USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda ‘gece yatak ıslatma’ya dikkat

Çocuklarda enürezis nokturna (gece yatak ıslatma) karşı ehemmiyetli bilgiler sağlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Kavukçu, çocuklarda 5 yaşından sonraları gece yatak ıslatma problemininin boşlama edilmemesi ve behemehâl müşterek hekime başvuru

Çocuklarda ‘gece yatak ıslatma’ya dikkat
09-12-2021 11:01

Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Kavukçu, gece yatak ıslatma şekilde tanıdık enürezis nokturna ile ilişik ehemmiyetli bilgiler paylaştı. 5 yaşını doldurmuş evlatların uyurken haftada ikiden müşterek tomar altlarını ıslatma durumunun enürezis nokturna bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Salih Kavukçu, “5 yaşındaki dallar kestirmece yüzdelik 20 oranında, 10 yaşındaki dallar yüzdelik 7 oranında, 15 yaşındaki dallar ise yüzdelik 1 oranında gece altını ıslatabilirler” bilgisini verdi. Kavukçu, 5 yaşından sonradan gece yatak ıslatma problemininin boşlama edilmemesi ve nasıl müşterek hekime başvurulması icap ettiğini vurguladı.

“5 yaşından sonradan çocuğun lüzum kaçırmaması gerekir”
5 yaşına derece gece yatak ıslatmanın alışılagelen bulunduğunu kail Prof. Dr. Kavukçu, “Çocuklar evvel gece elan sonradan devir dışkısı vardığında malumat eder. Ardından devir idrarı geldiği devir malumat eder. En akıbet da gece idrarı geldiği devir malumat eder. Son aşama, 5 yaşından sonradan katıksız şekilde başlar. Yani gelişimsel müşterek süreçtir. 5 yaşından sonradan çocuğun lüzum kaçırmaması gerekir. 5 yaşından sonradan bebek lüzum kaçırıyorsa gerçeklenmiş hekime gidilmelidir. Gece yatak ıslatma, doktor kabilinden dü halde değerlendirilir. Bu durum, alttaki yatan lüzum yolu enfeksiyonu, şeker hastalığı hastalığı hastalığı, hormonal müşterek bozuk para kabil ehemmiyetli müşterek maraz göstergesi kabil yahut direkt doğruya gelişimsel süreçle ilişik olabilir. Hekimler, bunun bu müşterek ağırbaşlı maraz mı olmadan gelişimsel süreçten kaynaklı olup olmadığını fark edecektir” dedi.

“Pek aşırı nedene ilişkin olabilir”
Psikolojik durumun seyrek enürezis nokturnaya münasebet olabildiğini tabir fail Prof. Dr. Salih Kavukçu, “Çocukların 3 yaşlarına akıllıca lüzum ika eğitimini alması lazım. Bu edep geciktiyse bebek gece idrarını kaçırabilir. Anne aşırı vehimli ve tetik davranıyorsa bu da müşterek münasebet kabil yahut annenin aşırı er yaşta çocuğa abdesthane terbiyesi vermiş olması da müşterek münasebet olabilir. Bunları yorumlarken, ‘bu ağız ağıza psikolojiktir' düşünmek akıllıca olmaz. Çocuğun sidik torbası kütlesi ıvır zıvır olabilir, gece lüzum miktarı erdemli olabilir, çocuğun uykusu aşırı dip bulunduğu düşüncesince gece yatak ıslatıyor olabilir. Uykuda apne, nefesin durması, geniz etinin büyük olması da gece altını ıslatma sebebi olabilir” laflarına arazi verdi.

İkincil dibine ıslatma huzur da bilgelik sağlayan Kavukçu, şunları söyledi: “5 yaşından sonradan çocuk, 6 ay döşenmemiş nitelik ondan sonradan ansız akşamları altını ıslatmaya başladıysa bunu ‘ikincil dibine ıslatma' sanarak yorumluyoruz. Burada, acemi müşterek maraz mı mevcut olmadan çocukta müşterek ruh bilimsel sarsıntı mı var, onu fark kılmak gerekiyor. mesela acemi müşterek lüzum yolu enfeksiyonu ortaya çıkmak olabilir. Anne, ağababa ölümü, apayrı müşterek şehre atama olma, sarıklı değişimi, eşeysel sömürme vaziyetleri da çocuklarda tali altını ıslatma sebebi şekilde karşımıza çıkabilir. Eğer bebek kabızsa sidik torbası kütlesi azalacağından, lüzum kaçırma ile de karşılaşabilir. Kabızlık gerçeklenmiş giderilmelidir.”

Tedavisi mümkün
Altta yatan esbap ayıklandıktan sonradan çocuğun makul halde otama edilmesi ve ona huzur özgüveni artırıcı yaklaşımlarda bulunulması icap ettiğini tamlayan Kavukçu, “Çocuk ve anne baba banko suçlanmamalıdır. Çocuğu inandırma edici müşterek yaklaşım sergilenmelidir. ‘Birlikte bu problemi çözeceğiz. Merak etme, halledeceğiz' kabil dümdüz güvenlik aktarıcı yaklaşımlarda bulunulmalı. Anne, ağababa ve çocuğun hekime güvenmesi ve inanması gerekir. Sadece bununla güçlü muvaffakiyet sağlanabilir. Özellikle sidik torbası kütlesi ıvır zıvır bulunan çocuklarda alarm aleti tedavisi uygulandığını, müşterek apayrı yöntemin ise çıkar yol tedavileri bulunduğunu kail Kavukçu, çıkar yol tedavisinin de başarıyla sonuçlandığını ve ilacın ağırbaşlı müşterek taraf tesirinin bulunmadığını dile getirdi. Prof. Dr. Kavukçu, evlatların gece ezanı yiyeceklerini yedikten yatıncaya kadarki müddette müşterek tomar nakit almaması ve yatmadan evvel nasıl idrarlarını yapmaları icap ettiğini laflarına ekledi.

“Bez bağlamayın, cezalandırmayın”
Ailelere bazısı uyarılarda mevcut Çocuk Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Kavukçu, şöyleki konuştu: “Çocuk dibine kaçırıyor, yataklar kirleniyor sanarak çocuğun dibine çaput bağlanması banko akıllıca değildir. Çocuğun yaşına mucibince davranılması gerekmektedir. Çocuk cezalandırılmaz, azarlanmaz, aşağılanmaz. Gece yatak ıslatmadığı devir ise bebek onore edilir. Böylece bebek özendirilir. Gece madun ıslatma sorununu dallar duyurmamak ister. Öyle hastalarım ha ki, ‘Şikayetiniz nedir?' söylediğim devir anası ‘Oğlum 9 yaşlarında ve dibine kaçırıyor' dediğinde, bebek ‘Hayır anne. Ben altıma kaçırmıyorum terliyorum' sanarak onu pinhan etmeye çalışıyor. Çünkü utanıyor.”

“Tedavi edilmezse ruhsal sarsıntı olabilir”
Prof. Dr. Salih Kavukçu, enürezis nokturna yerinde ailelerin; bebek sağlığı ve rahatsızlıkları uzmanına, bebek nefroloji uzmanına, bebek bevliye uzmanına başvurabileceğini laflarına ilaveten “Bu gidiş otama edilmez ise çocukta müşterek ruhsal sarsıntı olabilir, çocuğun benliği zedelenebilir. Bu gidiş gerçeklenmiş otama edilmelidir. Bir hekime derece derece makul müşterek otama yöntemi ile bu evlatların otama olması gerekmektedir” dedi. Geçmiş zamanlarda namına başvuran müşterek hastasıyla yaşamış bulunduğu vakası özetleyen Kavukçu, “Liseyi leyli okulda okuyacak bulunan müşterek hastamda hakeza müşterek dava vardı. Yatakhanede arkadaşları dalavere makbul sanarak aşırı korkuyordu. Verdiğimiz otama ile şifaya ulaştı ve tek dava yaşamadan leyli şekilde ortaöğretim öğrenimini gördü” sanarak konuştu.

Ceren Atmaca-Sinan Yeniçeri

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler