USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Diş eti çekilmesi ilerlemeden uzmana başvurulmalı

Doğru ve çalışan ortak dudak hijyeni ile diş eti sağlığı korunarak nice problemin önüne geçilebiliyor. Diş eti çekilmesi kabilinden problemlerin, derneşik kontrollerle engellenebileceğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Eser Elemek, diş etlerinde yaşanmış olan kanama, şişik

Diş eti çekilmesi ilerlemeden uzmana başvurulmalı
13-01-2023 10:15

Dişler; ferdin beslenmesi, hitabı ve dobra ortak gülüşe erbap olabilmesi düşüncesince şişman ehemmiyet taşır. Düzenli kontrollerin yapılmadığı, gaga bakımının boşlama edilmiş bulunduğu hallerde nice problemle huzur karşıya kalınıyor. Diş eti hastalığının baş seviyesindeyken önüne geçilmediği hallerde ilerleyici yıllarda ameliyata yoksulluk olabileceğini anlatım eden İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Diş Hekimliği Fakültesi (DHF) Periodontoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Eser Elemek, derneşik diş eti uzmanı kontrollerine gidilmesi icap ettiğini belirtti.

Diş eti çekilmesi düşüncesince cerrahi müdahale gerekebilir

Diş eti sağlığı için, diş fırçasının indinde diş ipi ve açıklık beniz fırçasına gerekseme duyuluyor. Bu bakımlara arttırma kendisine yaptırılan derneşik kontroller ile baş düzeyindeki ortak problem, gittikçe diş eti ameliyatını gerektirmeden ortadan kaldırılabiliyor. Diş eti hastalıklarının önceki belirtisinin diş eti kanaması bulunduğunu tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Eser Elemek, “İlerleyen dönemlerde, diş eti kanaması ile baş başa diş etlerinde şişik ve ödem görülebilir. Başlangıç seviyesindeyken diş eti iltihabı hoppadak diş eti ile sınırlanmış iken, ilerleyici senelerde dişleri çevreleyen gevezelik kemiğinde de erimeler görülebilir. Bu boyut genel anlamda dert yapmaz fakat ilerleyici mızrap erimesini diş eti çekilmesi izleme edebilir. Diş eti çekilmesine ilişkin açığa çıkan orijin yüzeyi hamam ve itici hassasiyeti yapabilir veya dişlerin boyu hâlâ etraflıca gözükeceğinden yakışıklı duyusal endişe gelişebilir. Diş eti çekilmesi ile bu arada mızrap erimesi de görüldüğünde dişlerde aralıklar ve sallanmalar da ortaya çıkabilir.” diyerek, hastalığın er safhalarında diş eti uzmanına başvurulmazsa, cerrahi müdahale gerekebileceğinin altını çizdi.

Bu faktörlere dikkat

Diş eti çekilmesinin yegâne nedeninin diş eti iltihabı olmadığını tamlayan Elemek, diş eti çekilmesine faktör bulunan faktörleri şöyleki sıraladı;

Yanlış fırçalama tekniğiSert fırça kullanımıDişlerin çapraşıklığıYanak ve dudakları diş etine bağlayan adale bağlantılarının diş etine benzeyen konumlanarak sonsuz incizap kuvveti uygulamasıDiş eti iltihabına faktör bulunan plaka birikimiDişleri şet ve gıcırdatma.

İlerlemesini engel olmak gerekiyor

Diş eti çekilmesine bozukluk bulunan etkenin ortadan kaldırılarak, diş eti çekilmesinin ilerlemesini engel olmak gerekiyor. Tedavi şekilleri kendisince açıklamalarda mevcut Dr. Elemek: “Eğer kaba fırçalamaya ilişkin ise, hâlâ şirin fırçalarla değişik fırçalama teknikleri kullanılması gerekiyor. Diş sıkma/gıcırdatmaya ilişkin bulunduğu düşünülüyorsa; bunu önleyecek adale gevşeticiler, ödem çözücüler veya tün plakları kullanılabilir. Yanak ve gaga içi faziletkâr adale linkleri nedeniyle ise bunlar ortadan kaldırılmalı. Eğer hastanın diş eti çekilmesine ilişkin açığa çıkan orijin yüzeyinde sıcak-soğuk duygunluk şikâyeti varsa, ilk önce duygunluk engelleyici tedaviler uygulanmalıdır. Bunun düşüncesince de flor uygulamaları, duygunluk yok eden diş macunları ve asitli besinlerden ortak müddet ırak durulması üzere yollar yeğleme edilebilir. Diş eti çekilmesine bağlı, dişlerin boyu etraflıca gözükeceğinden ilkin ön alanda yakışıklı duyusal kaygısı bulunan hastalarda, damaktan nesiç transferi üzere ameliyatlara gerekseme duyulabilmektedir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler