USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Devlet hastanelerinde engellilere hususi diş tedavi merkezi açılacak

Sağlık Bakanlığınca, zihnî yahut bedenî engeli mevcut yahut hususi ihtiyaça gereksinim duyan kişiler, talih hastanelerinde açılacak "Engelli Diş Tedavi Merkezleri"nde tedavilerini yaptırabilecek.

Devlet hastanelerinde engellilere hususi diş tedavi merkezi açılacak
27-12-2022 12:09
Ankara

AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden edinmiş olduğu bilgiye göre, otizm, down sendromlu hastaların yanı esna zihnî ve bedenî engellilerin dudak ile diş sağlığı tedavilerinde işlev kalitesi artırılacak.

Sağlık Bakanlığınca, erdemli riziko grubunda arazi düzlük hususi bakım gereksinim duyan insanların dirim standardını aracısız etkileyen dudak sağlığı rahatsızlıklarında tedavi yönetimine bağlı dünkü icraat yaşama geçirilecek.

Ağız ve diş sağlığı hastalıklarının umumi afiyet üstünde negatif tesirleri dikkate alınarak uygulamayla bu bireylerin dudak ve diş sağlığının iyileştirilmesi ve mevcud durumlarının korunması sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Dairesi Başkanlığınca, "Zihinsel hususi Gereksinimli Bireylere Sunulan Ağız ve Diş Sağlığı" mevzulu sirküler ile uygulamanın esasları belirlendi.

Bu kapsamda mânialı hastalara müteveccih dudak ve diş sağlığı işlev birimleri, hizmetin içeriği, personel standardı ve fiziksel gereklilikler belirlendi ve bu kriterleri içeren dünkü işlev noktayı adına "Engelli Diş Tedavi Merkezi" oluşturuldu.

İlk evrede Türkiye genelinde 25 özek çalışkanlık gösterecek

Bakanlıkça yaşama geçirilen dünkü infaz ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile Ağız ve Diş Sağlığı Hastanelerinde bugüne denli maruz tedavi hizmetlerinin kapsamı genişletildi.

Genel duyum yitimi uygulanabilen kurumlar, tababet fakülteleri ve mevki hastaneleriyle meydana getirilen geçim doğrultusunda buralara meydana getirilen irsal ile dudak ve diş sağlığı hizmetini alabilen mânialı bireyler, bundan böyle bu hizmeti mevki hastaneleri süresince kurulacak "Engelli Diş Tedavi Merkezi"nden alabilecek.

Ankara'da uçman adına başlatılan Engelli Diş Tedavi Merkezi'nin sayısı da artırılacak ve merkezler, önceki evrede 2023 yılı süresince Türkiye genelinde 25 ayrı yerde çalışkanlık gösterecek, bu kopya artırılarak giderek hepsi şehirlerde yaygınlaştırılacak.

Bir asistan afiyet çalışanı refakat edecek

Engelliler, dünkü uygulamayla ayrıksı kuma afiyet kuruluşuna gitmeden hepsi hizmeti bu merkezden alabilecek.

Merkeze ulaştığında diş muayenesini yaptırabilecek engelliler, kardiyoloji, sinir bilimi yahut duyum yitimi kabil branşlara konsültasyonu gerektiğinde ayrıksı kuma hastaneye gitmeden burada hepsi işlemlerini gerçekleştirebilecek.

Engellilere, dudak ve diş sağlığı hizmeti alırken işlemlerin tamamlandıktan tedavi sürecine denli hepsi süreçte yandımcı olunacak. Bu kapsamda merkezlere başvuran hasta düşüncesince kuma asistan afiyet çalışanı görevlendirilecek.

Her hasta düşüncesince görevlendirilen asistan afiyet personeli, hastanın merkeze gelmesinden tedavisi tamamlanıncaya denli sabık müddette konsültasyon, tetkik, analiz kabil hepsi işlemlerde hastaya refakat edecek.

Risk grubunda arazi düzlük mânialı hastalara şimdi dobra işlev sunulabilmesi düşüncesince diş hekimleri ve öteki afiyet personeline de yetişek verilecek.

"Hekimlere eğitimler verilecek"

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Otizm-Zihinsel hususi Gereksinimler ve Nadir Hastalıklar Dairesi Başkanlığı ile Ağız ve Diş Sağlığı Dairesi Başkanlığı içerisinde açılan "Özel Bakım Gereksinimi bulunan Engelli Bireylerde Ağız ve Diş Sağlığı Çalışma Grubu" üyesi bulunan Prof. Dr. Muharrem Cem Doğan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, 5 dişçi ve kuma duyum yitimi uzmanından oluşan ekiple baş başa düzentileme yaptıklarını söyledi.

Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi adına da fariza karşıcı Doğan, tahminî 1,5 senedir mânialı erat düşüncesince dudak diş sağlığı hizmetlerinde kalitenin artırılabilmesine müteveccih icraat yaptıklarını anlattı.

Doğan, hususi bakım mucip insanlara dudak ve diş sağlığı hizmetlerinin şimdi erişilebilir duruma getirilmesinin ehemmiyet taşıdığını belirterek, "Bu hasta gruplarında en iri sorun, tedavinin dimdik yapılabilmesi düşüncesince müstelzim ölülük ve uyumun olmaması halinde tanımlanan kooperasyon kısaca ahenk bozukluğu görülüyor. Bu hasta grubuyla haberleşme ihdas etmek aşkın zor. Bu hasta grupları çoğu kez devletten işlev alıyor, hususi bölgeler bu hizmeti aşkın kuma tomar vermiyor. Hastalar, mevki hastanelerinden işlev aldıklarında da kimisi devir yığılmalar bahis konusu olabiliyor." dedi.

Bu nedenle, nörolojik, bedenî yahut zihnî engeli mevcut insanların işlev alabilecekleri özek sayısının artırılmasının, hem ulaşım aynı zamanda nitelik açısından lüzum olduğuna ayraç fail Doğan, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Uyum problemi olduğu için ve iletişimde zorlanıldığından bu hastaların tedavileri çoğu kez umumi duyum yitimi altında yapılabiliyor. Hizmet standardını ve özek sayısının artırılabilmesi düşüncesince düzentileme grubu adına Sağlık Bakanlığı içerisinde icraat yaptık.

Öncelikle hekimlerin farkındalığını artırmayı planlıyoruz. Gerek hastaların tedavileri gerekse hastalık oluşmadan koruyan işlemler dair hekimlerin farkındalığı eğitimlerle artırılacak. Eğitimler devir içi adına gerçekleştirilecek. Hekimlere hasta ile haberleşme dair da yetişek verilecek. Her gözyaşı grubundaki hasta gurubu düşüncesince yetişek içerikleri hazırladık. Hastanın karşılanıp kliniğe gelişinden, koltuğa oturup tedaviye başlanılması etabına bulunan kısımlarda gelişigüzel safhada hekimlerin kesinlikle kuma tutum sergilemesi gerektiği ve neler yapması gerektiği anlatılacak."

Doğan, otizmli hastaların sese yahut rastgele ayrıksı kuma aut iletene baş döndürücü reaksiyon verebildiğine, bunun da tedavinin gayrisıhhi kalmasına sebep olduğuna ilgi çekti.

Hekim çeşidinden sergilenecek tutumun iri ehemmiyet taşıdığını dile getiren Doğan, Sağlık Bakanlığı ile akıllıca tedavi ortamının sağlanmasından öğrenime denli nice bölgede eş icraat yapılacağını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler