USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Diyarbakır’da Omicron varyantı görüldü

Omicron varyantı bulunan Türkiye'de olaylar artım göstermeye bitmeme ediyor. Diyarbakır'da 1 Omicron varyantı görülürken, İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzman Dr. Halis Yerlikaya, “Diyarbakır'da biçimsiz durumdayız. Sadece Omicron'a üzme birlikte PCR testi yapmıyoruz. Mev

Diyarbakır’da Omicron varyantı görüldü
28-12-2021 12:45

Dünyada Güney Afrika'da ortaya çıkan Covid 19 virüsünün Omicron varyantı, rastgele sabık devir yayılmasında artım yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de Omicron'un bulunduğu illeri geçmiş gece ezanı saatlerinde yazılmış izah ile bildirdi.

Açıklamada, İstanbul'da 30, İzmir 6, Şırnak 1, Diyarbakır 1, Kütahya 2 ve Isparta'da 2 insanda belirleme edilmiş bulunduğu belirtildi. Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi, Memorial Hastanesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doktor Halis Yerlikaya, aşılı olanların Omicrona dirlik koruyuculuğunun elan faziletli bulunduğunu kaydederken, Diyarbakır'ın telkih da baş döndürücü biçimsiz vaziyette olduğunu, dü düze aşısı minimum bulunan sonuç illerin başlangıcında geldiğini vurguladı.

Salgının yaşandığını ve ikinci senenin geride bırakıldığı tamlayan Yerlikaya, salgında baş döndürücü iri bedellerin ödendiğini hatırlattı. Salgına dirlik en ehemmiyetli arabanın telkih bulunduğunu yineleyen Yerlikaya, “Aşı bu salgından kurtuluşumuz. Geçmiş süreçteki deneyimler, aşıların kullanıma girmesiyle bu arada telkih bulunan yurttaşların bu salgına dirlik çıkarlarını ne derece korudukları, hastanelerde çalışanlar, koyu bakımlarda marazlı bakımı verenler yerine baş döndürücü açık gördük. Şu anda aşılanmış bulunan şahısların baş döndürücü ehemmiyetli birlikte bölümü salgında baş döndürücü ehemmiyetli birlikte üstünlük sağlamış oluyor. Omicron akıl donör varyantlardan beşincisi. Delta ile kıyaslandığında 2 ile 4 kıvrım elan birlikte tomar bulaşan bulunduğunu biliyoruz. Omicron'un üstündeki mutasyonların baş döndürücü elan değişik olduklarını biliyoruz. Omicron'un klinik seyrinin farklılaştığını biliyoruz. Ama Omicron'un girmiş bulunduğu coğrafya da baş döndürücü aceleci birlikte şekilde yayıldığını da biliyoruz. İngiltere'de Güney Afrika'da, Amerika'daki veriler bizlere şurası baş döndürücü açık gösteriyor. Çok endamsız birlikte müddet içinde dominant varyant biçimine geliyor. Amerika'da birlikte hafta içinde yüzdelik 10, elan sonradan yüzdelik 25, elan sonradan yüzdelik 75'lerin dair derece çıktı” dedi.

“Aşılıysanız Omicron'a dirlik koruyuculuğunuz elan yüksek”

Türkiye'de önceki ilkin Sağlık Bakanlığı çeşidinden 6 fenomen bulunduğu söylendiğini dile getiren Yerlikaya, “En sonuç Sağlık Bakanlığı'nın meydana getirdiği açıklamaya göre, hassaten neşeli bulunan kentlerde yüzdelik 10'nun üstünde Omicron varyantının bulunduğunu söyledi. Diğer devletlerde meydana getirilen icraat bizlere baş döndürücü açık şurası söylüyor. Eğer siz aşılıysanız Omicron'a dirlik koruyuculuğunuz elan yüksek. Ama şayet aşısızsanız baş döndürücü ağır hasar bırakabiliyor. Bu aşılardan MRN dediğimiz toy teknolojilerle imal edilen aşıların çarpıcı bulunduğu baş döndürücü açık ortaya koyuluyor. Hatırlatma dozlarını da behemehâl yapmamız gerekiyor. İki düze aşılı olmamız yetmiyor. Covid 19'a dirlik antikor seviyesini elan da artırmamız, ve ya koruyan etkiyi sağlayabilmemiz düşüncesince anımsatma dozlarını da behemehâl yapmamız gerekiyor” halinde konuştu.

“Omicron'a katışıksız birlikte PCR testi yapmıyoruz”

Diyarbakır'da baş döndürücü biçimsiz vaziyette olduklarına ilgi çekici Yerlikaya, laflarına şöyleki bitmeme etti:
“Şu an Diyarbakır'daki safiha gerçekte Diyarbakır'a ve Diyarbakırlılara yakışmıyor. Çünkü dü düze aşısı minimum bulunan sonuç illerin başlangıcında geliyor. Şanlıurfa, Batman ve Siirt'ten sonra. Diyarbakır'da baş döndürücü iri değer ödedik bu pandemiye. Her evden birlikte insanımızı yitirdiğimizi proses yaşadık. Salgından kurtulmamızın en ehemmiyetli aracı, halas yolumuz aşı. Aşının şahısların behemehâl yaptırması gerekiyor. 1 düze aşısını yaptırmamış nice yurttaşımız var. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarında gerçekte baş döndürücü açık yerine ne kentlerde bulunduğu söylenmedi. Kalabalık kentlerde var denildi. Ama şu anda Diyarbakır'da namevcut diyemeyiz. Omicron'un testleriyle ilişik şöyleki birlikte başağrısı var. Sadece Omicron'a eza birlikte PCR testi yapmıyoruz. Mevcut kullanmakta olduğumuz testlerin Omicron'u da belirleme ettiğine ilişkin veriler var. Burada bu derece Omicron var diyemiyoruz. Ama Omicron'un girmiş bulunduğu coğrafyada baş döndürücü dominant varyant biçimine geldiğini delik önüne aldığımızda ve Türkiye'de görülmeye başladığını düşündüğümüz şerait da, neticede gelecek günlerde en birlikte tomar görülecek varyantın Omicron bulunduğunu söyleyebiliriz.”

Rıdvan Kılıç - Murat Başal
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler