USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda ‘gece yatak ıslatma’ya dikkat

Çocuklarda enürezis nokturna (gece yatak ıslatma) için ehemmiyetli bilgiler sağlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Kavukçu, çocuklarda 5 yaşından sonradan gece yatak ıslatma problemininin boşlama edilmemesi ve behemehâl ortak hekime başvurulması ic

Çocuklarda ‘gece yatak ıslatma’ya dikkat
09-12-2021 11:01

Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Kavukçu, gece yatak ıslatma şekilde tanıdık enürezis nokturna ile ilişik ehemmiyetli bilgiler paylaştı. 5 yaşını doldurmuş evlatların uyurken haftada ikiden ortak tomar altlarını ıslatma durumunun enürezis nokturna bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Salih Kavukçu, “5 yaşındaki füru kısaca yüzdelik 20 oranında, 10 yaşındaki füru yüzdelik 7 oranında, 15 yaşındaki füru ise yüzdelik 1 oranında gece altını ıslatabilirler” bilgisini verdi. Kavukçu, 5 yaşından sonraları gece yatak ıslatma problemininin boşlama edilmemesi ve nasıl ortak hekime başvurulması icap ettiğini vurguladı.

“5 yaşından sonraları çocuğun gereklilik kaçırmaması gerekir”
5 yaşına derece gece yatak ıslatmanın alışılagelen bulunduğunu kail Prof. Dr. Kavukçu, “Çocuklar geçmiş gece hâlâ sonraları devir dışkısı vardığında sav eder. Ardından devir idrarı geldiği devir sav eder. En sonuç da gece idrarı geldiği devir sav eder. Son aşama, 5 yaşından sonraları saf şekilde başlar. Yani gelişimsel ortak süreçtir. 5 yaşından sonraları çocuğun gereklilik kaçırmaması gerekir. 5 yaşından sonraları bebek gereklilik kaçırıyorsa gerçekli hekime gidilmelidir. Gece yatak ıslatma, doktor kabilinden dü biçimde değerlendirilir. Bu durum, alttaki yatan gereklilik yolu enfeksiyonu, şeker hastalığı hastalığı hastalığı, hormonal ortak bozuk para denli ehemmiyetli ortak dert göstergesi mümkün yahut aracısız doğruya gelişimsel süreçle ilişik olabilir. Hekimler, bunun bu ortak ağırbaşlı dert mı yok ise gelişimsel süreçten kaynaklı olup olmadığını fark edecektir” dedi.

“Pek aşırı nedene ilişkin olabilir”
Psikolojik durumun seyrek enürezis nokturnaya münasebet olabildiğini anlatım fail Prof. Dr. Salih Kavukçu, “Çocukların 3 yaşlarına akıllıca gereklilik ika eğitimini alması lazım. Bu edep geciktiyse bebek gece idrarını kaçırabilir. Anne aşırı kuşkulu ve dikkatli davranıyorsa bu da ortak münasebet mümkün veya annenin aşırı er yaşta çocuğa abdesthane terbiyesi vermiş olması da ortak münasebet olabilir. Bunları yorumlarken, ‘bu ağız ağıza psikolojiktir' buyurmak akıllıca olmaz. Çocuğun sidik torbası kütlesi önemsiz olabilir, gece gereklilik miktarı faziletli olabilir, çocuğun uykusu aşırı yoğun bulunduğu düşüncesince gece yatak ıslatıyor olabilir. Uykuda apne, nefesin durması, geniz etinin şişman olması da gece altını ıslatma sebebi olabilir” laflarına arazi verdi.

İkincil dibine ıslatma erinç da bilim sağlayan Kavukçu, şunları söyledi: “5 yaşından sonraları çocuk, 6 ay döşenmemiş nitelik ondan sonraları ani akşam olduğunda altını ıslatmaya başladıysa bunu ‘ikincil dibine ıslatma' niteleyerek yorumluyoruz. Burada, dünkü ortak dert mı mevcut yok ise çocukta ortak ruhsal sarsıntı mı var, onu fark eylemek gerekiyor. mesela dünkü ortak gereklilik yolu enfeksiyonu ortaya çıkmak olabilir. Anne, ata ölümü, apayrı ortak şehre atama olma, sarıklı değişimi, eşeysel sömürme halleri da çocuklarda tali altını ıslatma sebebi şekilde karşımıza çıkabilir. Eğer bebek kabızsa sidik torbası kütlesi azalacağından, gereklilik kaçırma ile de karşılaşabilir. Kabızlık gerçekli giderilmelidir.”

Tedavisi mümkün
Altta yatan sebepler ayıklandıktan sonraları çocuğun akla yatkın biçimde otama edilmesi ve ona erinç özgüveni artırıcı yaklaşımlarda bulunulması icap ettiğini tamlayan Kavukçu, “Çocuk ve anne baba banko suçlanmamalıdır. Çocuğu kandırma edici ortak yaklaşım sergilenmelidir. ‘Birlikte bu problemi çözeceğiz. Merak etme, halledeceğiz' denli girintisiz çıkıntısız güvenlik aktarıcı yaklaşımlarda bulunulmalı. Anne, ata ve çocuğun hekime güvenmesi ve inanması gerekir. Sadece bununla üstelik muvaffakiyet sağlanabilir. Özellikle sidik torbası kütlesi önemsiz bulunan çocuklarda alarm aleti tedavisi uygulandığını, ortak apayrı yöntemin ise derman tedavileri bulunduğunu kail Kavukçu, derman tedavisinin de başarıyla sonuçlandığını ve ilacın ağırbaşlı ortak taraf tesirinin bulunmadığını dile getirdi. Prof. Dr. Kavukçu, evlatların geceleyin ezanı yiyeceklerini yedikten yatıncaya kadarki müddette ortak tomar nakit almaması ve yatmadan geçmiş nasıl idrarlarını yapmaları icap ettiğini laflarına ekledi.

“Bez bağlamayın, cezalandırmayın”
Ailelere bazısı uyarılarda mevcut Çocuk Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Kavukçu, şu biçimde konuştu: “Çocuk dibine kaçırıyor, yataklar kirleniyor niteleyerek çocuğun dibine çaput bağlanması banko akıllıca değildir. Çocuğun yaşına gereğince davranılması gerekmektedir. Çocuk cezalandırılmaz, azarlanmaz, aşağılanmaz. Gece yatak ıslatmadığı devir ise bebek onore edilir. Böylece bebek özendirilir. Gece ast ıslatma sorununu füru duyurmamak ister. Öyle hastalarım ha ki, ‘Şikayetiniz nedir?' söylediğim devir anası ‘Oğlum 9 yaşlarında ve dibine kaçırıyor' dediğinde, bebek ‘Hayır anne. Ben altıma kaçırmıyorum terliyorum' niteleyerek onu pinhan etmeye çalışıyor. Çünkü utanıyor.”

“Tedavi edilmezse ruh bilimsel sarsıntı olabilir”
Prof. Dr. Salih Kavukçu, enürezis nokturna yerinde ailelerin; bebek sağlığı ve rahatsızlıkları uzmanına, bebek nefroloji uzmanına, bebek bevliye uzmanına başvurabileceğini laflarına ilaveten “Bu gidişat otama edilmez ise çocukta ortak ruh bilimsel sarsıntı olabilir, çocuğun benliği zedelenebilir. Bu gidişat gerçekli otama edilmelidir. Bir hekime tedricen akla yatkın ortak otama yöntemi ile bu evlatların otama olması gerekmektedir” dedi. Geçmiş zamanlarda namına başvuran ortak hastasıyla yaşamış bulunduğu vakası özetleyen Kavukçu, “Liseyi leyli okulda okuyacak bulunan ortak hastamda hakeza ortak dava vardı. Yatakhanede arkadaşları dalavere kullanılan niteleyerek aşırı korkuyordu. Verdiğimiz otama ile şifaya ulaştı ve on paralık dava yaşamadan leyli şekilde ortaöğretim öğrenimini gördü” niteleyerek konuştu.

Ceren Atmaca-Sinan Yeniçeri

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler