USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Covid-19 yoğun bakım hemşiresi: 'Çok genç hastamız var, hepsi aşısız'

Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Covid-19 Yoğun Bakım hemşireleri, Covid-19 hastalarının güçlü mücadelesini, otama süreçlerini ve bu süreçte yoğun bakım hemşiresinin rolünü anlattı. Yoğun bakımda geçirdikleri müşterek günlerini paylaşan hemşirelerin vatandaşlardan

Covid-19 yoğun bakım hemşiresi: 'Çok genç hastamız var, hepsi aşısız'
22-09-2021 16:06
Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde memur hemşireler yaşadıkları dayanıklı süreci paylaştı. 6 senedir yoğun bakım hemşiresi bulunan Belgin Davran, Covid-19 yoğun bakımında bundan böyle evvel çağa gereğince henüz genç kullanmakta olanları görmeye başladıklarına ilgi çekerek, “Pandemi süreci evvel başladığında mevrut hasta popülasyonumuz ile aktüel hasta profilimiz aşırı değişti. Maalesef pandeminin tam ortasında fariza aldığımız düşüncesince bunu gözlemlemek, deneyimlemek ve berhayat olmak yerinde kaldık. İlk çağa gereğince henüz genç şahısların yoğun bakımda yattığına tanık oluyoruz. Bunların çoğunluğunu bana yan yana bilinçlilik olanaksız diyen ve döllenme yaptırmayan ve ya aşı dozu mevrut sıfır eşhas oluşturuyor.

Bizler hastaların hem tedavileriyle bununla müşterek bakımlarıyla ruhsal endosyonel ve fiziki şekilde ilgilenmekteyiz. Pandemide hasta yakını onama edemediğimiz düşüncesince kâffesi süreci hastalarla beraberce yaşıyoruz. Her ne derece hevesli şekilde mesleklerimizi yürütme etsek de duygudaşlık sempatiye dönüşüyor. Aşı yaptırmayan, içtimai mesafeye uymayan, peçe kullanmayan ve ilgi etmeyen hastalarımızın burada ne derece dayanıklı süreçler yaşadıklarına tanık oluyoruz. Taburcu ettiğimiz hastalarımız da oluyor. Çok üzüldüğümüz ölüm fail hastalarımızda oluyor. Çok genç hasta yakınlarıyla karşılaşıyor, çocuklarını görüyoruz. Bu süreçleri yaşarken hepimiz de ruhsal şekilde aşırı yıpranmaktayız. Pandemi süreci esas ve aşırı yıpratıcı. Pandeminin bittiğini düşünmeyin. Bir hemşire şekilde size tavsiyem lütfen aşılarınızı oldun" niteleyerek konuştu.

“Bu harpte yanımızda olun”

Yoğun Bakım hastalarının yaşadıklarını dayanıklı göstererek vatandaşların tedbiri doğrudan bırakmamasını talip 10 salname Yoğun Bakım Hemşiresi Benay Bulut, ”Pandemi sürecinde canlı şekilde yoğun bakımda çalıştım. Bu dayanıklı mücadelede en aşırı etkilenen gruplar ortada hemşireler toprak alıyor. Hastalarımızı hasta yakınlarından aldıktan sonraları yoğun bakım süreçlerinde hem fiziki bununla müşterek ruhsal şekilde yanlarında oluyoruz. Onlar ağladığında, güldüğünde, aşındırmak yediğinde uyuduğunda, değme devir yanlarındaydık. Ben özlük ailemi görmezken hastalarımızla beraberce burada sayaç geçirdik. Bu müddette bizlerinde ölen yakınları ve hastaları oldu. Gidemedik.

Covid-19 devrinde tığ de varız erişmek düşüncesince kendimizden fedakarlık yaptık. Bunun karşılığını da tek devir beklemedik. Pandemi sürecinde Alanya halkının bizlere dayanaklık kılmak verdiğine inanıyoruz. Yoğun bakım derneğinin yegâne makalesi yayınlandı. Bu makaleye gereğince yüzdelik 59 aşısız şahısların yoğun bakımlara girmiş olduğu ve etkilendiği yazıldı. Bu proses yalnızca bizim söylemlerimizde değil incelemelerden da görülmüştür. Aşısız hastalarımız yoğun bakımda henüz aşırı etkilenmektedir. Bu harpte sizlerde yanımızda toprak alın. Birlikte başaralım. Vakti mevrut aşılarınızı behemehâl yaptırın" gibi konuştu.

“Covid hastaları ürkü hali yaşıyor”

3 buçuk senedir Yoğun Bakım Hemşiresi bulunan umut Yılmaz ise “Hastalarımızın ürkü halini atlatmaları düşüncesince elimizden geleni yapıyoruz. Panik yerinde bulunan hastalarımız maskeyi tutmuyorlar, menfaatlerini arama edemiyorlar. Onların indinde toprak alarak sakinleştirmeye çalışıyoruz. Şunu unutmayın. Aşı otama periyodunu kolaylaştırıyor. Daha şen atlatabiliyorsunuz. Pandemi süreci hepimiz düşüncesince yoğun ve öldürücü geçiyor. Elimizden mevrut halis muhlis mücadeleyi vermeye bitmeme ediyoruz. Evde dinlenip burada çalışmaktayız" dedi.

“Yoğun bakımlarda yatan hastalarımızın bir fazla aşırı aşısız”

Yoğun bakımda yatan hastaların çoğunun aşısız bulunduğunu tamlayan Yoğun Bakım hemşiresi Duygu Atay, ”Covid devrinde işe başladım. Covid hastalarını izleme kılmak aşırı sıkkın yan yana süreç. Hastalarımızın tedavilerini izole yan yana biçimde yürütüyoruz. Aralıklı faziletkâr basınçlı müvellidülhumuza verdiğimiz hastalarımız makineye bağlandıkları düşüncesince kaygılanıyorlar. Hastaları daim izleme ederek düşünce bozukluklarını yenmeleri yerine yazışma biçiminde oluyoruz. Hastayı izleme kılmak bunu beyan kılmak düşünce bozukluğunu alt kılmak bizim düşüncesince aşırı şişman başağrısı oluyor. Hastalarımızla duygudaşlık yapıyoruz.

Empati sempatiye dönüşüyor. Kaybettiğimiz hastalarımızın geride kalanlarıyla beraberce bizde aşırı üzülüyoruz. Bütün yoğun bakım personelleri bu romanesk bağı kuruyor Çok genç hastamız var. Hepsi aşısız. Genç hastalarda maraz aşırı tez ilerliyor. Herkesin yaşamının düzgülü akışına bitmeme etmesi düşüncesince aşınızı olun. Maske, aralık kurallarına uyun. Pandeminin gene bugüne derece grup şekilde uzlaşma süresince fiilen hastalarımızı taburcu kılmak düşüncesince var gücümüzle çalışmaya bitmeme edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Rıza Yanık

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler