USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Çocuklarda gribal enfeksiyonlar korona virüsün önüne geçti'

Beklenen kışın yanında çeşitli gelmemesiyle beraberce yukarı teneffüs yolu enfeksiyonlarında çoğalma meydana geldiğini dile getiren Dr. Esma Türkmen, “Yaşanan zaman dengesizlikleri virüsler, bakteriler ve alerjik hastalıklara akıllıca yassı oluşturuyor. Bu nedenden dolayı baş

'Çocuklarda gribal enfeksiyonlar korona virüsün önüne geçti'
03-01-2022 10:54

Kış aylarında havaların soğuması, cıvıl cıvıl mestur ortamlarda bulunulması ve iklim kirliliğinin çoğalması hastalıklara çağrılık çıkarıyor. Özellikle şita mevsiminin gelmesiyle beraberce çocuklarda şimdi baş döndürücü ekol içinde kalan ilgisiz algınlığı, fevk teneffüs yolu enfeksiyonları, inflüenza (grip) ve benzeri emraz hepsi düşüncesince fikir edici müşterek bir hale dönüşüyor.

“İnflüenza virüsü patlaması yaşanıyor”

Ekim ayından bu yana tükenmez müşterek güz yaşandığını tamlayan Beykent Üniversitesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Türkmen, esas müşterek kışın hâlâ yaşanmadığını, sezon dengesizlikleri yüzünden virüslerin, bakterilerin ve bunları destekleyen polenlerin dava oluşturduğunu söyleyerek laflarına şöyle bitmeme etti; “Ekim ayında ilkin fevk teneffüs yolu enfeksiyonu haricinde ast teneffüs yollarını da markajcı RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) dediğimiz virüsün kere açmış olduğu ağırbaşlı bronşitler, bronşiolitler, birtakımı olgularda bunun hesabına bakteri de binerek zatürreler ve pnömoniler gördük. Kasımdan sonradan alerjik emraz daim bitmeme etti. Çok müşterek tomar inflüenza virüsü patlaması yaşanıyor. En ehemmiyetli aktif fiil elbette ki okullar. Okulda evlatların rahatsızlığı birbirlerine baş döndürücü emeksiz müşterek halde taşıması ve ekol evlatlarının ev ahalisine, ilkin önemsiz küçüklere bunu bulaştırmasıyla önemsiz dirayetli müşterek endemi yaşanıyor.”

“Hava koşulları virüsler düşüncesince ergonomik düz oluşturdu”

Virüslerin en ehemmiyetli özelliklerinin antijenlerini sonsuz değiştirmeleri bulunduğunu ve bunun da herhangi müşterek sene telkih olmayı gerektirdiğini kail Dr. Esma Türkmen, “Grip aşısını çoğu kez alttaki yatan müşterek rahatsızlığı olan, ağırbaşlı dayanak gerektiren, hastaneye yatışı baş döndürücü bulunan çocuklarda öneriyorduk. Her çocuğa nasıl yapılmalı dediğimiz müşterek telkih değil. Ama bu sene pandeminin kere açmış olduğu müşterek nesne var. Çocuklar evde online yetişek aldıkları müşterek proses yaşadı ve o devirde covid baş döndürücü müşterek tomar konuşuldu. Aralarında rhinovirüs ve coxsackievirüs kadar nice virüs kelimesiz müşterek halde bekledi. Çocuklar okula gitmeye başladıktan sonradan patlama yaşandı. Çünkü iklim şartları, havanın lezzetli sıcak-soğuk arası olması, polenlerin herhangi müşterek yerde uçuşuyor olması ve aşılanma virüsler düşüncesince ergonomik düz oluşturdu” dedi.

“Bulaşıcı hastalıklarda inflüenza evvel sırada”

Enfeksiyon rahatsızlıklarında sıklığın artış nedeninin şahısların bunaldıkları düşüncesince hariç çıkıp cıvıl cıvıl ortamlarda bulunması ve toplumsal mesafenin korunmaması bulunduğunu tamlayan Esma Türkmen, “Bu gidiş çocuklarda baş döndürücü şimdi zor. Maske takmaları lazım. Bir oyuncağın, kalemin alınıp verilmesi caba herhangi müşterek şeyi değiştiriyor. Bulaşıcı hastalıklarda inflüenza evvel sırada. Covidden caba baş döndürücü şimdi fazla. Hemen ardı sıra adenovirüs geliyor. Adenovirüs, hem fevk teneffüs yolu enfeksiyonu aynı zamanda gastrointestinal meslek dediğimiz göden bumbar sistemini markajcı ve ishallerle, flaş iltihaplanmalarla, öksürükle seyreden müşterek virüs. Onunla bu arada el, fut ve dudak rahatsızlığı bulunan coxsackievirüs salgını az buçuk azalmaya başladı. Hepsi benzeyen temasla emeksiz bulaşıcı virüsler. Bunlarla beraberce geçit enfeksiyonlarında ve bakterilerde en ehemmiyetli nesne bizim antibiyotik kullanmamızı mucip muhtemelen hallerden birisi bulunan strep A (beta hemolitik streptokok) dediğimiz bakteri. Bunun da tespitinde nasıl antibiyotik tedavisi gerektiriyor” niteleyerek konuştu.

“2 gözyaşı altı füru kaba geçiriyorlar”

İnfluvirin, inflüenza tedavisinde geçer müşterek asıltı olduğunu, çocukta pozitiflik görüldüğü devir verildiğini kail Türkmen, “Ailenin de korunması ve bilinçlendirme yapılması gerekiyor. Adenovirüs, inflüenza ve coxsackievirüs düşüncesince bahsetmek icabında 2 gözyaşı altı füru kaba geçiriyorlar. Kusmalar, düşmeyen ateş, likit kaybı, halsizlik, gövde ağrıları ve ya bebeğin emmesinin bozulması şifahane başvurularının şişman çoğunluğunu oluşturuyor. Daha şişman çocuklarda ise ağırbaşlı açıdan bitkinlik, iştahsızlık ve ilkin likit alımının azalıyor olması hastaneye yatışları baş döndürücü arttırdı” şeklinde konuştu.

“Bakteriyel hastalıklarda antibiyotik gerekir”

Antibiyotiğin duraksamadan verilemeyeceğini, ancak antibiyotiğin verilmesi müstelzim hallerde da verilmemesi biçiminde şişman vebal mamul olacağını aktaran Türkmen, “Virüs çabucak antibiyotik gerektirmeyen enfeksiyon kendisine bitebilir yek hastalıktan çevre dokunca görülmüşse yahut bu ad alerjik müşterek çocuksa alttaki yatan sebebiyetten çevre bakteri oraya konaklar. Üst teneffüs yolu enfeksiyonlarının yüzdelik 80'ini virüsler oluşturuyor. Yüzde 20'lik dönem ise bakterilerin oluşturduğu durumlar. Tonsillit ağırbaşlı geçit iltihabıyla, otit kulakdavulu ve itidalli kulakdavulu iltihaplarıyla ve batar akciğer enfeksiyonuyla seyreden müşterek durum. Bunlar banko bakteriyel oldukları düşüncesince antibiyotik gerekir. Bunu da doktor belirleme edecek. Muayene ederiz, şüpheleniriz, tetkiklerimizi isteriz, kararı alırız ve tedaviye başlarız” dedi.

“Çocukların sonsuz hastalanmasında nice etmen var”

Mevsimsel alerjik rinit, alerjik bronşit, ayıraç iklim yolu, astım ve kurdeşen kadar alerjik emraz teneffüs yolu epitelini etkilediğini ve enfeksiyona mefruşat hazırladığını dile getiren Türkmen, “Ailelerin şikâyeti olan, evlatlarının iyileşmemesi ve sonsuz hastalanmasında nice etmen var. Alerjik çocuktur, virüsler azalmıyor, bitmiyor, tükenmiyor. Bu aralar enfeksiyonlar düşüncesince müşterek düz var. Gerçek müşterek şita yok. Amacımız komplikasyondan korumak. Kulak iltihabı, geçit iltihabı ve zatürreyi önlemek. İsteriz ki yavrucaklar tek öksürmesinler yek maatteessüf alerjen teması sürdükçe bu olacak. Amacımız bunu minimum seviyeye çekmek” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler