USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Deniz ve havuz gibi ortamlar idrar metodları enfeksiyonuna neden olabilir

Üroloji uzmanı Op. Dr. Egemen İşgören, idrar metodları enfeksiyonunun hanımlarda 8 büküm çok görüldüğünü belirterek, “Havuz, deniz, sauna gibi sulanmış ortamlar ve vajinal hareket gibi ahval da riski arttıran esbap arasındadır” sanarak uyarıda bulundu.

Deniz ve havuz gibi ortamlar idrar metodları enfeksiyonuna neden olabilir
24-07-2022 11:04

İdrar yolunun rastgele ortak bölümünü etkileyen enfeksiyonlara sidik yolu enfeksiyonu ismi veriliyor ve çoğu defa 20-40 yaşları arasındaki eşeysel deli dolu hanımlarda rastlanıyor. Kadınlarda 8 büküm çok tanıdık sidik yolu enfeksiyonuna, hanımefendilerin kestirmece yüzdelik 50'si hayatlarında minimum ortak defa yakalanıyor. Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Egemen İşgören sidik yolu enfeksiyonu karşı bilinmesi gerekenleri anlattı.

2 ayrımlı çeşitte görülebiliyor

İdrar yolu enfeksiyonunun yüzdelik 90'ına “E. coli” ismi maruz ve çoğu defa dışkıdan idrar için giren ortak bakterinin neden bulunduğunu aktaran Op. Dr. Egemen İşgören, “Bakteriler, idrarı vücuttan hariç haiz tüpten şu demek oluyor ki üretradan girer. Kadınların üretrası baylara uyarınca şimdi kısadır. Bu, bakterilerin mesaneye yahut böbreklere idrak ve enfeksiyona neden olma ihtimalinin şimdi efdal bulunduğu anlamına gelir. Bu nedenden dolayı hanımlarda şimdi kalın görülmektedir. Alt idrar yöntemini etkilediğinde ‘sistit' ismi maruz idrar torbası enfeksiyonu ve fevk idrar yöntemini etkilediğinde ise ‘piyelonefrit' ismi maruz böbrek enfeksiyonu ortaya çıkar” dedi.

Risk faktörleri

İdrar yolu enfeksiyonuna yol açan riziko faktörlerine yer veren Op. Dr. İşgören, “Kadınların anatomik yerine idrar kanalı kısadır ve vajinal ve anal alana yakındır. Bu sebeple mikroorganizmalar idrar yollarına haydi haydi ulaşıp enfeksiyona neden olabilirler. Genç ve eşeysel yerine deli dolu hanımlarda sistit riski artarken enfeksiyon evolüsyon riski de eşeysel alım satım sıklığına bağlıdır. Menopoz ile beraberce sakıt östrojen düzeyinin neden bulunduğu vajinal bitki örtüsü yitirilmesine ilişkin yerine sidik yolu enfeksiyonu riski artar. İlk sidik yolu enfeksiyonunun 15 yaşın altında geçirilmesi ve annede tekrarlayan sidik yolu enfeksiyonu öyküsü olması da riski arttıran esbap arasındadır. Havuz, deniz, sauna gibi sulanmış ortamlar ve vajinal cereyan gibi ahval da riski arttıran esbap arasındadır” niteleyerek konuştu.

“3 ayrımlı enfeksiyona uyarınca gösterge veriyor”

İdrar yolu enfeksiyonunun 3 ayrımlı enfeksiyona uyarınca gösterge verdiğini anlatım eden Op. Dr. İşgören, “Böbreklerde ortaya çıkan ortak enfeksiyon bulunan iveğen piyelonefrit'te; beden ağrısı yahut taraf ağrısı, efdal ateş, üşüme ve titreme, göden bulantısı ve gaseyan görülebilir. Mesanede ortaya çıkan ortak enfeksiyon bulunan sistitte; kasıklarda ve genital alanda tazyik hissi, madun meşime rahatsızlığı, sık, ağrılı idrara çıkma, idrarda koku görülebilir. Dış idrar kanalında ortaya çıkan ortak enfeksiyon bulunan üretritte; idrar yaparken yanma ve cereyan görülebiliyor” laflarını kullandı.

“Kontrolsüz çare kullanmayın” uyarısı

İdrar yolu enfeksiyonu vakalarının kestirmece yüzdelik 80'inin antibiyotik tedavisine karşılık verdiğini ve yapılması lüzum önce şeyin nakit alımının arttırılması bulunduğunu dile getiren Op. Dr. İşgören, “Bol nakit alımı ile beraberce kalan idrar miktarı mikroorganizmaların temizlenmesine asistan olur. İdrar yaparken zorlanma, idrarın hunriz gelmesi, meşime ve ipucu ağrısı, akıntı, idrar tutamama, ateşlenme, halsizlik gibi şikayetlerin varlığında behemehâl ortak doktora bulunmak gerekir. Tedavide en ehemmiyetli derece nesne ilaçlarla tam tedavinin yapılmasıdır. Uzun mütemadi ve makul sıfır ilaçların kullanılması otama etkinliğini azaltır. Yapılan en ehemmiyetli günah hekim önerisi yapılmaksızın kontrolsüz yerine antibiyotik kullanılmasıdır. Kadınların kestirmece yüzdelik 15'inde tekrarlayan sidik yolu enfeksiyonu görülür” dedi.

Yaban mersini sidik yolu enfeksiyonunu önlüyor

Sık tanıdık sidik yolu enfeksiyonlarında keçi yemişi tüketmenin yasaklayıcı tesirinin icraat ile gösterildiğini kaydeden Op. Dr. İşgören, şu şekilde bitmeme etti:

“Bunun indinde probiyotikler ve C vitamini kullanması tekrarlayan sidik yolu enfeksiyonlarını önlemede faydası görülmüştür. Yakın sürede İtalya'da meydana getirilen ilmî ortak tetkikte ıssız mersini, probiyotik ve C vitaminin beraberce kullanılmasının tekrarlayan sidik yolu enfeksiyonlarını azalttığı belirleme edilmiştir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler