USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Doğdu, ilk nefesini 7 gün sonra aldı

Bitlis'te ana karnında “Diyafram Hernisi” teşhisi konulmuş olan Miran Ayaz isminde bebek, Diyarbakır'da sezaryen işleminden saatler sonra ameliyata alındı. 2 vakit devam eden ameliyatın arkası sıra küçük bebek, 7 gün sonra ilk nefes alışverişini yaptı.

Doğdu, ilk nefesini 7 gün sonra aldı
06-05-2022 13:46

Bitlis'te canlı Ayşegül-Burak Ayaz çiftinin ikinci evladı Miran Ayaz'a ana karnında “Diyafram Hernisi” tanısı konuldu. Ayaz çifti, hamilelik sürecinde otama düşüncesince Van ve İstanbul'da hastanelere başvurdu. Olumlu ortak son alamayan çift, internetten Memorial Hastanesinde vazifeli Op. Dr. Taner Kamacı'ya ulaştı. Kamacı ve kadrosu Ayaz çiftine, doğumun elbette yapılacağı, riskleri ve proses kendisince bilgilendirdi.

Bitlis'ten Diyarbakır'a tevellüt düşüncesince mevrut çifttin bebekleri Miran Ayaz, 45 gün evvel sabahleyin sezaryenle alındıktan doğrudan sonra sağlığı düşüncesince entübe edildi. Yoğun bakımdaki hali değerlendirilen Miran, öğleden sonra 2 saatlik operasyonla diyafram kası gelişmediği ve yırtıktan çevre müeddep ve etli bağırsakları, arada sırada midesi, birlikte arada sırada dalağı, karaciğerin sol rabidasyon kabuğu döş boşluğuna çıkması düzeltilerek adına yerleştirildi. Miran bebek, doğduktan 7 gün sonra ilk nefesini aldı. Genç çift, his meşbu anlarla 45 gün sonra çocuklarını kucağına aldı.

“Çocuk, nefes caba almadan entübe edildi”

Bitlis'te ana karnında “Diyafram Hernisi” tanısı konulmuş olan Miran Ayaz'ın, Diyarbakır'da sezeryan işleminden saatler sonra ameliyata alındığını kail Op. Dr. Kamacı, 2 sayaç devam eden ameliyatın peşi sıra küçük bebeğin, 7 gün sonra ilk nefes alışverişini yaptığını aktardı. Dr. Kamacı, “Bu hastalıkta çocuğun diyafram kası gelişmediği ve parçalanmış bulunduğu düşüncesince müeddep ve etli bağırsakları, arada sırada çocuğun midesi, birlikte arada sırada dalağı, karaciğerin sol lobu döş boşluğuna çıkmak oluyor. Bu döş boşluğunda aksi tazyik var. Karın zarfında ise aksi tazyik yok. O sebepten dolayı organlar yukarıya çıkmak oluyor. Karın zarfında olması müstelzim organlar döş boşluğunda bulunduğu düşüncesince hem akciğeri gelişmiyor. Hem kalbi salim tarafa ittirmiş bulunduğu düşüncesince salim akciğer de edisyon altında oluyor. Hastamızın tanısı hamilelik takiplerinde konulduğu düşüncesince ailesi bizlere başvurdular. Biz, çıkarlarını bu mevzuda doğumun elbette olması gerektiği, ne devir olması gerektiği, doğumdan ahir süreci, ameliyatın ne devir olması ve ne çeşit riskleri bulunduğunu anlattık. Zamanı vardığında sezereyanla tevellüt yaptırıldı. Doğumdan sonra hastamızı derin hizmet doktorumuz Mehmet Emin Güler Bey kabilinden artık on paralık nefesini caba almadan entübe edilerek makineye bağlandı. Böyle olması gerekiyor. Çünkü bebek nefes alırsa bağırsakları ve midesi şişeceği düşüncesince akciğeri artık ortak tomar sıkıştırıyor ve arada sırada aniden ölümler olabiliyor bu çeşit hastalıklarda. Biz de çocuğun derin bakımdaki umumi özelliğine ve çağ gazı değerlerine bakılırsa ayrımsız gün zarfında sabahleyin doğan hastamızı öğleden sonra ameliyata aldık” dedi.

“Ameliyattan sonra tahminî 7 gün süresince kendisi on paralık nefes almadı”

Çocuğun müeddep ve etli bağırsakları, midesi, dalağı ve karaciğerinin sol lobu fevk boşluğuna çıktığını tamlayan Dr. Kamacı, “Biz onları olması gerektiği kabil organlara dokunca vermeden meşime içerisine aldık. Diyaframında şişman ortak parçalanmış vardı. Ancak diyaframı serbestleyerek ağız ağıza primer kendisine mantinota olanağı bulduk. Diyaframı onardık. Yaklaşık 2 sayaç devam eden ortak cerrahi müdahale geçirdi. Hastamızı gene derin bakıma, makinaya ilişkin aldık. Ameliyattan sonra tahminî 7 gün süresince kendisi on paralık nefes almadı. Tamamen cihaza ilişkin nefes aldı. 7 gün sonra cihazdan ayrı ilk nefesini vermeye başladı. Daha sonra derin hizmet tedavileri oldu. Yoğun hizmet tedavileri bittikten sonra doğumdan 45 gün sonra hastamızı sağlıkla, rastgele ortak problemi kalmadan demincek evine taburcu ediyoruz. Diyafram hernisi tahminî 4-5 bin doğumda ortak bulunmaz tanıdık doğumsal anomallerden ortak tanesi” sanarak konuştu.

“45'inci günde çocuğumuzu kucağımıza aldık”

Gebelik sürecinde çocuğunda diyafram hernisi bulunduğunu öğrendiğini dile getiren ağababa Burak Ayaz, Van ve İstanbul'a denli otama düşüncesince gittiğini kaydetti. Ayaz, “En son internetten araştırmamla Taner hocanın bu mevzuda güzel bulunduğunu gördüm. Diyarbakır'a Taner hocamın yanına geldim. Verdiği bilgilerle bana emniyet sağladı. Ben de o doğrultuda eşimi buraya getirdim. Kadın tevellüt uzmanlarımızdan Zehra hocamız sezaryenle ameliyatını yaptı. Çocuğumun ameliyatını da Taner öğretmen yaptı. Çocuğum, ortak hafta sonra ilk nefesini aldı. Bugünde 45'inci gün çocuğumuzu kucağımıza aldık. Emeği güzeşte her insana baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Her gün özlüyorduk. Hafta da 2-3 defa yalnızca 2 dakika görebilmek düşüncesince geliyordum. Bazen yalnızca bakıp dönüyordum. Allah'a şükür bayramda kucağımıza aldık ve ikinci bayramımız diyebilirim“ halinde konuştu.
 

Rıdvan Kılıç
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler