USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda viral enfeksiyonlar 'mevsimsel' etkiyle arttı

Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, çocuklarda viral enfeksiyonlarda mevsimsel, muhtemel birlikte artım görüldüğünü belirterek, bu hastalıklarla mücadelede ferah hazır para tüketimi, güzel tagaddi ve el yıkamanın şişman ehemmiyet taşıdığını bildirdi.

Çocuklarda viral enfeksiyonlar 'mevsimsel' etkiyle arttı
10-11-2021 11:30
Ankara

Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, çocuklarda yukarı ve madun teneffüs yolu, antipatik algınlığı kabilinden rahatsızlıkları içine düzlük ve belirtileri Kovid-19'la karışabilen viral enfeksiyonlar ile bu hastalıklardan dehalet yöntemlerine bağlı detayları paylaştı.

Çocuk enfeksiyonlarının, ilkin de teneffüs yolu rahatsızlıklarına kez açan Respiratuvar Sinsityal Virüsün (RSV) aşırı arttığı iddialarına müteveccih Parlakay, mevsimlik şekilde filhakika viral enfeksiyonların çoğunlukla görüldüğü eş devre olduğuna dikkati çekti.

"Sonbahar, şita aylarında tanıdık rutin eş artış"

Geçen sene Kovid-19 ile savaş kapsamında alım satım merkezi (AVM), aşçı kabilinden mestur alanlara getirilen engellemeler ve şahısların hâlâ izole olması zımnında virüslerin bulaş ortamlarının da kısıtlandığını anımsatan Parlakay, laflarını şu halde sürdürdü:

"Geçen sene aşırı az viral enfeksiyon gördüğümüz düşüncesince bu sene başlıca eş artma mevcut kabilinden gözükse de esasta bu bizim rutinde beklediğimiz eş artış. Normalde takvimimizde sonbahar, şita aylarında bu enfeksiyonların eş dağılımı vardır. evvel 'parainfluenza' dediğimiz virüsle krup rahatsızlığı başlar. Arkasından hâlâ aşırı nezleye sebebiyet verici rinovirüs gelir. Daha sonraları RSV dediğimiz ilkin bebekleri az buçuk hâlâ ağırbaşlı etkileyen virüs sezonu başlar. Şimdi ise 'influenza' dediğimiz, enflüanza diye, hâlâ ağırbaşlı bulguların seyredebileceği zaman yaklaşmakta."

"RSV" ilkin bebekleri negatif etkiliyor

Prof. Dr. Parlakay, ilkin bebeklerin aşırı ağırbaşlı geçirebildiği RSV'nin de mevsimin muhtemel eş virüsü bulunduğunu vurgulayarak, dudaklarda morarma, öksürük, ateş, solunumda zorlanma kabilinden bulgular olması biçiminde behemehâl doktora başvurulması icap ettiğini söyledi.

RSV'nin, ekol çağındaki çocuklarda da görülebildiğini özetleyen Parlakay, "Okul çağındaki çocuklar, RSV'yi çoğu kez bebekler denli ağırbaşlı geçirmiyor. Fakat dumağı kabilinden öksürük ve yorgunluğun haremlik edebildiği az hâlâ enflüanza virüsüne DOĞRU ağırlıkta seyreden hastalarımız da oluyor." dedi.

"Sıvı tüketimi artırılmalı, başkaları kalın yıkanmalı"

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Parlakay, hepsi teneffüs yolu rahatsızlıklarına dirlik alınabilecek kuma önlemlerin bulunduğuna dikkati çekerek, "Ortak semptomlar bulunan ateş, öksürük, halsizlik kabilinden bulgular olması yerinde evlatların beslenmesinin, nakit tüketiminin behemehâl artırılması gerekiyor. Çünkü teneffüs yolu hastalıklarının çocuklarda en aşırı dava yarattığı durum, nakit kaybı." niteleyerek konuştu.

Odaların kalın havalandırılması, mestur alanlardaki ziyaretlerin çelimsiz tutulması, maske, ara ve hıfzıssıhha önlemlerine uyumun, Kovid-19'un yanı esna başka teneffüs yolu rahatsızlıklarından korunmada da ehemmiyet taşıdığına dikkati çekici Parlakay, şunları kaydetti:

"Çocuklarımızın ellerini kalın yıkaması aşırı önemli. Okul çağı çocuklarımız heyecanla, koşturmayla, teneffüsü boşa geçirmemek yerine el yıkama sürelerini aşırı çelimsiz tutabiliyorlar. Böyle hallerde çantalarına kolonya yada dezenfektan konulabilir. En azından gerektiği zamanlarda, suya ulaşamıyorlarsa bu halde ellerini dezenfekte edebilirler.

Ayrıca körpe meyve, göveri tüketimi aşırı önemli. Bu devri dimdik kazanç yerine beslenmelerine konulacak arttırma eş meyvenin, sütün, ferah nakit gıdanın aşırı iri yardımı olacaktır. C vitamini desteği de nice viral enfeksiyonu atlatma ve korunmada başlıca ağırlık sağlar."

"Kovid-19'da öksürük, adale ağrısı, halsizlik ön planda"

Söz konusu emraz ile Kovid-19'un belirtilerinin aşırı benzediğine ve bu aşamada behemehâl hekime başvurarak, gerektiğinde doktor kararıyla PCR testi yapılmasının önemine ayraç fail Parlakay, "Virüslerin başkaca kendine katışıksız bazısı semptomları var. Örneğin, rinovirüs hâlâ koku alma organı akıntısı ağırlıklı giderken, Kovid-19'da o denli koku alma organı akıntısı görmüyoruz. Kovid-19'da hâlâ eş tomar öksürük, başlıca adale ağrısı, halsizlik ön planda oluyor." bilgisini paylaştı.

Obezitesi bulunan çocuklar Kovid-19'u hâlâ ağırbaşlı atlatabiliyor

Çocuk Kovid-19 olaylarında başlıca eş artma gözlemlemediklerini, aşılamanın da etkisiyle vakaların mahsus eş ölçüde sınırlandığını özetleyen Parlakay, Delta varyantının, yetişkinlerde bulunduğu kabilinden çocuk hastalarda da bazısı değişimleri birlikte getirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Parlakay, "Özellikle adolesan gözyaşı grubu (10-19 yaş) ve obez hastalarımızın Kovid-19'u hâlâ ıvır zıvır yaşlarındaki ve hâlâ güçsüz çocuklarımıza mucibince az buçuk hâlâ ağırbaşlı atlattığını, arada ne efsus ki koyu hizmet gereksinim duyan olaylarımız bulunduğunu gözlemlemeye başladık. Virüs değişinim geliştirdikçe eş defa ki bu sima tadilat olacaktır ancak eş müddet sonraları virüs stabilleşir, balans kazanır. Yavaş bati o durumun başladığını gözlemliyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler