USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Diyalize giren hastaların yüzdelik 40'ı diyabet hastalığı hastası

Türk Böbrek Vakfı Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekimi Görçin, 30-40 sene geçmiş diyalize giren 100 hastadan 5-10'unun şekere ilişkin böbrek yetmezliği hastası bulunduğunu belirtti.

Diyalize giren hastaların yüzdelik 40'ı diyabet hastalığı hastası
14-11-2021 14:05
İstanbul

Türk Böbrek Vakfı (TBV) Ahmet Ermiş Diyaliz Merkezi Başhekimi Dr. Bilal Görçin, 30-40 sene geçmiş diyalize giren 100 hastadan 5-10'unun şekere ilişkin böbrek yetmezliği hastası bulunduğunu belirterek, "Günümüzde dünyada ve devletimizde diyalize giren hastaların sayı farkı yüzdelik 40'ı diyabet zımnında böbrekleri bozulan ve bu yüzden haftanın 3 haset diyalize dönüşmek durumunda küsurat hastalar." dedi.

Bilal Görçin, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, şeker hastalığının tedavisindeki anne amacı, "ilaç yahut insülinle hastanın şekerini düşürürken organları korumak" biçiminde tanımlarken, şeker hastalığının göz, kalp, beyin, böbrek, damarlar ve sinirleri ilerleyen ve art dönüşümsüz pimpirik fail birlikte maraz bulunduğunu dile getirdi.

Şeker payı ceninisakıt olduğunda organların korunduğunu tamlayan Görçin, şeker hastalığının organları 15-20 sene içinde bozduğunu, hastalığın yanında erdemli tansiyonun, gut, kilo, kolesterin yüksekliği kabil öteki riziko faktörlerinin yanı esna sigara kullanması da var ise şekerin aza harabiyetinin şimdi çabuk ve şimdi er bulunduğunu anlattı.

Görçin, insanoğlu bedenindeki kanın yüzdelik 22'sinin direkt böbreklere gittiğini kaydederek, şu detayları verdi:

"Yüksek şeker içeren içki böbreklere geldiği devir böbreklerin damarlarını bozuyor ve böbreklerin saf fonksiyonlarını etkileyerek hastaları diyalize götürüyor. 30-40 sene geçmiş diyalize giren 100 hastadan 5-10'u şekere ilişkin böbrek yetmezliğiydi. Günümüzde dünyada ve devletimizde diyalize giren hastaların sayı farkı yüzdelik 40'ı diyabet zımnında böbrekleri bozulan ve bu yüzden haftanın 3 haset diyalize dönüşmek durumunda küsurat hastalar. 30-40 sene geçmiş şeker hastaları diyalizi görecek derece yaşamıyordu zira hastaların böbreklerini ağız ağıza namevcut yazar diyalize etmen oluyordu. Birinci sebep, hekime ulaşmada zorluk, ilaca ulaşmada güçlük zımnında şimdi er ölüm etmeleriydi. İkinci etmen de diyabet oranının artması. Özellikle tagaddi şekli, şimdi örgensel sıfır beslenme, sedanter (hareketsiz) avlu ve kilo, toplumdaki diyabet oranını yükseltti. Yaşam şekli, ilaçlar, tagaddi yöntemleri şeker sıklığını aşırı ağır birlikte halde artırıyor ve bu hastalar da etraflıca müddet yaşamış olduğu düşüncesince diyalize girenler, böbrek nakli olanlar, duygu krizi geçirenler, selamünkavlen olanlar, gözlerini kaybedenler oluyor."

Ailede diyabet var ise yahut riziko faktörlerini taşınıyorsa behemehâl ömür yolunu değişmek gerektiğine ayraç fail Görçin, önerilerini şöyleki sıraladı:

"Mutlaka akım eylemek lazım. Ne derece akım ederseniz, kaslar şekere harcar, hazne edilmez. Haftada minimum 1,5-2 bugün bunu 3-4'e bölerek akım eylemek gerekiyor. Beslenmede de natürel gıdalar yeğleme edilmeli. Hazır, buzdolabında saklanan, mikrodalgada ısıtılan besinlerden artma natürel beslenmeli, sebzeye ciddiyet verilmeli ve tuzdan ırak durulmalı."

Görçin, şeker hastalarının behemehâl doktor kontrolünü sürdürmeleri ve ilaçlarını kullanmaları icap ettiğini belirterek, "Hastaların icra ettiği en iri sorumluluk 'Şeker ilacı kullanıyorum, bunlar benim böbreğimi bozar, kalbimi bozar.' sanarak düşünmeleri. İlaçları kullanmazsanız şeker art dönüşümsüz hasarlar yapar ve neticede ağır hastalıklara kez açar." sanarak konuştu.

"Şeker rahatsızlığı süreğen böbrek yetmezliğine etmen olabiliyor"

Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın da şeker hastalığının böbrekleri aksi etkileyerek böbrek hastalığına, süreğen böbrek yetmezliğine etmen olabildiğini dile getirerek, "Şeker hastalığından ötürü böbreklerini yitirmiş diyaliz hastalarımız hem böbreklerinin bundan sonraları emek harcamaması zımnında buna layıkıyla birlikte tagaddi programına ashap hem şekerlerini arama eylemek zorundalar. Bu hakkıyla aşırı zor." dedi.

Sağlıklı tagaddi ve şeker tüketimine ilgi eylemek gerektiğine ayraç fail Aydın, "Mutlaka haricen yediğimiz yiyeceklerin içerisindeki şeker miktarına beslemek ve şekerin çeşidine de aşırı ilgi eylemek gerekiyor. Nişasta bazlı şeker yahut tatlandırıcı müstamel olabilir, bunların bütünü şeker problemine çağrılık çıkarıyor." sanarak konuştu.

Aydın, günce erke miktarının en birlikte tomar yüzdelik 10'unun şekerden alınabileceğini kaydederek, şunları söyledi:

"Bu, mıhlı şeker kısaca levüloz olursa aşırı şimdi dobra olur. Günde 3 porsiyon derece sonuç yersek tüketebileceğimiz şeker miktarını almış oluruz. Dikkat etmemiz gereken, akilane hacim ve akilane sıklık. Çünkü 3 porsiyon meyveyi çabucak yersek de akilane sıklıkta ve akilane oranda tüketmemiş oluruz. Sabah, öğle, geceleyin ezanı açıklık öğünlere bölecek halde aşındırmak aşırı şimdi sağlıklı."

"Bu hastalığa yakalandığında tek yere gidemiyorsun"

Böbrek yetmezliği hastası 74 yaşındaki İlyas Fazıl Şenol da 20 senedir şeker hastası bulunduğunu ve akıbet 3,5 senedir diyalize ilişkin yaşadığını kaydetti.

Haftada 3 devir 4 bugün diyalize girdiğini özetleyen Şenol, "Yaşamımı diyalizle sürdürüyorum. Diyalizden sonraları kırıklık çekiyorum. Herkese tavsiyem, yemelerine ilgi etmeleri, kilogram almasın, şeker zehir. Çalışıyorsun, kusursuz birlikte şeyler elde ediyorsun fakat bu hastalığa yakalandığında tek yere gidemiyorsun." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler