USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda tün ast ıslatması şeker hastalığı belirtisi olabilir

Ailelere, çocuklarda acemi başlamış olan akşam ast ıslatmalarının diyabetin ortak belirtisi olabildiği ihtimalini de delik uğrunda bulundurarak titiz müşahede yapmaları önerildi.

Çocuklarda tün ast ıslatması şeker hastalığı belirtisi olabilir
08-12-2021 12:50
Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülay Karagüzel, AA muhabirine, diyabetin çocukluk çağlarında en yoğun tanıdık endokrinolojik hastalıklardan bir tanesi bulunduğunu söyledi.

Diyabetin, dünyada bulunduğu kabilinden Türkiye'de de sıklığı değişik kalan birlikte süreğen maraz bulunduğunu tamlayan Karagüzel, hassaten yeni yetmelik zamanında ve 5-6 gözyaşı grubundaki çocuklarda görülme sıklığının akıbet senelerde hâlâ da arttığını anlatım etti.

Karagüzel, çocuklarda Tip 1 şeker rahatsızlığı belirtilerinin iri miktarda paralellik gösterdiğini vurgulayarak, "Daha geçmiş aşırı su içmeyen bebek aşırı su içmeye başlamışsa, hâlâ yoğun idrara çıkıyorsa, şeb altını ıslatmayan ve gereklilik kontrolü bulunan bebek şeb altını ıslatmaya başladıysa ve ya şeb wcye kalkmayan bebek wcye kalkmaya başladıysa bunlar şeker rahatsızlığı açısından aşırı ehemmiyetli münebbih belirtilerdir." dedi.

İştahı dobra bulunmasına karşın çocuğun kilogram kaybetmesi ve halsizlik şikayetinin eklenmesinin de hastalığın belirtileri ortada arazi aldığına ayraç fail Karagüzel, ailelerin çocuklarında bu belirtiler olduğunda behemehâl doktora başvurmaları icap ettiğinin altını çizdi.

Karagüzel, hastalığın baş belirtilerinin önemsenmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Çok su içme, aşırı gereklilik yapma, istekli bulunmasına karşın kilogram kaybı, halsizlik şikayetleri gözden kaçırılıp önemsenmediğinde, bebek diyabetik ketoasidoz dediğimiz hâlâ ağırbaşlı ve aceleci birlikte tabloda bizlere geliyor." niteleyerek konuştu.

Bu ağırbaşlı tablonun tıbbi manada riskli bulunduğunu ve tedavisinin hâlâ etraflıca sürdüğünü, ayrımlı komplikasyonlara etken olabileceğini dile getiren Karagüzel, bu yüzden diyabetik ketoasidoz denilen ağırbaşlı tabloda evlatların hastaneye gelmesinin istenmeyen birlikte gidiş bulunduğunu aktardı.

Karagüzel, Tip 1 diyabetli çocukların, bebek endokrinologları çeşidinden izlenmesinin ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, Türkiye'de bebek endokrinologlarının sayısının arttığını, değme ilde bebek endokrinoloğuna ulaşmanın bundan sonra hâlâ emeksiz bulunduğunu söyledi.

"Birtakım otlardan ve ayrımlı vitaminlerden imdat umanlar olabiliyor, onlar rahatsızlığı otama etmiyor"

Tip 1 şeker rahatsızlığı tedavisinde pankreasın üretemediği insülinin haricen kuvvetlendirme edilmesi icap ettiğini anlatım fail Karagüzel, şu değerlendirmede bulundu:

"İnsülin şimdilik aşırı küçük iğneler halinde uygulanıyor. Bazen bu aileye tekaüt geliyor, 'Benim çocuğum dirim boyu insülin mi kullanacak?' diyor ve emin kızarmak istemezler bu bir hale ve ayrımlı alternatiflere yönlenebiliyorlar. Bazen ayrımlı otlar kullanabiliyorlar, aktarlara gidip kandırılabiliyorlar 'Şu otu kullanırsan şeker rahatsızlığı düzelir' kabilinden birlikte grup kusur bilgilerle insülin tedavisini bırakıp arkası esna hâlâ ağır, koma tablosunda kliniğimize mevrut hastalar olabiliyor. Bu sebeple Tip 1 diyabetli ailelerimiz behemehâl çocuklarını bu mevzunun uzmanı bulunan bebek endokrinoloğuna götürerek kontrollerini ve tedavisini planlasınlar, ayrımlı otlardan yahut ilmî kanıtı sıfır ayrımlı seçeneklerden ırak dursunlar."

Karagüzel, Tip 1 diyabetin esasi tedavisinin insülin bulunduğunu yineleyerek, "İnsülin tedavisi indinde metin tagaddi ve antrenman de aşırı önemli. Sonuç olarak, Tip 1 diyabetin tedavisinde insülin elzemdir, behemehâl insülin kullanacağız, dinleyerek sema bilgilerle insülin tedavisi bırakılmamalıdır. Bir grup otlardan ve ayrımlı vitaminlerden imdat umanlar olabiliyor, onların rahatsızlığı otama etmediği unutulmamalıdır." dedi.

KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniğinde çelimli ve yenilikçi birlikte ekibin fariza yaptığına yer veren Karagüzel, alanda aşırı sayıda ilden mevrut hastaya ihtimam verdiklerini, bunun birlikte Gürcistan hassaten iktisap etmek az daha hassaten yaz zamanında bazısı Avrupa ve Arap ülkelerinden başvuran hastalara da ihtimam sunduklarını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler