dizimi tekniğinin gerekliliğinden lakırtı edebiliriz. Bunun dışında, eğitimi ve deneyimi kifayetli sıfır kişilerin, sandalyelere bayağı kullanmakta olanları oturtarak dizme yapmaları, bir aşırı devir asıl sorunları görmezden gelmiş şekilde bellek çalkalamak kabilinden istenmeyen neticeler verebiliyor.

Terapi kabilinden derinlik talip konularda, moda akımlara sürüklenmek faydadan aşırı dokunca getirir. Diziler ile bulunduğu için ayrımlı yayınlanan ve tam sıfır şahıslar kabilinden uygulanmaya başlanan teknikler, esasen psikolojiden kâr görebilecek insanların hayatında zayiat ile sonuçlanacaktır. Bir dizide kahin kabilinden bilgiler aktaran kişiler, esasen öğrenilebilir ve nedeniyle öğretilebilir bulunan Aile Dizimi'ni, kıraathane falı düzeyine indirerek iptila uyandırmaktadır. Ancak sağaltıcı açısından bilgelik ve deneyim, danışan açısından da ciddiyet, derinlik, dayanak talip süreçlerin bu yevmi iptila ile örtüşüp örtüşmediğine değgin dip şüphelerim var. Dolayısıyla Aile Dizimi'nin yardım sunmuş bulunduğu ad ve süreçleri ikrar ederek zorla işe nereden başlanacağına klinik psikoloğun yahut doktorun görüşlerine uyarak açınmak daha akilane olacaktır. Danışan bu aşamada 'Ben de Aile Dizimi isterim' buyurmak yerine, 'Hayatımda bu alanda, şu janr mesail yaşıyorum. Hayatımı baştan istikrarlı bir duruma ne getirebilirim?' sorusu ile deneyimli, dalında bilgelik sahibi bilirkişi terapistlere yönelmelidir” halinde konuştu.

“Aile dizimi sağaltım tekniği, şimdiki müşterek dizinin peşi sıra aşırı moda bir duruma geldi” ifadelerini de kullanan Dr. Mehmet Yavuz, “Psikoloji ve psikiyatri bizlere insanın günce yaşamda bozulan uyumunu baştan realizasyon etmeye müteveccih dayanıklı aşırı uran ve alternatif sunuyor. Hangisinin kullanılacağı, insanın özlük hikayesine ve yaşamış bulunduğu probleme gereğince değişir. Terapide evvel tercih, gidip 5 göbek geçmiş atanıza beslemek değildir. Bugünkü pop haliyle Aile Dizimi, danışanın özlük yaşamının sorumluluğunu atalarına atıp sıyrılması biçimine tahavvül buyurmak üzere.. Bu, insanın özlük hayatına şişman müşterek farkındalık getirmesi müstelzim ve derinlik talip sağaltım periyodunu yüzeyselleştirir ve insanın seçimlerinin sorumluluğunu almasına bariyer olabilir” diyerek konuştu.

“Kişinin fasile büyükleri kendisince bilgelik sahibi olması, bir aşırı devir yeterlidir”

Dr. Yavuz, insanın fasile büyükleri hikayelerine değgin ise, “Vaka örneklerine baktığımızda, tek fasile dizimi yapılmadan alışılagelen sağaltım süreçleri ile bir aşırı insanın yaşamını ve ilişkilerini düzenlemekte ince kalburüstü neticeler aldığını görüyoruz. Aynı sürede işe fasile dizimi ile başlayıp oradan tek kâr görememiş, yersiz yere gereksinim duyan çözümleri geciktirmiş ve durduk yerde kafası dağılmış danışanlarımız da var. Ataların hayatımızdaki önemini ikrar ederiz zorla yaşamda sıfır büyüklerimizin hikayelerini deşip mesuliyeti onlara yüklemek, geçmişi şereflendirmek değildir. Bunu gerçekleştirmek hesabına evinizde aileniz ile haberleşme oluşturmayı deneyebilirsiniz. Daha evvela fasile öyküsünü tek öğrenmemiş kişilerin, özlük soyağaçlarını çıkartıp müşterek kurda kişiliklerini ve yaşamlarını etkileyen ehemmiyetli hadisat kendisince bilgelik sahibi olmaları faydalıdır. Yaşayan kişilerden, öğrenebileceğiniz kadarını sorup öğrenin. Ardından canlı ve cansız büyüklerinize saygılarını, şükranlarını sunabilirsiniz. Bu, içsel müşterek temastır. Böylece tatbik müşterek biçimde özlük geçmişinizi onurlandırmanız beklenir olacaktır. Ancak daha encam gidip daim geçmişi deşmenin ne atalara ne de günce yaşamın güzelleşmesine müşterek yardımı yok” cümlelerine toprak verdi.

Dr. Yavuz, açıklamalarına şu biçimde bitmeme etti:

“Aile Dizimi, levent senelerdir devletimizde maruf müşterek acıklı tekniği. Türkiye'de bu tekniği tanıtıp ismini koyan Psikoterapist Bert Hellinger'den öğüt almış ve binlerce ad ile çalışmış beş on zorla giranbaha klinik psikologlar var. Bert Hellinger, müşterek ailenin dizilişinden o ailenin problemlerini çıkartabildiğini ayırt etmiş. Tekniğin sansasyonel tarafı, fasile üyeleri ortada torunlar süresince dokunaklı bulunan görünmeyen bağlardan lakırtı etmesi. Bir misyoner namına ayrımlı devletleri gezen Bert Hellinger, müşterek Zulu Kabilesi'ni ziyareti esnasında asırlardır gerçekleştirilen, Afrika'da münteşir bulunan müşterek merasime tanık olup bunu kliniğinde kullanmaya başlamış. Aile Dizimi ilişkin kitapları ve öğüt notları da levent senelerdir devletimizde yayınlanmış bulunan Hellinger, açmış bulunduğu dramaları kitaplarında anlatır. Bu kitaplarda ayırt edebileceğiniz noktalar, hem sağaltıcı tıpkı sürede bayağı kari açısından ince ilginçtir zira ayrımsız şeyler yaşanmış bulunan ailelerde benzeşim neticeler bulunduğunu görürsünüz. mesela kürtaj, evlat edinme, eşinden bambaşka biriyle alışveriş yaşama, askerlikten kaçma, giysi örtülen müşterek cani vakası, göç, yanarak ve ya boğularak ölme, ortaklıkta birinin hakkını yeme, batkınlık Çok sayıda ailenin öyküsünü dizdiğinizde, böylesi hadisat yaşanmış bulunan ailelerde, atadan sonraları mevrut kuşakların birbirine benzeşim sorunlarla uğraştığını gözlemleyebilirsiniz. Anlayacağınız tek nesne duyurulmayan kalmaz! Bir devir başkalarının hakkını yediğinizde, eşinizi müşterek kenara atıp sevgilinizi gizlediğinizde, birilerinin ölümüne etken olduğunuzda o güneş düşüncesince o husus duyurulmayan kalsa ayrım müşterek devir dirimsel behemehâl ortaya genişlemek ister. Aynı biçimde ailedeki şişman yeminler, 'Ah'lar, beddular da ahir kuşakları etkiler. Parantez ortamında müşterek yeri da vurgulamak istiyorum.

Dini tahsile ehil bulunan Bert Hellinger, günümüzün çağcıl beklentilerinden aşırı ayrımlı yaklaşımlar sergiler. Özellikle kürtajın oluşturduğu sorunları vurgulaması bazılarına mucize gelecektir. Evlilik dışı ilişkilere yaklaşımı da çarpıcıdır. Diyelim ki müşterek adam, evli olmasına rağmen senelerce bambaşka müşterek kadınla bu arada reşit zorla bunu ailesinden gizlemiş. Hatta o insandan bebek sahibi olmuş. Bu avrat ve çocuk, behemehâl o ailenin dizimine eklenmek ister; ahir kuşakların kabulünü ve saygısını bekler. Böyle baktığınızda, ilkin ailede ahir kuşaklardan gizlenen sırlar, giysi örtülmüş mevzular varsa, fasile dizimi ve ya en azından fasile ortamında bu mevzunun hürmet ile konuşulması halinde gündeme getirilmesi, günce dünyadaki huzura müspet el edecektir. Modern yıllarda birileri psikoloji çalışmalara aldığı kadar bedel verilmiyor. Oysa ki bir aşırı kez bilinçaltında bastırılmış biçimde duran, geçmişin tozu pası ortada elleme seçilemeyen olaylar, behemehâl insanın bilincine genişlemek isterler. Ayrıca şişman resme bakmış olduğunuzda atanızın meydana getirdiği müşterek haksızlıktan dolayı günce hayatınızda huzurunuzun kaçabileceğini bilmek, yaşamın bâtın zorla para tıkır eden kuralları kendisince bilgelik sahibi olmanızı sağlar. Bu hakkıyla ehemmiyetli müşterek bilgidir. Bizim kültürümüzde bu aşırı elleme bilinmiş bulunduğu halde, filvaki müşterek diyanet adamı bulunan Bert Hellinger üstünden baştan hatırlanması, umalım ki gelişigüzel birimizi baştan sağduyu davranmaya yöneltsin.”

“Psikodrama gerçekleştirmek düşüncesince 5 sene yetişek gerekir”

Aile Dizimi'nin, kadro terapisini andırdığını tamlayan Dr. Yavuz, "Kişinin ailesindeki (yaşayan yahut ölmüş) üyeleri temessül eden sandalyelere herhangi insanoğlu oturur ve ailedeki müşterek üyeyi temessül ederler. Bu temessül esnasında günce yaşamda ayırt edilmeyen birtakımı detaylar ortaya çıkabilir. Kişinin dâhilî duygusu hariç vurulduğunda bir aşırı kez daha evvela bilinmeyenler ortaya dökülmektedir. Bir sandalyeye oturan ve bir aşırı kez temessül etmiş bulunduğu fasile üyesi ile daha evvela tek tanışmamış müşterek insanın söylediklerine tanık olmak, kimileri düşüncesince inanması mütekait müşterek aşamadır. Ancak hakeza müşterek dizilim açtığınızda, hakkıyla de sandalyeye ki oturursa otursun, ayrımsız kanallığı yapabildiğini gözlemlersiniz. Beş göbek evvela cansız birtanesini ne lafa dökersiniz? Aslında bu janr çalışmalar, vakitten mekandan özgür müşterek biçimde gerçekleştirilir. Bu, 'Alan okuması'nın müşterek tılsımıdır ve müstelzim deneyime ehil sıfır insanların bu janr ehemmiyetli dizilimleri gerçekleştirmesi, danışanın kafasını karıştırabilir. Genellikle ağlamalar, pişmanlıklar, öfkeler ortalığa saçılır.

Konunun bu derece gizlilik gerektirmesi aşırı ehemmiyetli müşterek noktadır. Bu janr dramalar yapmak, objektiflik, bilgelik ve sınama ister. Oldukça mahremdir ve banko önüne gelenin yapabileceği müşterek iş değildi. Aslına bakılırsa ana karnında olduğumuzdan itibaren aut dünyada eksiksiz bulunan bitenler bilinçaltımıza yüklenir. Sonra bebeklikten çocukluğa ve ergenliğe derece bu bitmeme eder. Özellikle bebeklik ve çocukluk zamanında dedelerimiz, ninelerimiz velhasıl hepsi fasile büyükleri ile alakadar anlatılanlar bilinçaltımıza yüklenir zorla bunların şişman müşterek çoğunluğundan haberimiz olmaz. İşte nice ruh ilmi hastalıkları derinlemesine anlayabilmek düşüncesince derinleştirerek meydana getirilen sağaltım teknikleri, aha bu bilinçaltımıza yüklenmiş ve arbede gerçekleştiren meseleleri aşikar yazar onarmaya yöneliktir. Dolayısıyla ana karnında olduğumuzdan buyana bilinçaltımızda yüklenmiş bulunan bilgiler deniz denizdir. İşte ulaşılabilecek bilgilerin çabucak bilinçaltımızda bulunanlarla sınırlanmış bulunduğunu ve olayın 5 göbek 7 göbek ötesine uzanabilmesinin aşırı mütekait ayrıca olanaksız bulunduğunu düşünmekteyim. Tabii ki mevzunun kozmik-kuantumsal boyutunu encam sürerek benim kabilinden düşünmeyenler de olabilir. Onlara da saygılıyım” dedi.

“Aile Dizimi yaptığını tez edenlerin bir aşırı bu eğitimleri almıyor”

Psikolojide, dayanıklı aşırı ayrımlı tekniğin bulunduğunu dile getiren Nörolog Dr. Yavuz, “Bugün Aile Dizimi yaptığını tez edenlerin bir aşırı bu eğitimleri almadığı için, kime ne terapinin akıllıca bulunduğunu elleme belirleme edemezler. mesela 'Psikodrama'da sembollerle gösteriş vererek problemleri ortaya çıkartmaya ve farkındalık meydana getirmeye çalışılır. Bir ruh bilimci psikodrama terapisi düşüncesince 5 sene yetişek ikrar buyurmak zorundadır. Sonuç namına psikodrama tam klinik psikologlar kabilinden gerçekleştirildiği düşüncesince daha güvenlidir. Peki, psikodrama kabilinden çalışan ve ilmî müşterek formül varken başlangıç Aile Dizimi terapisi bu derece pop bir duruma geldi? Bir dizinin hakkıyla uzaklaşıp dizilim açmayı müşterek kahin bağlantısı kabilinden göstererek mevzuyu kıraathane sohbetlerine taşımasının ötesinde eğitimli, eğitimsiz, deneyimli, naif dayanıklı aşırı insanın Aile Dizimi hazırlamaya niyetlenmesinin de bu sağaltım trendinde gösteriş oynadığını düşünüyorum. Ne eyvah ki hepsi bu terapiyi hazırlamaya meyil ediyor. Kendisine 'Aile Dizimi Uzmanı', 'Şifacı', 'Kozmik Enerji Uzmanı', 'Yaşam Koçu', 'İlişki Koçu' diyerek titr bulanlar, esasen işinin ehli kabilinden yapıldığında kâr getirebilecek bu giranbaha tekniğin görüntü kırıklığı oluşturmasına etken olmaktalar. Bize bu güne derece sağaltım düşüncesince mevrut danışanlarımız arasında, 'Aile Dizimi aldım, tek kâr sağlamadı' diyen şahıslar var. Oysa müşterek terapistin dayanıklı aşırı uran kendisince bilgisi olması gerekir. Kimin neye gereksinimi var ise onu uygulamalısınız. Ortalıkta müşavirlik verenlerin bir aşırı klinik ruh bilimci bulunmadığı düşüncesince bunu ölçüp biçecek donanıma ehil değiller.

Dolayısıyla ne biliyorlarsa onu satmaya çalışarak, makul müşterek eğin açısından vakit, akça ve erke yitirilmesine defa açıyorlar. En önemlisi de insanların kendileri üstünde idman mevzusundaki heveslerinin kırılması. Bu, ince önemlidir. Çoğu kişi, gidip problemlerini beyan buyurmak ve çözmeye idman ilişkin hevesini mütekait toparlar. Adım attığında kalburüstü olursa, bitmeme eder. Başarılı olamazsa tutkusu kırılır. Dolayısıyla her insana elleme öğrendiği, bilmiş bulunduğu işi yapmasını kaynak ediyorum. Uzun lafın kısası, Aile Dizimi, psikologlar yahut etibba kabilinden uygulanabilecek müşterek yöntemdir. Ayrıca tekniğe hürmet duysak bile, bu derece parlatılıp abartılmasını da akilane bulmuyoruz. mühim müşterek husus daha var. Diyelim ki fasile dizimi ile hastalığı belirlediniz ve insanın sorunlu yanını keşfettiniz. Peki kişiyi ne onaracaksınız? Kişi kendini senelerdir erinçsiz eden gerçeğin ortaya çıkmasından gelişigüzel devir bahtiyar olmayabilir ara sıra de bu asıl dört dörtlük müşterek kaosa, yaygaraya dönüşebilir. Bazı gerçekleri insanın öğrenmesi mi olmadan öğrenmemesi mi gerekiyor? Buna tam sağaltıcı değişmeyen vermelidir. Nitekim bilinçaltındaki ağırbaşlı travmatik öykü ile insanın daha yüzleşmeye apiko olup olmadığını ve bunun insanın yararına olup olmadığını süzebilmek alıngan müşterek konudur” diyerek konuştu.

“EMDR ile daha serbest müşterek yelpazede muvaffakiyet kesbetmek mümkün”

“Bugüne sincap binlerce danışan üstünde dobra neticeler aldığımız ilmî sağaltım tekniklerinden EMDR, ihtimal hepsi kabilinden bilinmiyor zorla ince müfit müşterek yöntemdir” laflarını kullanan Dr. Yavuz, şu biçimde bitmeme etti:

"Bu nöropsikolojik teknik, ağız ağıza bilinçaltına yüklenmiş travmalara odaklanır. Bazen bu sarsıntı açıkta değil pinhan de olabilir. Terapist bu duyurulmayan travmaları netleştirerek kişiyi hadisat ile barıştırır ve onu özgürleştirir. Dolayısıyla bugün Aile Dizimi terapisinden elde edilmeye çalışılmış bulunan fayda, filhakika EMDR ile gerçekleştirilebilmektedir. Anlaşılacağı kıl payı EMDR, atalardan yahut çocukluktan, nereden gelirse gelsin, insanlarda duyurulmayan eskimiş problemleri ve travmatik hikayeleri mıhlı müşterek biçimde çözebilmektedir. Netice nedeni ile bugün yapmış olduğunuz hatalar, beniz sene geçmiş şişman heybetli dedelerinizin yapıtı değil, sizin eseriniz. Ve bunlarla da yüzleşecek bulunan gine sizsiniz, dedeleriniz değil. Geçmişi sorgulayabilirsiniz, araştırabilirsiniz zorla siz çabucak kendinizden mesulsunuz. Bilinçaltınızın tozu raflarında geçmişin trajedileri, dramları bulunabilir ve sizi etkileyebilir zorla bunların sorumlusu siz değilsiniz.”

iha.com.tr üstündeki istihbarat ekspoze halinde yayınlanmaktadır. Haberin video, foto ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler