USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çin sınırlarını açarken, kapısını salgına bloke etmek düşüncesince ilaç meydan devletler artıyor

Avusturya, Belçika, Almanya, İsveç ve Yunanistan da Çin'den gelenlere müteveccih dünkü Kovid-19 tedbirleri açıklanan devletler arasına katıldı.

Çin sınırlarını açarken, kapısını salgına bloke etmek düşüncesince ilaç meydan devletler artıyor
06-01-2023 19:09
Ankara

Kovid-19 salgınının ortaya çıkmış bulunduğu Çin'in salgına bağlı politikasını değiştirip gayrimenkul dışı yolculuk kısıtlamaları ve münteha tedbirlerini kaldıracağını açıklamasının ardından, buradan mevrut yolculara erinç önlemleri sıkılaştıran devletlerin sayısı arttı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonunun, Kovid-19'un "A kategorisi salgın hastalık" yerine ele alınmasına akıbet verileceği, Sınır Sağlığı ve Karantina Yasası göre geçerli kısıtlamaların kaldırılacağı gün yerine duyurduğu 8 Ocak yaklaşırken Çin'den geleceklere müteveccih tedbirler alacağını bildiren devletlere yenileri katıldı.

Kovid-19'a erinç sert tedbirlerin gevşetilmeye başlanmasının peşi esna 1,4 bilyon sözü geçen Çin'de müstevli değişik yayılırken, devletler bu yayılmanın dünkü müstevli dalgalarına tarz açmasından akıl duyuyor.

Çin'den gelenlere müstevli önlemi

Avusturya, Belçika, Almanya, İsveç ve Yunanistan da dakika Çin'den gelenlere müteveccih dünkü Kovid-19 tedbirleri açıklanan devletler ortada yerini aldı. Söz konusu ülkeler, Çin'den yolculuk edenlere müteveccih sınav şartının aranması sonucunda aldı.

Çin üstünden yolculuk fail yolculara müteveccih 28 Aralık'ta, Hindistan ve Japonya Kovid-19 testi isterken, Malezya'da da test, aşılama ve Kovid-19 izleme uygulamalarının güçlendirilerek uygulanması kabilinden arttırma tedbirler alındı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, 28 Aralık'ta almış bulunduğu kararla, 5 Ocak bakımından Çin'den gelenler düşüncesince Kovid-19 testi yapılması ve menfi dokunaklı sınav ibrazını mecburi bir duruma getirildiğini duyurdu.

İspanya 30 Aralık'ta sınav yahut birlik aşı, İtalya da 28 Aralık'ta Kovid-19 testi yapılması ve menfi dokunaklı sınav ibrazı isteneceğini açıkladı.

Önlemleri sıkılaştıran devletlere 30 Aralık'ta dahil bulunan İngiltere, 5 Ocak'tan itibaren muteber yerine Çin'den ülkeye doğacak yolcuların seyahatten 2 devir evvela Kovid-19 testi yaptırması ve menfi sınav sonucunu ibraz etmesi kararının alındığını bildirdi.

Kanada'nın Çin Halk Cumhuriyeti, Hong Kong yahut Makao'dan doğacak olanların uçağa binmeden sonucunda menfi bulunan müşterek Kovid-19 testi göstermeleri icap ettiğini açıklamış bulunduğu 1 Ocak'ta, Fas da Çin'den mevrut topu topu yolcuların ülkeye girişinin müşterek ahir buyruğa derece yasaklanmasına değişmeyen verdi.

Avrupa Birliği (AB) devletleri ile AB üyesi sıfır Şengen üyesi devletlerin bunalım yönetiminden mesul yetkililerinin 4 Ocak'ta Brüksel'de meydana getirdiği toplantıda, koordineli tedbirler uygulanması dair anlaşmaya varıldı. Toplantıda, Kovid-19 testi direkt mecburi tutulmazken, AB ülkelerinin uçuştan 48 sayaç evvela işlenmiş menfi dokunaklı sınav istemesinin de "güçlü biçimde isteklendirme edileceği" açıklandı.

Hollanda 5 Ocak'tan itibaren Çin'den ülkeye gelenlere Amsterdam Schiphol Havalimanı'nda parasız Kovid-19 testi dağıtılacağını bildirdi.

Öte yandan, özellikle Çin'den doğacak yolculara müteveccih arttırma tedarik ve kısıtlamalara ister görmediğini bildiren Avustralya, elan sonraları değişmeyen değiştirerek Çin'den geleceklere müteveccih tedbirler alacağını açıkladı.

Bu devletlerin beraberinde Fransa, Katar, Malezya, Güney Kore ve Tayvan, Çin ve bölgelerinden yolculuk fail yolculara sınav uygulanması, aşılama mecburiyeti yahut esenlik durumlarının izlenmesi kabilinden bazısı önlemleri uygulayıcı ülkelerden oldu.

Pekin yönetimi, "orantısız" önlemlere cevap verecek

Birçok ülkenin, Çin ve bölgelerinden yolculuk edenlere müteveccih önlemlerini duyurmasının peşi esna Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, önlemlerden bazılarının "orantısız" ve "kabul edilmez" olduğunu, erinç tedbirler alınacağını bildirdi.

Mao, bu mevzuda arsıulusal toplumla iletişimi artırmaya apiko olduklarını ancak bazısı devletlerin almış bulunduğu tedbirlerin ilmî temeli olduğuna inanmadıklarını anlatım etti.

Kovid-19 önlemlerinin siyasal amaçlar düşüncesince kullanılmasına ve belli başlı devletlere ayrımcı tedbirler uygulanmasına erinç olduklarını vurgulayan Sözcü Mao, "Bu tedbirlerden birileri orantısız ve amelî ikrar edilemez. Farklı hallere cevap olarak, karşılıklılık esasına göre, rağmen tedbirler alacağız." dedi.

İlk vakaların ev sahibi Çin

Kovid-19 salgınında önceki vakaların, Hıbey eyaletinin Vuhan kentinde görüldüğü Çin, hastanelere önceki başvuruların yapıldığı ve önceki ölümlerin kayda geçmiş bulunduğu diyar olmuştu.

Çin, salgının aslında bu yana uyguladığı, "sıfır vaka" yerine bilinen sert tedbirlerle virüsü derinlemesine müddet arama dibine edinmeyi erişmiş ancak şişman kazançlı kayıplara tarz açan bu tedbirler, bulaşıcılığı faziletli varyantların etmen bulunduğu yinelenmiş salgınlar zımnında günce yaşamı sürdürülemez bir duruma getirmişti.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, 26 Aralık'ta Kovid-19'un 8 Ocak'tan itibaren "A kategorisi müstevli hastalık" yerine ele alınmasına akıbet verileceğini, Sınır Sağlığı ve Karantina Yasası göre geçerli kısıtlamaların kaldırılacağını duyurmuştu.

Yeni uygulamayla gayrimenkul dışından mevrut yolcuların, yolculuk evveliyat Çin'in büyükelçilik ve konsolosluklarından esenlik kodu ikrar etmek durumunda olmayacağı, varışlarında artı olsalar bile merkezi karantinada tutulmayacakları bildirilmişti.

Çin Sivil Havacılık İdaresinden 29 Aralık'ta meydana getirilen açıklamada, müstevli zımnında arsıulusal uçuşlara getirilen kere ve geçici sayısı kısıtlamalarının, 8 Ocak'tan itibaren uygulanmayacağı belirtilmişti.

Çin, tedbirlerin gevşetilmesinin peşi esna dünyada şimdiye değin tanıdık en şişman Kovid-19 yayılmasıyla erinç karşıya. Sağlık otoriteleri günce vaka, ahiret yolculuğu ve marazlı sayılarını açıklamayı bırakırken, değme devir milyonlarca dünkü fenomen ve binlerce ahiret yolculuğu bulunduğu kestirim ediliyor. Hastanelerde, kliniklerde, morglarda ve cesetlerin yakıldığı krematoryumlardaki kalan kesafet müstevli tablosunun vahametini ortaya koyuyor.

Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da mevcut esenlik data hizmetleri ve çözümleme firması Airfinity'nin tahminlerine göre, ülkede ara ortasında günce fenomen sayısı 1 milyonu aşarken, ay süresince 18,6 milyon insan Kovid-19'a yakalandı. Şirket, günce ahiret yolculuğu sayısının ise ara böylecene 9 bine ulaştığını kestirim ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler