USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Çok kriterli karar alma yöntemi' sağlıkta yeni yol haritası olacak

Yapay zeka destekli “çok kriterli karar alma” modelini, dünyada sağlık süreçlerine uygulayıcı evvel tarz bulunan Sağlıkta Yöneylem Merkezi, Yakın Doğu Üniversitesi içerisinde açıldı. Uzmanlar merkezin sağlıkta sağlam baş döndürücü bölgede en akilane kararların katılm

'Çok kriterli karar alma yöntemi' sağlıkta yeni yol haritası olacak
03-01-2022 12:23

“Çok Kriterli Karar Alma” modelini dünyada sağlık süreçlerine uygulayıcı evvel tarz bulunan Sağlıkta Yöneylem Merkezi, Yakın Doğu Üniversitesi içerisinde açıldı. Dünyada rastgele güzeşte devir önemi küsurat aşırı kriterli karar alma yöntemi, rastgele nezdinde bölgede kullanılacak bulunan nezdinde ürünü yahut alınacak nezdinde kararı; maliyet, etkinlik, ulaşılabilirlik, kullanıcı dostu olma üzere onlarca kriter üstünden seçenekleriyle kıyaslayarak en akla yatkın seçeneğin belirlenmesine imkân sağlıyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlıkta Yöneylem Merkezi, aşırı kriterli karar alma modelini; sentetik zeka destekli ast yapısı ile ne hastaya ne ilacın akla yatkın bulunduğunun belirlenmesinden, hastanelerde kullanılacak bulunan cihazların seçimine ve Covid-19'un teşhisinde kullanılacak bulunan en akla yatkın PCR ve antijen kitlerini tespitine denli aşırı degaje nezdinde yelpazede, dünyada evvel defa sağlık sektörüne uygulayacak. Böylece hekimler, şifahane yönetimleri ve ülkenin sağlık politikalarını belirleyen Sağlık Bakanlığı'na denli aşırı degaje nezdinde kesimin en akilane kararları alması düşüncesince yol haritası oluşturulacak.

Tek benzeşim Harvard Medical School'da
Yakın Doğu Üniversitesi Sağlıkta Yöneylem Merkezi'nin dünyada yegâne benzeşim ABD'de Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde (Harvard Medical School) bulunuyor. Ancak Harvard'daki merkez, elden sağlık yönetimi sahasına odaklanırken Yakın Doğu Üniversitesi Sağlıkta Yöneylem Merkezi, sağlık yönetimine ek namına otama süreçleri ile ait de etkin hayattaki yegâne tarz olma hususi durumunu taşıyor.

Merkeze dönüştürülmeden ilkin çalışmalarını, Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin liderliğinde Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Araştrma Merkezi Çalışma Grubu namına yürüteç ekip, bugüne denli ehemmiyetli bilimsel niteliği bulunan yayınlarda toprak bulan 100'ün üstünde yazı ve 6 iz yayımladı. Sağlıkta Yöneylem Merkezi ekibi, sonuç olarak, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) çeşidinden aceleci tasarruf izni maruz 48 değişik antikor testinin performanslarını değerlendirdiği düzentileme ile Avrupa Biyoteknoloji Kongresi'nden en dobra yavuklu deklerasyon ödülü almıştı.

Multidisipliner icraat yürüteç Sağlıkta Yöneylem Merkezi'nin dalavere müesses ekibi da bu çeşitliliği yansıtıyor. Merkezin müdürlüğünü Yakın Doğu Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin üstleniyor. Yönetim kurulunda ise Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümünden Dr. Öğretim Görevlisi Berna Uzun, Mikrobiyoloji Bölümünden Prof. Dr. Murat Sayan ve Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalından Dr. Öğretim Görevlisi hasret Balcıoğlu toprak alıyor.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “2022'de ilmî üretimimizi büyütmeye bitmeme edeceğiz”
Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Sağlıkta Yöneylem Merkezi'nin üniversitenin 33'üncü araştırı merkezi bulunduğunu hatırlatarak, yeni merkezin, ağırlıklı namına sağlık dalında çalışkanlık göstereceğini, başkaca başta medikal verim ihya etabında bu alanın ayrılmaz nezdinde parçası bulunan mühendislik planlarında de enerjik namına toprak alacağını anlattı Üniversitenin, sonuç iptidai salname bilimsel niteliği bulunan performansı ile Times Higher Education ve AD Scientific Index'in dünyanın en dobra üniversitelerini sıraladığı listelerde şişman nezdinde sıçrama yaptığını anlatım fail Prof. Dr. Şanlıdağ, mühendislik ve elektronik beyin bilimleri dalında dünyada evvel 250, umumi sıralamada ise dünyada evvel 500 darülfünun ortada toprak aldıklarını belirtti.

Üniversitenin 2021'de bin 500'ün üstünde ilmî yazı yayınladığını da ekleyen Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “2021'de öğretim üyesi başına sakıt yazı sayımız 2,3'ün üstünde gerçekleşti. Sağlıkta Yöneylem Merkezi ve Mükemmeliyet Merkezimize ilişkin çalışkanlık yayınlayan başka araştırı merkezlerimizin yardımı ile 2022'de de ilmî üretimimizi büyütmeye bitmeme edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin: “Tanı ve tedavide en akla yatkın kararın verilmesini sağlıyoruz”
Altı senedir bilimsel niteliği bulunan düzentileme grubu namına sürdürdükleri yöneylem çalışmalarını, Sağlıkta Yöneylem Merkezi içerisinde sürdüreceklerini anlatım fail Yakın Doğu Üniversitesi Sağlıkta Yöneylem Merkezi Müdürü ve Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin, “Ekibimizle baş başa bugüne denli 300'ün üstünde plan geliştirerek bu projelerle ait 100'ün üstünde yazı ve 6 iz yayınladık. Mühendislik ve sağlık dallarından lisans ve doktora öğrencileri, doktor ve akademisyenlerden oluşan mükemmel ekibimizle, sentetik zeka destekli aşırı kriterli karar alma modeli ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Sadece sağlık dalında değil bire nezdinde sürede mühendislik dalında da icraat yapacaklarını kail Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin, “Çok kriterli karar alma yöntemi, sert aşırı bölgede en akla yatkın kararın verilebilmesi düşüncesince dört başı mamur seçeneklerin, sert aşırı kriter üstünden çözümleme edilerek kıyaslanması esasına dayanıyor. Sağlıkta Yöneylem Merkezi'nde yaptığımız çalışmalarda maliyet, etkinlik, ulaşılabilirlik, pratiklik üzere sert aşırı kriteri rastgele manada değerlendirerek, teşhis ve tedavide en akla yatkın kararın verilmesini sağlıyoruz. Beyin kanseri düşüncesince ne çekirdeksel tababet görüntüleme aletinin elan dobra olduğuna karar verilmesinden, nezdinde AIDS hastasına ne ilacın en akla yatkın bulunduğunun belirlenmesine; ne Covid-19 antijen yahut PCR testinin kullanımının elan akla yatkın olduğuna denli aşırı degaje nezdinde yelpazede analizler yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Bütün analizleri sentetik zeka yardımıyla yaptıklarını vurgulayan Doç. Dr. Dilber Uzun Özşahin, en ehemmiyetli amaçlarından birinin ise altyapılarına irtibatlı nezdinde uygulama geliştirerek hekimlerin kullanıma arz etmek bulunduğunu söyledi. Böylece hekimler hastaları düşüncesince otama sürecine karar verirken, muktezi detayları Sağlıkta Yöneylem Merkezi'nin uygulamasına girerek hastalarına en akla yatkın çıkar yol ve başka otama bileşenlerini belirleyebilecekler.

Dr. hasret Balcıoğlu: “Çok kriterli karar alma modelini sağlık sahasına uygulayabilmek coşku verici”
Sağlıkta Yöneylem Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. hasret Balcıoğlu ise sentetik zeka ve aşırı kriterli karar ita modelinin dünyada derece derece büyüyen nezdinde düzlük bulunduğunu söyleyerek, “Biz doktorlar, cıvıl cıvıl olgulara uyarınca karar veririz. Ancak, Sağlıkta Yöneylem Merkezi ile cıvıl cıvıl materyale gerekseme duymadan ağız ağıza Matematiksel modelleme ve sentetik zeka ile aşırı kriterli karar alma modelini sağlık sahasına uygulayabilmek coşku verici” ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler