USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklara şuursuz vitamin kullandırılmamalı

Prof. Dr. Vefik Arıca, ailelerin evlatları düşüncesince hekime danışmadan bilmeden vitamin alabildiğini belirterek, lüzumlu incelemeler yapıldıktan ve ne vitamin eksikliği var ise belirleme edildikten sonradan takviye alınmasını önerdi.

Çocuklara şuursuz vitamin kullandırılmamalı
04-11-2021 10:51
İstanbul

İSTANBUL (AA) - Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, ailelerin evlatları düşüncesince hekime danışmadan, körlemeden ortak biçimde vitamin alabildiğini belirterek, vitamin kullanımı düşüncesince çocuğun önceki doktor muayenesinden geçmesini, lüzumlu araştırmalar yapıldıktan ve ne vitamin eksikliği mevcut ise belirleme edildikten sonraları takviye alınmasını önerdi.

Çocuk sağlığı ve rahatsızlıkları uzmanı, bire ortak sürede Argivit Uzman Kurulu'nda toprak meydan Prof. Dr. Arıca, AA muhabirine icra ettiği değerlendirmede, vitamin ve mineral desteğinin arada sırada çocukluktan itibaren gerekebildiğini, ilkin sezon geçişlerinde vitamin ihtiyaçlarının mahsus rahatsızlıkları önlenmede önemlice bulunduğunu anlatım etti.

Vitaminlerin takviye şeklinde alınabildiği derece kimi nebat ve meyvelerden de sağlanabildiklerini hatırlatan Arıca, ilkin A, B12, C, D vitaminleri ile demir, tutya ve öbür kitap elementlerin bulunmuş yer aldığı vitaminlerin önemine dikkati çekti.

A vitamininin kulak enfeksiyonlarına erinç ehemmiyetli bulunduğunu tamlayan Arıca, bu enfeksiyon otama edilse de A vitamini az olduğunda tedavinin ehliyetsiz kalabildiğini, çocuklarda A vitamini eksikliğinde kulak enfeksiyonlarına sık sık rastlanabildiğini aktardı.

Prof. Dr. Arıca, B12 vitamininin ise çocukluk çağlarında güdeleme ve bellek enerjisini bırakmak açısından ehemmiyetli olduğunu, bu vitamin az bulunan çocuklarda öğrenme ve alaka toplaşımı güçlüğü yaşandığını kaydetti. Arıca, C vitamininin de ilkin sezon geçişlerinde ve acemi kimse koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde muafiyet sistemi düşüncesince öneminden bahsetti.

D vitaminine de yer veren Arıca, okulların açıldığı ve şita mevsiminin başladığı bu sürede mestur ortamlarda elan başlangıç döndürücü hengâm geçirildiğini ve güneşten yeteri kadar faydalanılamadığını dile getirdi. Vefik Arıca, 2 hoşnutluk kadar, 2 yaşından sonraları da açık başlı nicelik ve ünitelerde doktor tavsiyesiyle D vitamini katılması icap ettiğini anlatım etti.

Prof. Dr. Arıca, amino hamız bulunan arjininin de bünyenin şişman çoğunluğu adale ünitesinden oluştuğu düşüncesince önemlice bulunduğunu aktardı. Türkiye'de, gelişigüzel 10 çocuktan 1'inde destan kısalığı bulunduğuna ayraç fail Arıca, "Bu 10 çocuğun 3'te 1'inde de ağır derecede destan kısalığı var. Türkiye'de 18 gözyaşı altı 20 milyon çocuk ve gencimiz var. Ortalama 2 milyon çocuk destan kısalığıyla uğraşıyor. Bunların tahminî yüzdelik 10'u çoğalma hormonu eksikliği yer aldığı düşüncesince otama edebiliyoruz ancak 10 insandan 9'unun sebebi mahsus değil. Bunların şişman çoğunluğunda da arjinin eksikliği, ayrıca yokluğu var. Çünkü gövde üretemiyor. Arjinin takviyesi çoğalma çağındaki çocuklarda başlangıç döndürücü önemli." niteleyerek konuştu.

Fosfatidilserinin de bellek hücrelerinin ve hücrelerin etrafını çevreleyen göze zarı yapısının oluşumu düşüncesince önemlice bulunduğunu tamlayan Arıca, otizmli, öğrenme güçlüğü ve hiperaktivite bozukluğu bulunan çocuklarda bu vitamin eksikliğinin belirleme edildiğini söyledi. Arıca, doktor kontrolünde maruz fosfatidilserin takviyesiyle öğrenme güçlüğü ve içe yöneliklik sıklığında eksilme beklendiğini dile getirdi.

Vitaminler, doktor ve eczacıya danışılmadan körlemeden alınmamalı

Prof. Dr. Vefik Arıca, ilkin müstevli zamanında doktor kontrolü haricinde ve eczacıya danışılmadan alınan, limonluk altı, etkinliği kanıtlanmamış vitaminlerin kimi teessürat yarattığını belirtti.

Özellikle yağda eriyen A, D, E ve K vitamininin ortak tomar katılması şeklinde ağır teessürat yaşanabileceğine dikkati çekici Arıca, şu detayları verdi:

"A vitamini ortak tomar alındığında görmeyle ait teessürat oluşabiliyor. D vitamini ortak tomar alındığında kalsiyum fazlalığı, böbrekte taş ve başlangıç ağrısı yapabiliyor. C vitaminini günce almamız müstelzim dozdan faziletkâr aldığımızda, ilerleyici vakitlerde dokunmabana olaylarında çoğalma bulunduğunu ilmî adına biliyoruz. K vitamini ortak tomar alındığında yağda birikiyor ve pıhtılaşma problemlerine kere açıyor. Bu nedenle, vitaminleri hekime ve eczacıya danışmadan, körlemeden almamalıyız.

Bilinçsiz vitamin tüketiminde esas mesele çocuklar. Aileler, on paralık hiç kimseye sormadan, körlemeden ortak biçimde vitamin alabiliyor. Bizim düşüncesince ehemmiyetli olan, çocuk önceki doktor muayenesinden geçecek, lüzumlu araştırmalar yapılacak. Hangi vitamin eksikliği mevcut ise onun takviyesinin yapılması gerekiyor. Aileye de artık fariza düşüyor. Düzenli kullanımını ve açık başlı hengâm aralığında alımını sağlaması, mahsus noktalarda çocuğa karışma etmesi, elan sonraları gine doktor kontrolünde bunu kesmesi gerekiyor."

Vefik Arıca, çocuklarda şuursuz vitamin kullanımında karşılaşılabilecek sorunları şu biçimde sıraladı:

"Bilinçsiz kullanımda, etkinliği kanıtlanmamış ortak vitamin şurubu, ilkin multivitamin kullanımı mevcut ise vücudumuzda az bulunan vitamini tamamlamamış, anlamsız çare kullanmış oluruz. Bu anlamsız kullanım kimi teessürat çıkarabilir. Çocuğun bellek gelişiminde başağrısı mevcut ise onlar gelişmeyecek. Demir eksikliği varsa, demiri kullanamıyorsak, ilerleyici vakitlerde öğrenme güçlükleri, otizm, IQ'da gerilikler oluşabilir."

Arıca, bu nedenle, makul zamanda, makul yerde, etkinliği müdellel ilaçların kullanılmasını önererek, domestik ve ulusal çare sanayine de yardım gelmek düşüncesince Türkiye'de imal edilen ilaçların yeğleme edilebileceğini kaydetti.

İnternetten tahsil edilen vitaminlerde sitenin kurumsallığına da ilgi edilmeli

Vitaminlerde hak olmayan ve esas ürünün kesinlikle fark edilebileceğine de yer veren Arıca, "Uygunsuz sitelerde aksi vitaminler, rastgele ortak yayını olmayan, etkinliği kanıtlanmamış limonluk altı mahsulat satılabiliyor. Dikkat etmemiz gerekenler; doktor yahut eczacının önermesi gerekiyor. Belli kurumsal genel ağ siteleri dışındaki yerlerden vitamin ve minerali almamak gerekiyor. Soğuk zincire ilgi etmemiz gerekiyor. Vitaminlerin ne şartlarda, kesinlikle saklandığına ve akıbet istimal evveliyatına de bakılırsa makul vitamine doktor ve eczacı eşliğinde değişmeyen hasretmek zorundayız." niteleyerek konuştu.

Prof. Dr. Vefik Arıca, ilkin kimi vitaminlerin kimi yıllarda kullanılması gerektiğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"İlk 2 yaşta bebeklerde D vitamini kullanımı zorunludur. Demir eksikliği açısından 4 ay ile 1 gözyaşı aralığında sert preparatı kullanılmalıdır. Büyüme çağındaki çocukta, destan uzamasını da istiyorsak, uyumadan 2 hengâm önceki arjinin içeren preparatlar uygulandığında akşam çoğalma hormonu salgılatımını artıracağı düşüncesince destan uzatılması açısından eğer olmazsa olmazımız arjinin. Bununla ait başlangıç döndürücü ağır yayınlar var. Hatta Türkiye'de yayınlanmış ortak makalede akşam 250 miligram ile 500 miligram günce düze arjinin içeren hazırlanmış kullandığında 6 ay süresince 3 ile 5 santimetre çoğalma yer aldığı belirleme edildi. Bu Türkiye emek vermesi yer aldığı düşüncesince kalıtım bilimi manada da ehemmiyet bildirme ediyor. Özellikle çoğalma ve evolüsyon çağlarında kimi vitamin ve mineral destekleri doktor ve eczacıya danışılarak kullanılabilir."

Vitamin kullanımıyla ait duraksama canlı vatandaşlara seslenen Arıca, "(Her şeyi sebzelerden, meyvelerden, yiyeceklerden karşılayalım, ne lazım mevcut vitamine?) diyenler olabilir. Evet, DOĞRU olabilirler. Bazı vitaminler, kimi bitkilerde, sebzelerde, meyvelerde ortak tomar olanaklı ancak o sebzeleri, meyveleri ne oranda, ne denli dozda, akşam mi çağ mü kullanacağımızla ait ağır veriler yok. Sebze ve meyvemizi derneşik alalım ancak haricen almamız müstelzim vitamin mevcut ise ve doktor buna değişmeyen veriyorsa başlangıç döndürücü duraksama yaşamayalım. Hekim kontrolünde, makul dozda, makul devir aralığında vitamin ve mineral desteği kullanabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler