USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Covid'den yıpranan akciğerleri güçlendirici nefes egzersizleri

Covid-19 virüsü nedeniyle en aşırı yıpranan akciğerler düşüncesince güçlendirici nefes egzersizlerini aktaran fizyoterapist Çağıl Ertürk, “Doğru nefes egzersizleri sonra güçlenen ciğerlerimizle Covid virüsüne erinç hâlâ mücehhez bir duruma geliriz. Ayrıca çelimli ciğer

Covid'den yıpranan akciğerleri güçlendirici nefes egzersizleri
06-01-2022 09:38

Sağlıklı ciğerlere ve muafiyet sistemine ehil bulunan şahısların virüs karşısında henüz ak yazılı bulunduğu derinliğine zamandır bildik birlikte gerçek. Bu anlamda Covid-19 virüsünün tutunduğu, yayılmış bulunduğu ve en başlangıç döndürücü yıprattığı akciğerlerin önemi pandemi süreci sonrası afiyet açısından henüz da arttı. Kendisi de Covid atlatan ve bu süreci yaptığı nefes egzersizleri ile henüz da şen atlattığını anlatım fail Fizyoterapist Çağıl Ertürk, akıllıca nefes alımının çabucak ciğerleri değil bire birlikte vakitte muafiyet sistemini de güçlendirdiğinin altını çizdi.

“Ciğerlerimizi müheyya bir duruma getirirsek covide erinç kuvvetli birlikte silahımız olur”
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Çağıl Ertürk, virüs nâkil insanlarda ciğer kapasitesinin düştüğünü hatırlatarak, “Covid nâkil ve ya geçirmekte bulunan bireylerde akciğer kapasitesi düşmekte ve sitokin fırtınası dediğimiz inflamasyona ilişkin adına nefes alış verişimizi menfi yönde etkilemektedir. Covid süresince, geçirdikten sonradan ve ya öncesinde ciğerlerimizin işlevsel kapasitesini ne denli kuvvetlendirirsek ona erinç elimizde kuvvetli birlikte tabanca barındırmış oluyoruz” dedi.

“Komplikasyonlar 1 yıla denli bitmeme ediyor”
Covid sonrası 6 aydan 1 yıla denli ciğerlerdeki sorunların bitmeme edebileceğini aktaran Çağıl Ertürk bu anlamda yapılacak bulunan nefes egzersizlerinin bu süreci henüz da kısaltabileceğini aktardı. Ertürk, “Covid sonrası çağda esasta bu komplikasyonlar minimum 6 maaş birlikte proses içinde kendini hatırlatıyor. Yani 6 maaş müddet daha sonra birlikte yıla denli bu komplikasyonlar adım adım azalarak bulunmayan oluyor. Ben de covidten sonradan altı ay süresince etkilerini hissetmiştim. Fakat Covid geçirdiğim devir ve daha sonra egzersizlerimi gine ettim ve bu süreci az buçuk henüz bedava atlatmama faktör oldu” halinde konuştu.

“Nefes kabul etmek değil ‘doğru' nefes kabul etmek önemli”
Son yıllarda meydana getirilen araştırmalara uyarınca çabucak nefes almanın değil akıllıca nefes almanın henüz ehemmiyetli bulunduğunu da kail Ertürk, “Bilimsel icraat kararı ikisi düşüncesince de eş birlikte neticeye varılmış; çabucak nefes kabul etmek yetmiyor, kesinlikle nefes alacağımız konusu da muafiyet sistemimiz açısından birlikte o denli önemli. Sıradan birlikte nefes kabul etmek hesabına ağır ve yoğun teneffüs yapabilirsek bizim vagus isimli, akıbet dönemlerin ilmî anlamda da başlangıç döndürücü birlikte tomar araştırılan sinirimizi uyarabiliriz. Bu asap sistemimiz vücudumuzu sakinleştirir ve harp mekanizmamızı kuvvetlendirir” ifadelerini kullandı.

İşte hem akciğerleri hem de muafiyet sistemini güçlendiren nefes egzersizi
Son adına hem akciğerleri hem de muafiyet sistemini güçlendiren egzersizleri özetleyen Ertürk, “Solunum sırasında nefesimizi alış süremizin dü sert müddette vermemiz gerekiyor. 2 cins nefes egzersiz türü var. İlki döş solunumu, ikincisi diyafragmatik solunum. Öncesinde ne alana nefes kabul etmek istiyorsak o bölgenin üstüne elimizi koyuyoruz. Yaklaşık 3 saniyede nefes alışı tamamlayıp daha sonra 7 saniyede nefesimizi veriyoruz. Hem döş düşüncesince hem de diyafram düşüncesince bu egzersizleri devir içinde 10'ar kere yaparsak şayet Covid'e erinç muafiyet sistemimize dayanak olacaktır. Sadece egzersiz sırasında değil rastgele devir teneffüs düşüncesince nefes alışı burnumuzdan verişi ise ağzımızdan yapmalıyız. Bazı insanlarda birlikte dü teneffüs daha sonra başlangıç dönmesi işkembe bulantısı kabilinden semptomlar ortaya çıkmakta. Eğer hakeza birlikte durumla karşılaşırsak egzersizleri yapmayı sonlandıralım. Dinlenme biçimine geçelim” diye laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler