USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Dizdeki boşalma hissi çapraz bağ yaralanması habercisi olabilir'

Türkiye'de baylarda halı alan yaralanması adına baş döndürücü yoğun yaşanmış olan çapraz bağ yaralanmalarına bağlı açıklamalarda mevcut Op. Dr. Merdan Artuç, “Yaralanma sırasında hastalar dizinde dolaşım bulunduğu ve kopma sesi duyduğunu tanım eder, doğrudan arkası s

'Dizdeki boşalma hissi çapraz bağ yaralanması habercisi olabilir'
08-03-2022 10:13
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. Merdan Artuç, toplumda kesif tanıdık çapraz bağ yaralanmalarına dair ehemmiyetli uyarılarda bulundu. Op. Dr. Artuç, çapraz bağ yaralanmalarının çoğunlukla ayak topu ve sepet topu kabil faziletli tempolu sporlarda gelişebildiğini belirterek, “Diz ekleminin direnci 4 sayı bağ çeşidinden sağlanmakta olup, bunlar ön çapraz bağ, geri çapraz bağ, iç taraf bağ ve aut taraf bağlardan oluşur. Bu bağlar uyluk kemiği ile ayak kemiğini birbirine bağlar ve fihrist ön-arka ve yanlara stabilitesini sağlar. Ön çapraz bağ yaralanması bu bağlar içinde en kesif tanıdık yaralanmadır. Sıklıkla ayak topu ve sepet topu kabil faziletli tempolu spor yaralanmalarında meydana gelir. Yaralanma mekanizması ise non-kontakt pivot yaralanması dediğimiz diz geniş bükülü ve içe zorlanırken, ayak kemiğinin öne kayması ile meydana gelir. Hastalar umumi adına dizinin döndüğünü tanım eder” sanarak konuştu.

"Dizde yoğun dert ve aceleci şişmeye dikkat"

Türkiye'de şimdi aşkın halı ortalık yaralanması adına bilindiğine ilgi çekici Op. Dr. Artuç, laflarına şu biçimde bitmeme etti: "Ön çapraz bağ yaralanması nüfus bilimsel verilere layıkıyla anatomik yapısına dair adına eş sporcularda baylara layıkıyla 4,5 büküm şimdi kesif görüldüğü belirtilse de vatanımızda baylarda halı ortalık yaralanması adına aşkın kesif karşımıza çıkmaktadır. Yaralanma sırasında hastalar dizinde dolaşım bulunduğu ve kopma sesi duyduğunu tanım eder, elden arkası sıra dizde yoğun dert ve aceleci müşterek şişme meydana gelir. Eğer birlikte menüsküs helke sapı yırtığı dediğimiz vaziyette gerçekleşmişse, dizde kilitlenme ve cereyan ettirememe hali da olabilmektedir. Genel adına izole ön çapraz bağ rüptüründe istirahat, itici yürütüm sonucu, travmadan 3 hafta sonrası hastalardaki dert ve cereyan kısıtlılığı kabil rahatsızlıklar ağız ağıza ortadan kalkabilir. Ancak ondan sonra hastalarda dizde güvensizlik, ser ve yokuşlarda dizde boşalma hissi ortaya çıkar. Bu instabilite belirtileri olup, otama edilmezse giderek menüsküs yırtığı ve kakırdak hasarlarına faktör olmaktadır".

"Cerrahinin muvaffakiyet payı yüzdelik 80 ila 90 arasında"

Op. Dr. Artuç, tanılama ve otama yöntemlerini ise şu biçimde değerlendirdi: "Hastanın hikayesi ve fiziksel yoklama ile hastalığın teşhisi konulabilir. Tanıyı kesinleştirmek ve haremlik fail lezyonları belirleme geçirmek gayeli MR istenir. Tam büküm ön çapraz bağ yırtılmalarında ameliyatsız müşterek salah sağlanamaz. Genel adına meri otama yöntemi artroskopik ön çapraz bağ rekonstrüksiyonudur. Sıklıkla hastanın bire müşterek dizinin ayrımlı sahasından tahsil edilen otogreftin mahkûm formül ile ön çapraz bağ adına takrir işlemidir. Ön çapraz bağ cerrahisi sonrası vatanımızda ve dünyada bildirilen değerli akıbet oranları yüzdelik 80 ila 90 arasındadır. Anestezinin tesiri geçtikten sonradan kerhane değnekleri ile ayağa kazanılmak mümkündür. Aynı çağ yahut devrisi çağ diz hareketlerine başlanır ve dizinizi 90 dereceye denli bükebilmeniz hedeflenir.

Ameliyat ondan sonra biraz hafta süresince kerhane değneği kullanarak paradigma baş döndürücü yüklenmelerden dayanaklık geçirmek olmak mukteza olabilir. Hasta akla yatkın teknikle değerli müşterek cerrahi müdahale geçirdikten sonradan ön çapraz bağı durduk yere esasen kopmaz. Ancak acemi müşterek sarsıntı sonrası harfiyen dosdoğru müşterek fihrist travmayla kopması kabil esasen kopabilir. Bunu en örgen dökmek düşüncesince diz etrafı kaslarını güçlendirilmeli ayrıca bu mevzuda hikmet tedaviden dayanaklık geçirmek alınabilmelidir. Ayrıca kilogram almamaya ihtimam gösterilmelidir. Genel adına düzlem koşun cerrahi müdahale sonrası 4'üncü ay, muvazenesiz sporlara iştirak 9 aydan 1 yıla denli ertelenmesi önerilir".

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler