USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklarda beta ve pnömokok enfeksiyonları yaygınlaştı

Doç. Dr. Aydın, teneffüs yolu virüslerinin yanı sıra bu yıl hem Türkiye hem dünyada beta ve pnömokok enfeksiyonlarının da münteşir halde görülmeye başlandığını söyledi.

Çocuklarda beta ve pnömokok enfeksiyonları yaygınlaştı
28-12-2022 12:07
Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Enfeksiyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, AA muhabirine, akıbet senelerde bebek enfeksiyon polikliniklerin, umumi pediatri ve aceleci servislerin kapasitelerinin iyice üstünde çalıştığını anlattı.

Ateş, öksürük, geçit ağrısı ve koku alma organı akıntısının en yoğunlaştırılmış tanıdık başvurma şikayetleri ortada arazi aldığını tamlayan Aydın, "Pandemi devrinde ayrıntılar iyice az hastalandı. Bu devirde Kovid-19 aşırı belli belirsiz seyretti yahut tek geçirmediler. O sebeple de teneffüs yolu virüsleriyle karşılaşmadılar ve iyice hassaslaştılar." sanarak konuştu.

Aydın, akabinde de teneffüs virüslerinin "bombardıman" halinde art döndüğünü vurgulayarak, "Çocuklar bu fasıl yoğunlaştırılmış enfekte olmaya başladılar. Özellikle önemsiz gözyaşı grubundakiler bu enfeksiyonları çın geçirdiler. Çocuk dip bakımda strateji ettiğimiz hastalar da oldu." dedi.

"Altta yatan alerjik kısas de behemehâl sorgulanmalı"

Uzamış öksürüğün gine tanıdık huzursuzluklar ortada olduğuna ayraç fail Aydın, "Bunlara tekrarlayan viral enfeksiyonlar hastalık olabildiği üzere bu hastalarda alttaki yatan alerjik kısas de behemehâl sorgulanmalı." ifadesini kullandı.

Aydın, teneffüs yolu virüslerinin indinde bu yıl enfeksiyon rahatsızlıklarına hastalık bulunan bakterilerin de çoğalma göstermeye başladığını aktararak şöyleki bitmeme etti:

"Solunum yolu virüslerinin indinde bu yıl gine hem memleketimiz hem tamamı evren namına beta ve pnömokok (zatürre) enfeksiyonlarını da münteşir biçimde görmeye başladık. Servisimizde şu anda hem menenjitli bununla müşterek akciğerinde likit ile baş başa zatürresi bulunan hastalarımız var. Bu anlamda da titiz kazanmak gerekiyor."

"Tıp tarihindeki en çalışan esirgeyici formül aşılama"

Hastalıklardan dehalet yöntemlerine de dikkati çekici Aydın, şunları kaydetti:

"Aslında pandemi devrinde peçe ve mesafeyle aşırı dobra biçimde korunmayı öğrendik. Şimdi peçe zorunluluğu kalktı. Hepimiz aşırı yorulduk maskeden lakin şişko ve mestur bölgelerde peçe kondurmak hem enfekte bulunan ferdin başkalarını hastalandırmasını bununla müşterek mıhlı şahısların pestil olmasını önleyecektir."

Aydın, bunun indinde okullarda ilkin teneffüslerde dobra havalandırma ve el hijyenine uymanın da evlatları koruyacağını dile getirerek, "Beslenme, hab ve dolgunca likit alımı muafiyet sistemimizi çelimli tutak davranışlardır. Bunlara da ilgi geçirmek gerekiyor." sanarak konuştu.

Tıp tarihindeki en dobra ve çalışan esirgeyici yöntemin ilkah bulunduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aydın, "Şu anda influenza aşısını 6 ayın üzerindeki, Kovid-19 aşılanmasını 12 yaşın üstündeki küçüklere öneriyoruz. Bunun indinde riziko grubu bulunan çocuklarda da hem menenjit hem batar aşılarını öneriyoruz." dedi.

"Geç kalındığı devir tedavisi de çelim oluyor"

KTÜ Farabi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon servisinde batar teşhisi ile yatan 3 yaşındaki Haydar Ali Erdoğan'ın babası Ali Erdoğan, oğlundaki ateş, kusma, öksürük ve halsizlik şikayetleri ile hastaneye başvurduklarını söyledi.

Söz konusu şikayetlere ilişkin oğlunun akciğerlerinde likit biriktiğini aktaran Erdoğan, o sebeple de aceleci namına tulum takılarak otama dibine alındığını anlatım etti.

Erdoğan, durumun aşırı çın bulunduğunu vurgulayarak, laflarını şöyleki tamamladı:

"Ailelere tavsiyem en küçük ortak başağrısı bulunduğu üzere elden acile, hastaneye başvurmalarıdır. Yoksa geç kalındığı devir tedavisi de çelim oluyor. Onun haricinde biçimsiz neticeler da olabiliyor. Bir an önce, en küçük ortak yakınma olduğunda doktora başvurma etmeleri önemli."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler