USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Doğuda kar ve buzlanma, düşmeye ilişkin kırık olaylarını artırdı

Soğuk ve karlı havanın peşi sıra yollarda meydana mevrut buzlanma zımnında düşerek vurulan onlarca insan hastanelere başvururken, Elazığ, Diyarbakır ve Şırnak'ta 10 günde 507 hikâye kayıtlara geçti.

Doğuda kar ve buzlanma, düşmeye ilişkin kırık olaylarını artırdı
29-01-2022 12:14
Diyarbakir

Elazığ, Diyarbakır ve Şırnak'ta sonuç 10 günde kar yağışı ve buzlanma zımnında düşerek vurulan 507 ad hastanelerde otama dibine alındı.

Yurdun şişman bölümünü tesiri dibine düzlük kar yağışı, yanı sıra getirmiş bulunduğu buzlanma zımnında ağırbaşlı yaralanma ve sakatlanmalara da kez açıyor.

Etkili bulunan itici ve karlı havanın arkası sıra yollarda meydana mevrut buzlanma nedeniyle, aşırı sayıda ad sukut kararı meydana mevrut kırıklarla hastanelere başvurdu.

Elazığ, Diyarbakır ve Şırnak'ta 10 günde düşerek vurulan ve otama dibine alınanların sayısı 507 namına kayıtlara geçti.

"Yoğun bakımda yatan hastalar var"

Düşmeye değgin yaralanma zımnında 220 bireyin hastanelere kaldırıldığı Elazığ'da, Fırat Üniversitesi (FÜ) Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yılmaz, AA muhabirine, il genelinde karda kayarak sakıt hastalar zımnında acele serviste çokluk oluştuğunu söyledi.

"Bu yağışlar, ayaklık kırığı, aşırı ağırbaşlı mızrap kırıkları ve ya esmer travması üzere aşırı ağırbaşlı problemlere etken olmaktadır." diyen Yılmaz, itici ve karlı iklim bitmeme etmiş bulunduğu sürece vatandaşlara tetik olmaları önerisinde bulundu.

Yılmaz, vatandaşlara beklenir ince hariç çıkmamaları tavsiyesinde bulunarak, "Dışarı çıkılacaksa da makul pabuç ve giysiler giyerek tetik olmalarını öneriyoruz. Çünkü sade ortak sukut üzere görünse de ilkin anlaşılan ortak yaştan sonradan ağırbaşlı mızrap kırıkları ve ya karın travmasına etken olabiliyor. Bunlar içinde aşırı ağırbaşlı olup koyu bakımda yatan, acele cerrahiye revan ve ya genellikle ortopedi kliniği çeşidinden değerlendirilen hastalar oldu." dedi.

Her yaştan hastanın geldiğini aktaran Yılmaz, "Küçük dallar da ati yaşta olanlar da var. İleri yaştakiler düşüncesince aşırı ağırbaşlı problemlere etken oluyor." ifadelerini kullandı.

"Çöp atarken düştüm, kalçam kırıldı"

Keban ilçesinde sukut kararı kalçası hassas ve ortopedi servisinde tedavisi devam eden Abdullah Coşkun, koyu kar zımnında evinin yolunun bile ulaşıma gizli bulunduğunu belirterek, bu yüzden komşuların sayesinde ambulansa ulaştığını aktardı.

Coşkun, "Çöp atarken arka üstü düştüm. O tam komşum olmasaydı soğuktan donacaktım. Tedavim sürüyor. Allah kimsenin başına vermesin." sanarak konuştu.

70 yaşındaki Kibar Sağlam da düştüğünü ve bacağının kırıldığını anlatarak, "Ameliyat olacağım. Ağrım aşırı var. Yerimden kımıldayamıyorum." ifadelerini kullandı.

"Hasta sayımız gün günden artıyor"

Diyarbakır'da il genelinde sonuç 10 günde düşerek vurulan 250 ad hastanelere müracaat yaptı.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emin Özkul da kar ve buzlanma nedeni ile kaybolma düşmelere değgin kırık ve çıkmış olaylarında artma görüldüğünü belirtti.

Kentte iklim şartlarının bu sene aşırı kaba geçtiğini, buzlanma zımnında de sukut olayının arttığını özetleyen dile getiren Özkul, "Hem alanımızda hem yer vilayetlerde özelikle düşmeye değgin ön dizi film kırıkları, yaşlılarda ayaklık kırıkları aşırı kesif görülmeye başlandı. Özelikle hem ayaklık hem el bileği kırığıyla mevrut pestil sayımız gün günden artıyor." halinde konuştu.

"Özelikle sonuç ortak haftadır kırık sayımız artmaya başladı. Yaşlı hastalarda düşmeye değgin hem ön dizi film kırıkları aynı zamanda ayaklık kırıkları baş başa görülüyor. Bunların çoğuna yatarak otama gerekiyor. Hasta sayımız gün günden artıyor. Acile başvuran pestil sayısı kalık durumda." diyen Özkul, vatandaşlara tetik olmaları uyarısı yaptı.

Özkul, kar ve buz üzerinde yürürken nazarıitibar edilmesi müstelzim hususlara değgin şunları kaydetti:

"Kadınlar ökçeli pabuç giymemeli. Yürürken çelimsiz adımlar atmak, bastığımız yere nazarıitibar etmemiz lazım. Telefona bakılırsa yürümemeliyiz. Yeri dobra markajcı şita koşulları düşüncesince mevzun pabuç seçmemiz lazım. Eğer bunlara nazarıitibar etmezsek kırık mübrem oluyor."

"Buzlanma vesait düşüncesince bulunduğu derece yayalar düşüncesince de riziko oluşturuyor"

Şırnak Devlet Hastanesinde ortak haftada 37 ad düşmeye değgin oluşan kırık zımnında otama dibine alındı.

Başhekim Uzm. Dr. Çağdaş Büyükerdoğan, sonuç günlerde menfi iklim şartlarından ötürü sukut vakalarının arttığını, ortak haftada 37 bireyin karda sukut kararı el, ayaklarında kırık meydana geldiğini söyledi.

Vatandaşlara, ilkin de yaşlılara bu çeşit havalarda hariç çıkmamalarını öneren Büyükerdoğan, "Kar yağması ve arkası sıra oluşan buzlanma vesait düşüncesince bulunduğu derece yayalar düşüncesince de riziko oluşturuyor. Vatandaşlardan bu havalarda maksimum tetik olmalarını dileyiş ediyoruz." dedi.

"Mecbur olmadıkça kimesne hariç çıkmasın"

Hastalardan 22 yaşındaki Nesim Aydınlar, kazanç almaya giderken kaybolma düşmüş bulunduğu düşüncesince kadem kemiğinde çatlama oluştuğunu belirterek, tedavisinin sürdüğünü aktardı.

Muhammed Yılmaz da sabahleyin işe giderken düştüğünü, elinde kırık oluştuğunu tabir etti. Yılmaz, "Mecbur olmadıkça kimesne hariç çıkmasın. Karın altı buz bulunduğu düşüncesince bir fazla aşırı ad yanılıyor. Bu da şişman muhatara oluşturuyor." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler