USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Dinç yaşlanmanın yolu gün aşırı sporda yatıyor'

Özellikle 40 yaşından sonradan vücuttaki adale kitlesinin azaldığına nazarıitibar çekici Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Gün aşırı meydana getirilen spor herhangi bir yaşta bulunduğu kadar encam yaşta da keyif açısından faydalıdır. Spor işleyen yaşlıların adale kitlelerinde

'Dinç yaşlanmanın yolu gün aşırı sporda yatıyor'
04-07-2022 10:05

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, ati yaşlarındaki hastaların spor yaparak hayat kalitelerini artırabileceklerine uyanıklık çekti. Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, çocuklarda bulunduğu kadar yaşlılarda da sporun aşırı hayır bulunduğunu belirterek, “Özellikle 40 yaşından sonradan vücutta olumsuz ortak balans oluşuyor ve adale kitlesi azalmaya başlıyor. Kemik yoğunluğu, mızrap miktarı ve hanımlarda da ilkin yaş dönümü ile bu proses hızlanıyor. Bu halde sporun, çıplak sisteminde adale kitlesine ve mızrap kitlesine iri faydası var. Spor eden yaşlıların adale kitlelerinde kaybolma olmuyor. Kas kitlelerini koruyunca bedenî sağlığımızı da korumuş oluyoruz. Çünkü itidalli yaştan sonradan gelişen şeker hastalığı hastalığı ve önsezi huy rahatsızlıkları kadar nice hastalığın nedeni de adale kitlesinin azalmasıdır. Spor adale kitlesini koruduğu düşüncesince insanı metabolik hastalıklardan da önsezi huy rahatsızlıklarından da korumuş oluyor. Yani çıplak sisteminde mızrap erimesini engelleyip ve adale kitlesini korurken metabolik adına nice rahatsızlığa da bariyer oluyor” dedi.

"Egzersiz gerçekleştirmek akıl sağlığını koruyor"

Eklem sağlığı düşüncesince sakatlayıcı sporlardan ırak durulması gerektiğine yer veren Prof. Dr. Avcı, şöyleki bitmeme etti: "Kişinin yaşına ve afiyet niteliğine akla yatkın yapılacak sporun mafsal sağlığına da aşırı iri katkıları oluyor. Eklemlerimiz cıvıl cıvıl enikonu kıkırdaklarımız şimdi metin oluyor. Ayrıca kilodan da masun olduğumuz düşüncesince sporun kilogram kontrolü ve mafsal sağlığı üstünde aracısız ortak tesiri oluyor. Özellikle ati yaşlarda tedenni aşırı iri ortak problemdir, tedenni kararında nice hastada ayaklık kırığı, esas kırığı yahut apayrı kırıklar oluşabilir. Bazen ati yaşlarındaki hastalarda bu gidiş yaşamı zılgıt ayar bir vaziyete geliyor. O nedenden egzersizin yaşlılarda tedenni riskini azaltıcı tesiri de var. Ayrıca metabolik manada da sporun faydası bulunduğu düşüncesince şeker hastalığı hastalığı ve bununla ait komplikasyonlardan da korumuş oluyor. Bilişsel fonksiyonları korunmasında sansasyonel unutkanlığı engelliyor. Alzheimer hastalığından bile koruyan tesiri var. Yani alıştırma yaşlıların akıl sağlığını da korumuş oluyor. Ruhsal ve kognitif fonksiyonlar üstünde akıbet aşama müspet tesirleri var".

"Haftanın minimum 3 haset dümdüz kardiyo yapılmalı"

Prof. Dr. Avcı, ati yaşta derneşik alıştırma yapılmasını kaynak ederek, şu detayları verdi: "İleri yaş düşüncesince alıştırma değme gün yahut gün aşırı vücudu aşırı yormayacak halde yapılmalıdır. Bunun içre behemehâl haftada minimum 3 gün dümdüz bulunan kardiyo egzersizleri yahut temaşa yapılması gerekiyor. Etkili olması düşüncesince müddet ve kelime sıklığı insana gereğince değişir. En ehemmiyetli obje tehlikesiz olması gerekir, yaşlılar düşüncesince yaralanma ihtimalinin faziletli bulunduğu sporlardan ırak durulması gerekiyor. Sporun leziz ve bedava uygulanabilir olması lazım. Özellikle ekip biçiminde meydana getirilen sporlar şimdi motive edici oluyor. Yaşam tarzlarında da kimi modifikasyonlar yapılırsa egzersizlerden verim kabul etmek şimdi da kolaylaşacaktır. Ayrıca metin ortak tagaddi seçimi da oluşturulursa egzersizden azami yarar sağlanır. Böylece ilkin şeker hastalığı hastalığı, kolesterin yüksekliği, insülin direnci, mızrap erimesi ve önsezi huy hastalıklardan korunulur. Ayrıca osteoporoza gönül rahatlığı akıbet aşama etkilidir. Eklem sağlığı düşüncesince aşırı faydalı, akıntı açıklığının korunması, adale gücünün korunması bireyin akıntı yeteneğinin korunmasını sağlar".

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler