USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

"Çocuğun yaşına göre spor dalı seçilmeli"

Çocukların ruhen ve fiziki gelişiminde sporun iri gösteriş oynadığına uyanıklık çekici Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, “Her çocuğun anlaşılan yaşlarda yapacağı ve baş döndürücü yarar göreceği sporlar var. Genel adına jimnastiğe gelmek düşüncesince 4 yaş, yüzmeye gelmek

20-06-2022 10:03

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, spor faaliyetlerinin hoşnutluk hususi hazırlanması icap ettiğini belirtti. Konuyla alakadar bilim sağlayan Prof. Dr. Avcı, adale yapısı ve deri dengesinin rastgele yaşta ayrımlılık gösterdiğini vurgulayarak, “Küçük yaşlarda kelle ağırlığı, deri ağırlığına göre hâlâ ön plandayken bebek büyüdükçe, kâhil türüne dönüştükçe kelle kütlesi ve ağırlığı deri ağırlığına payı azalır. Kasların da şekli, boyutu, kütlesi değişmeye başlıyor, bu yüzden rastgele yaşta rastgele spor akıllıca değil. Bilimsel şekilde mahsus yaşlarda evlatların yapacağı hâlâ baş döndürücü kaynak edilen, hâlâ baş döndürücü yarar göreceği sporlar var. Genel şekilde jimnastiğe gelmek düşüncesince 4 ila 6 yaş aralığı idealdir. Yüzmeye gelmek düşüncesince 5 ila 6 yaş, alan topu seçimi sporları da 7 ila 8 yaşından itibaren öneriyoruz. Basketbol, uçan top kadar sporları 9 ila 10 yaşından itibaren, el topu ve atletizm seçimi sporlara da 10 yaşından itibaren başlanması faydalıdır. Biraz hâlâ yoğun, fiziki ve adale aktivitesinin süresince bulunmuş yer aldığı kürek, okçuluk, ayak topu kadar sporları ise 12 yaşından itibaren öneriyoruz. Ağır sporları, halter yahut hâlâ değişik defans sporlarını da 15 ila 16 yaşından itibaren öneriyoruz” diyerek konuştu.

"Hem fiziki hem ruhen gelişimi sağlar"

Sporun hem füru hem erişkinler düşüncesince faydalarına ayraç fail Prof. Dr. Avcı, laflarına şöyleki bitmeme etti: "Spor vücudun streç duruma getirilmesi, asliye becerilerin geliştirilmesi, dayanıklılığın, dengenin sağlanması düşüncesince akıbet aşama faydalıdır. Spor gerçekleştirmek evlatların gövde ve can gelişimine şişman yardım sağlar. El ve delik arasındaki koordinasyonu sağlaması, çaba kazanılması, motosiklet yeteneklerin geliştirilmesi düşüncesince spor baş döndürücü faydalıdır. Erken çocuklukta süregelen aktiviteler, ilkin kol sporları evlatları duygu bilimsel şekilde da geliştirir. Bu sporlarda paylaşmayı, arkadaşlığı öğrenirler. Biraz hâlâ şişman çocukluk devrinde ise çelim ve erke mucip egzersizler faydalıdır. Çünkü hem postural gelişime faydası olabilir aynı zamanda adale kütlesini arttırır. Vücudu Bir kol rahatsızlıklara erinç hâlâ mukavemetli duruma getirir. Özellikle biçimsiz alışkanlıklardan korunmada da sporun şişman faydası bulunmaktadır."

"Fiziksel yapılarına göre seçin"

Prof. Dr. Avcı, küçüklere sporu sevdirmek düşüncesince en ehemmiyetli etkenlerden birinin sevdikleri sporu yapmalarını iletmek olduğuna değinerek, "Çocukların ne spora merakı var ise onunla ilgilenmelerini sağlamamız lazım. Bu çocuğun kabiliyetine göre değişmiş yer aldığı kadar fiziki yapısına göre de değişiyor. Kimi evlatların fiziki manada hâlâ ciddi bulunduğunu ve hareket-motor yeteneğinin hâlâ ceninisakıt olduğunu, kimisi çocuklarında hâlâ kalabalık bulunduğunu görüyoruz. Kimisi derinliğine adale yapısına, derinliğine teşrih yapısına sahip, kimisi çevikliğe mebni çabukluğa mebni sporlara hâlâ yatkın. Dolayısıyla evlatların değişik sporlar arasından intihap yapmalarına, sevdikleri sporu seçmelerine olanak bilmek gerekiyor ve realist iktisap kılmak gerekiyor. Çocukların namına akıllıca olmayan, başaramayacağı spor dair ailenin ısrar eden müşterek eda arasında bulunmaması gerekiyor. Çocuklarda spor sırasında müşterek kol stres ile alakadar belirtiler ortaya çıktığında da bunlara müşterek zamanlar karışma edilmesi gerekiyor. mesela evlatların antrenmana gitmeyi istememesi, kırgınlık olması kadar durumlarda, fiziki yorgunluğun arttığı zamanlarda bunlar sakatlığa faktör olabileceği düşüncesince ruhsal gerilim ve kırgınlık belirtilerini behemehâl dikkate kabul kılmak gerekiyor. Çocuklar icra ettikleri sporlarda değerli olsalar da olmasalar da rastgele devir korumak lazım" ifadelerini kullandı.

"Çocuğunuzdan hâlâ özlem olmayın"

Prof. Dr. Cem Coşkun Avcı, sporla ilgilenen ana babaları, evlatlarının spor yaşamlarında onlardan hâlâ özlem olabileceği dair uyararak açıklamalarına şu halde bitmeme etti: "Bu halde olumsuzlukları, başarısızlıkları çocuğa yansıtmamak gerekiyor. Her devir zait manada dayanaklık kılmak olunması ve evlatların bunu hissetmesi gerekiyor. Ailenin çocuğa dobra müşterek kalıp olması lazım, ailede tek spor karşıcı bir tanesi yokken çocuktan bunu ilkin bekleyip bu mevzuda direnmek baş döndürücü realist müşterek yaklaşım olmuyor. Yani elimizden geldiğince bunu desteklerken ana babanın da elinden geldiğince zevcelik etmesi bunun düşüncesince dobra müşterek kalıp yapılanma ediyor. Bu mevzuda da çocuklarla baş başa akım kılmak gerekiyor. Spor ekipmanları da özen edilmesi müstelzim müşterek konu, bazı ekipmanlar füru düşüncesince özendirici olabilir. Mümkünse bunları imkânlarımız kadar realizasyon ederek küçüklere bu mevzuda dayanaklık kılmak olmalıyız. Basketbol yahut ayak topu tutkunu müşterek bebek düşüncesince sevilmiş yer aldığı takıma ilişik gelişimleri ve onlarla alakadar olup bitenleri okumalarına araştırma görevlisi olmak, bunların takibini sağlamak. Sevdikleri takımlarla alakadar malzemeler, formalar realizasyon kılmak motive edici oluyor. Çocukların bir fazla fazla acemi kurda yer aldığı düşüncesince sporda müşterek müddet dayatması yapmamak gerekiyor. Yalnız burada en ehemmiyetli nesne derneşik şekilde spor yapmalarını sağlamaktır, bu alışkanlığı kazandırmak. Fiziksel yorgunluğa faktör olamaz halde süreler dair streç iktisap kılmak gerekiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler