USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda viral enfeksiyonlar 'mevsimsel' etkiyle arttı

Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, çocuklarda viral enfeksiyonlarda mevsimsel, muhtemel müşterek çoğalma görüldüğünü belirterek, bu hastalıklarla mücadelede dolgunca likit tüketimi, dobra tagaddi ve el yıkamanın şişman ehemmiyet taşıdığını bildirdi.

Çocuklarda viral enfeksiyonlar 'mevsimsel' etkiyle arttı
10-11-2021 11:30
Ankara

Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aslınur Özkaya Parlakay, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, çocuklarda fevk ve ast teneffüs yolu, antipatik algınlığı kabilinden rahatsızlıkları içine meydan ve belirtileri Kovid-19'la karışabilen viral enfeksiyonlar ile bu hastalıklardan dehalet yöntemlerine bağlı detayları paylaştı.

Çocuk enfeksiyonlarının, ilkin de teneffüs yolu rahatsızlıklarına kez açan Respiratuvar Sinsityal Virüsün (RSV) aşırı arttığı iddialarına müteveccih Parlakay, sezonluk şekilde elhak viral enfeksiyonların çoğunlukla görüldüğü müşterek fasıl olduğuna dikkati çekti.

"Sonbahar, şita aylarında tanıdık rutin müşterek artış"

Geçen sene Kovid-19 ile savaşım kapsamında alım satım merkezi (AVM), aşevi kabilinden mestur alanlara getirilen engellemeler ve kişilerin henüz izole olması dolayısıyla virüslerin bulaş ortamlarının da kısıtlandığını anımsatan Parlakay, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Geçen sene aşırı az viral enfeksiyon gördüğümüz düşüncesince bu sene gerçek müşterek artım mevcut kabilinden gözükse de gerçekte bu bizim rutinde beklediğimiz müşterek artış. Normalde takvimimizde sonbahar, şita aylarında bu enfeksiyonların müşterek dağılımı vardır. evvel 'parainfluenza' dediğimiz virüsle krup rahatsızlığı başlar. Arkasından henüz aşırı nezleye sebebiyet verici rinovirüs gelir. Daha sonraları RSV dediğimiz ilkin bebekleri az buçuk henüz ağırbaşlı etkileyen virüs sezonu başlar. Şimdi ise 'influenza' dediğimiz, enflüanza diye, henüz ağırbaşlı bulguların seyredebileceği zaman yaklaşmakta."

"RSV" ilkin bebekleri aksi etkiliyor

Prof. Dr. Parlakay, ilkin bebeklerin aşırı ağırbaşlı geçirebildiği RSV'nin de mevsimin muhtemel müşterek virüsü bulunduğunu vurgulayarak, dudaklarda morarma, öksürük, ateş, solunumda zorlanma kabilinden bulgular olması biçiminde behemehâl doktora başvurulması icap ettiğini söyledi.

RSV'nin, meslek çağındaki çocuklarda da görülebildiğini özetleyen Parlakay, "Okul çağındaki çocuklar, RSV'yi çoğu kez bebekler derece ağırbaşlı geçirmiyor. Fakat dumağı kabilinden öksürük ve yorgunluğun haremlik edebildiği az henüz enflüanza virüsüne yaklaşan ağırlıkta seyreden hastalarımız da oluyor." dedi.

"Sıvı tüketimi artırılmalı, başkaları kalın yıkanmalı"

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Parlakay, kâffesi teneffüs yolu rahatsızlıklarına gönül rahatlığı alınabilecek eş önlemlerin bulunduğuna dikkati çekerek, "Ortak semptomlar bulunan ateş, öksürük, halsizlik kabilinden bulgular olması yerinde evlatların beslenmesinin, nakit tüketiminin behemehâl artırılması gerekiyor. Çünkü teneffüs yolu hastalıklarının çocuklarda en aşırı dava yarattığı durum, nakit kaybı." niteleyerek konuştu.

Odaların kalın havalandırılması, mestur alanlardaki ziyaretlerin endamsız tutulması, maske, aralık ve hıfzıssıhha önlemlerine uyumun, Kovid-19'un yanı esna öbür teneffüs yolu rahatsızlıklarından korunmada da ehemmiyet taşıdığına dikkati çekici Parlakay, şunları kaydetti:

"Çocuklarımızın ellerini kalın yıkaması aşırı önemli. Okul çağı çocuklarımız heyecanla, koşturmayla, teneffüsü boşa geçirmemek yerine el yıkama sürelerini aşırı endamsız tutabiliyorlar. Böyle hallerde çantalarına kolonya yada dezenfektan konulabilir. En azından gerektiği zamanlarda, suya ulaşamıyorlarsa bu biçimde ellerini dezenfekte edebilirler.

Ayrıca taravetli meyve, göveri tüketimi aşırı önemli. Bu devri dosdoğru ekmek yerine beslenmelerine konulacak arttırma müşterek meyvenin, sütün, ferah nakit gıdanın aşırı şişman yardımı olacaktır. C vitamini desteği de nice viral enfeksiyonu atlatma ve korunmada gerçek bulaşık sağlar."

"Kovid-19'da öksürük, adale ağrısı, halsizlik ön planda"

Söz konusu emraz ile Kovid-19'un belirtilerinin aşırı benzediğine ve bu aşamada behemehâl hekime başvurarak, gerektiğinde doktor kararıyla PCR testi yapılmasının önemine ayraç fail Parlakay, "Virüslerin başkaca kendine katışıksız bazısı semptomları var. Örneğin, rinovirüs henüz koku alma organı akıntısı ağırlıklı giderken, Kovid-19'da o derece koku alma organı akıntısı görmüyoruz. Kovid-19'da henüz müşterek tomar öksürük, gerçek adale ağrısı, halsizlik ön planda oluyor." bilgisini paylaştı.

Obezitesi bulunan çocuklar Kovid-19'u henüz ağırbaşlı atlatabiliyor

Çocuk Kovid-19 olaylarında gerçek müşterek artım gözlemlemediklerini, aşılamanın da etkisiyle vakaların muhtemelen müşterek ölçüde sınırlandığını özetleyen Parlakay, Delta varyantının, yetişkinlerde bulunduğu kabilinden çocuk hastalarda da bazısı değişimleri birlikte getirdiğini belirtti.

Prof. Dr. Parlakay, "Özellikle adolesan gözyaşı grubu (10-19 yaş) ve obez hastalarımızın Kovid-19'u henüz önemsiz yaşlarındaki ve henüz cılız çocuklarımıza mucibince az buçuk henüz ağırbaşlı atlattığını, arada ne eyvah ki dip görev gereksinim duyan olaylarımız bulunduğunu gözlemlemeye başladık. Virüs değişinim geliştirdikçe hele ki bu insan tadilat olacaktır fakat müşterek müddet sonraları virüs stabilleşir, balans kazanır. Yavaş alçak o durumun başladığını gözlemliyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler