USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Depremzedelere ilk müdahale nasıl olmalı

Bir milyon insandan aşkın yurttaşı doğrudan etkileyen dü şişman depremde enkazdan çıkarılan ve hala çıkarılmayı gözleyen depremzedeler düşüncesince uygulanacak ilk yardımın dirimlik ciddiyete eş bulunduğu kail Öğr. Gör. umut Yaşar Kamacı, “Panik yapmayın, dalgınlık d

Depremzedelere ilk müdahale nasıl olmalı
08-02-2023 10:07
Türkiye'nin 10 ilini vuran ve sonuç zamanların en yıkmacı depremlerinden birisi bulunan Kahramanmaraş depreminde yurt biricik canevi oldu. Enkazdan doğacak dobra duyum düşüncesince ümitli bekleyiş sürerken, uzmanlar molozlar arasından çıkarılan depremzedelere uygulanacak ilk yardımın dirimsel ehemmiyet taşıdığına ilgi çekti. Enkaz altından çıkarılan depremzedeler düşüncesince en önce ürkü olunmaması gerektiği dair uyarılarda mevcut İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. umut Yaşar Kamacı, “Şok halini engel olmak düşüncesince en önce ısı ve likit kaybını önlemek, aday haberleşme sağlayarak bilincin belirgin tutulması gerekiyor” dedi.

İlk müdahale nasıl olmalı

Depremzedeye uygulanacak ilk iane müdahalesinin nasıl olması icap ettiğini özetleyen Kamacı, “Çevre güvenliği sağlandığında depremzedemizi kaba ortak zemine yatırmamız gerekiyor. Sonrasında ise iklim yolu açıklığı, teneffüs ve dolaşımını arama etmemiz lazım. Ağız içerisine göre ağızda rastgele ortak gövde var ise çıkartılmalı. Göğsünün havalanıp, havalanmadığına bakarak, dem alıp verdiğini görebiliriz. Dolaşımını da dü pus sebebiyle şah damarından nabzına göre anlayabiliriz” diyerek konuştu.

“Dikkatsizlik depremzedeyi selamünkavlen edebilir”

Depremzedenin enkazdan çıkarıldıktan sonraları ilk evrede başta kaba ortak zemine yatırılması gerektiği dair uyarıcı Kamacı, “Sert zeminde yatırılmasının nedeni temel yaralanmalarında depremzedenin temel hareketini kısıtlamaktır. Deprem kabilinden tabii afetlerde yaralanma ve ezilme aşırı ortak tomar görülüyor. Bu ezilme travmaları ve temel yaralanmaları sonucunda selamünkavlen vaziyeti yaşanmaması düşüncesince depremzedenin kaba zeminde yatırılması gerekiyor. Boyunluk kondurmak şart. Boyunluk olmadan şayet kafayı tetik ortak şeklide dengede avlamak gerekiyor” halinde konuştu.

Sıvı ve ısı yitirilmesine dikkat

Enkaz altında artan vatandaşlarda tanıdık ilk probleminin likit ve ısı kaybı bulunduğunu kail Kamacı, nasıl ortak infaz yapılması gerektiği dair şu ifadelerde bulundu:
“Enkaz altında artan yurttaşlar uzun uzun ortak müddet gıda alamadılar ve iklim aşırı soğuk. Sıvı ve ısı kaybını önleyebilmemiz namına çökme altında ulaşabildiğimiz depremzedelerimize su ve battaniye desteği ile likit ve ısı kaybını o enstantane fotoğraf oldukça dengelemeye çalışmalıyız. Sıvı kaybı böbrek fonksiyonlarının yetersizliğine illet olur. Böbrek fonksiyonlarının yetersizliği ise hastanın depremden sonraları uzun uzun ortak müddet wcye çıkamaması kabilinden (anüri) mesail meydana getirebilir. Bu bakımdan ısı ve likit kayıplarını mâni olmak aşırı önemli” ifadelerinde bulundu.

Donmaya huzur yapılacak ilk yardım

Hipotermik ve hipovolemik beklenmedik vaziyeti oluşmaması düşüncesince ısının aşamalı şekilde verilmesi icap ettiğini tamlayan Kamacı, “Battaniye ile ısıyı sağlayarak, ten ısısını dengelemek gerekiyor. Isıyı dengede tutmanın maksadı dolaşımın etkinliğini sağlayarak iç organların dokunca görmesini engel olmak içindir. Depremzedenin bilincini belirgin avlamak düşüncesince ise daima haberleşme kurulmalı. Şok halini atlatıp, hastanın bilincini arama geçirmek gerekiyor. İletişim kurarak uyaranlar maruz hastanın beklenmedik halini engellemeliyiz” halinde konuştu.

Kanamalara yapılacak ilk yardım

“Aktif kanamanın oluştuğu yere tampon uygulanmalı” diyen Kamacı, “Deprem bölgelerinde akla yatkın lüzumlu malzemeleri bilmek ve infaz gerçekleştirmek çetince fakat tümsekli kabilinden malzemelerle organ bağlanarak, kanayan bölgenin çağ akışı durdurulabilir. Burada hedef ilk yardımdır ve çağ akışını durduracak şeylerle tampon yapılması ilk evrede akla yatkın olacaktır. Depremde en aşırı tanıdık vaziyetlerden birisi de organ kopmalarıdır. Kopan uzuvlar antipatik ve gelişmemiş kalabileceği parlak kaplarla korunum edilerek taşınmalıdır” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler