USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Depremin peşi sıra sarsıntı sonrası ruhsal gerilim bozukluğunda "psikolojik ilk yardım" önerisi

Psikoloji Bilim Uzmanı ve Aile Danışmanı Elif Erbil, afetin insanoğlu sağlığını negatif etkilememesi düşüncesince yapılması müstelzim ilk şeyin psikolojik sıhhi imdat bulunduğunu söyledi.

Depremin peşi sıra sarsıntı sonrası ruhsal gerilim bozukluğunda
19-02-2023 14:07
Ankara

Psikoloji Bilim Uzmanı ve Aile Danışmanı Elif Erbil, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, natürel afetler kararında sarsıntı sonrası ruhsal gerilim bozukluğuyla başa çıkabilmenin yöntemlerini anlattı.

Afet daha sonra sarsıntı nâkil şahısların natürel sürece dönüşlerine katkıda mevcut olmak düşüncesince ilk şekilde fiziki ihtiyaçlarının karşılanması, peşi sıra bu insanlara "umudun kazandırılması" icap ettiğini özetleyen Erbil, "Onlara güvende oldukları hissini vermeliyiz, ümitvar konuşmalar yapılabilir. Umudu onlara yeni baştan kazandırmak, ilk yapmamız gerekenlerden biri." niteleyerek konuştu.

Bu süreçte şahısların romanesk gereksinimleri karşılanarak, baştan içtimai etkileşim kurmasının sağlanabileceğini anlatım fail Erbil, afetten dokunca görenlerle duygudaşlık kurulabileceğini, afetten kesinlikle etkilendiklerinin dinlenebileceğini belirtti.

Bunlar yapılırken, dokunca gören bireyin konuşmaya zorlanmaması icap ettiğini bildiren Erbil, "Herkesin zat algısı ne yandan baktığıyla ilgilidir. Sadece onları izleyelim, afete ne anlamda bakıyor ne çeşidinden etkilenmiş. Onları dinleyelim ancak onlar anlattıkları sürece." dedi.

Çocuk ve ergenlerin afetlerin travmalarını elan derin yaşadığını vurgulayan Erbil, "Kontrolün ellerinden raporlu bulunduğunu görebilirler ve indinde belirsizlikle huzur karşıya kalırlar. Bunu anlamlandıramadıkları düşüncesince esasen ilk geçmiş ana ve babalarına bakar, onların tepkilerine uyarınca şekillenirler." ifadesini kullandı.

Korku, korku ve hınç kabil duyguların geçmiş anne babalar çeşidinden zat üzerlerinde ayırt edilmesi gerektiğine yer veren Erbil, "Daha sonraları bunları anlamlandıracağız ve anlatabileceğiz. Bunları arama ika yetisine erbap olduğumuzda çocuklarımıza giriş döndürücü dobra indinde dayanıklı olabiliriz." biçiminde konuştu.

Güven telkini önemli

Bu süreçte ailelere çocuklarla geveze etmelerini ve onlarla projeler yapmalarını salık mektubu fail Erbil, ufaklıklara "Birlikte giriş edeceğiz, giriş başa üstesinden geleceğiz" kabil telkinler verilerek, güvenin baştan kazandırılması gerektiğine dikkati çekti.

Ergenler düşüncesince ise bu süreçte ailelerinden ziyade, dostlarıyla içtimai ilişkilerinin elan değerli bulunduğunu anlatım fail Erbil, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarıyla sohbetleri, iletişimlerini yeni baştan canlandırabilmeleri düşüncesince onlara ebeveynlerin az buçuk okazyon tanımaları lazım. Anlıyorum ki anne babalar de asayiş açısından üzüntülü oldukları düşüncesince çocuklarını bu yönde kısıtlamaya çalışacaklar ancak evlatların en giriş döndürücü gereksinim duyan bilinçlilik dostlarıyla indinde arada olmak."

Mümkün bulunduğu denli rutinlere dönülmesi gerektiğine ayraç fail Erbil, "Uyku düzenleri yada kemirmek saatleri, ihtimal de evimizdeki iş kısmı kabil emektar rutinlere dönme, evlatları az buçuk elan belirsizlikten kurtaracaktır." dedi.

Ailelere, çocuklarına "ben senin yanındayım" hissini vermeleri tavsiyesinde mevcut Erbil, şunları söyledi:

"Travmanın peşi sıra belirsizlikle giriş başa asayiş kaybı yaşanır. Bu itimatı yeni baştan peydahlamak düşüncesince en giriş döndürücü ihtiyacımız bulunan kelep kurmak. İnsanın bilinen yüzlerle, ailesi ve dostlarıyla yeni baştan kelep kurması, onlarla fiziksel, romanesk adına temasta bulunması, sarılması, asayiş duygusunun yeni baştan kazanılmasına araştırma görevlisi olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler