USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Doktor doktor gezip hastalığınıza teşhis koyamıyorsanız sebebi bu olabilir

Doktor doktor gezip sorununa teşhis koyulamayanlar ile genel ağ üstünden dert arayıp doktora koşanlara uzmanından öneriler geldi. Psikolog Selinay Akman, dert hastalığının ilmî isminin hipokondriyazis bulunduğunu belirterek, "İnternette tıklamalar arttıkça hastanın da kaygısı,

Doktor doktor gezip hastalığınıza teşhis koyamıyorsanız sebebi bu olabilir
08-05-2022 12:22

Modern dönemin yayılmış durumlarından bulunan ilmî ismi hipokondriyazis bulunan çor hastalığı mevcut kişiler, doktor doktor dolaşarak kendilerine teşhis koydurmaya çalışıyor. İnternet üstünden meydana getirilen aramalar ise hastalığın seviyesini arttırıyor. Hipokondriyazis ile ilgilendiren bilgelik sağlayan Atlantis Danışmanlık Merkezi'nden Psikolog Selinay Akman, "Halk ortada çor hastalığı şekilde aşina durum. Kişinin vücudunda yorgunluk bulunduğu fikri ve koyu çor kaygısı yaşaması, bununla bu arada bedenî yakınmaları olması durumudur. Kaynağı çoğu kez bireyin günce yaşamda yaşamış bulunduğu zorluklar, ilişkisel problemleridir. Bu problemleri bedenine aktarır ve vücuduyla uğraşmaya başlar. Genellikle yetişkinlikte ortaya çıkan ortak durumdur. Tıbbi tanılamada, laboratuvar tekniklerinde rastgele ortak bulguya rastlanmaz. Kişi kendisinin hasta olduğuna koyu ortak biçimde inanmaktadır ve çevresini de inandırma etmeye çalışmaktadır. Nasıl tutum gösterirler? Bu şahıslar koyu korku yaşarlar, yüzdelik 80'ine depresyon, anksiyete haremlik etmektedir. Bunların haricinde koyu genel ağ kontrolleri yaparlar, doktor doktor gezerler. evvel kendileri güvenmek isterler, sonradan da çevresindekileri bu bir vaziyete inandırmaya çalışırlar" niteleyerek konuştu.

Tanı sürecine de yer veren Akman, "Tanılamada en ehemmiyetli noktamız, bizim başka bulgularla, laboratuvar tekniklerinde, muayenelerde uzvi ortak faktör olmaması. Eğer bu uzvi faktör varsa hastanın koyu ortak biçimde korku yaşayıp yaşayamamasıdır. Organik nedenler olabilir göden ülseri yahut yarım baş ağrısı gibi. Burada bizim düşüncesince ehemmiyetli bulunan hastanın korkusu, endişesi ve bunları baş döndürücü gelecek kurda yaşıyor olmasıdır. Aynı biçimde DSM–5 teşhis kitabında da bu biçimde arazi alıyor. Bu tür endişelerin minimum 6 ay içinde mevcut olmaktadır olması bizim düşüncesince önemli" halinde konuştu.

İşte sebepleri

Hastalık hastalığının sebeplerini özetleyen Selinay Akman, şu ifadeleri kullandı:

"Kişinin günce yaşamda yaşamış bulunduğu hınç problemleri, görüntü kırıklıkları, travmaları. Bunlar faktör şekilde görülebiliyor. Birçok sebebi mevcut elbette ki. Bunun yanı sıra sekunder hasılatlar nedenler olabiliyor. İkincil çıkar dediğimiz bilinçlilik şu; ortak çor durumunda, sizin çevreden gördüğünüz nazarıitibar yahut ortak dinlenme durumu. Bu tür bağlam geliştiğinde isim bunları zait şekilde algılıyor ve bu kere çor hastalığı hali ortaya çıkabiliyor. Tedavi sürecine bakacak olursak şayet bu hastalar tedaviye gönül rahatlığı dirençliler. Tabii ortak de iç görülerinin fire olması. Doktor doktor geziyorlar dediğimiz gibi. Psikiyatrik deva kullanmaları gerektiğinde birtakım taraf tesirleri olabiliyor bu ilaçların. Öncelikle hekimin bu taraf tesirleri baş döndürücü kesin ortak biçimde hastaya anlatması gerekiyor. Aynı biçimde ilacın elbette işlediği gönül rahatlığı bilgelik vermesi gerekiyor. Bu taraf etkiyi hasta yaşadığında tekrar ortak araştırı süreci başlayabilir ve sonuçsuz döngüye girebilir. Bazen hemen deva tedavisi ehliyetli olmayabiliyor. Bu tür hallerde da derinlemesine soluklu psikoterapiler şu demek olmaktadır ki psiko devim bilimi yaklaşımlar yahut ilmî davranışçı yaklaşımlar görülebiliyor."

“Her tıklamada kaygılar artıyor”

"Çağımızın pop yazışma araçlarından birisi netin yararları bulunduğu denli zararlarını da görüyoruz" diyen Akman, "Hastalık elhak en ilkin doktora gitme hevesinden evvela kendisini elektronik beyin başlangıcında gösteriyor. Hasta geçmiş evvela eksiksiz sitelerde vücudunda bulmuş bulunduğu bulguları araştırıyor ve namına ortak çor üretmeye ve öncesinde de teşhis koymaya çalışıyor. Bir siteye bakıyor bu var, başka ortak siteye bakıyor bu var. Bütün tanıları araştırıyor ve namına ‘Evet ego hastayım' tanısı koyuyor. Bundan sonradan da elhak randevular başlıyor. Branş alan gezmeye başlıyor, devir kurnaz doktorlarla tartışabiliyor. Çünkü kendisi inanıyor ancak çevresindeki şahıslar onun hasta olduğuna inanmıyor. Hastalık seyri bu biçimde gelişiyor. İnternette meydana getirdiği tıklamalar arttıkça hastanın da korku seviyesi artıyor ve hastalığının müterakki bulunduğunu söyleyebiliyoruz. Ardından da elhak doktor randevuları başlıyor. Hasta alan cenah geziyor, devir kurnaz da doktor ile tartışmalara girebiliyor" dedi.

Hamza Emin Usta
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler