USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çiçek aşısı, maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruyor

Korona pandemisinin tesirleri bitmeden ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü, kâffesi dünyada yayılmaya bitmeme ediyor. İnsandan kişiye bedava bulaşmayan hastalığın acemi belirtilerinin belirleme edildiğini kaydeden Doç. Dr. Tuğba Sarı, “Çiçek aşısı maymun çiçeği sorununa k

Çiçek aşısı, maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruyor
13-08-2022 11:05
Maymun çiçeği virüsü, Türkiye engelleme kazanmak neredeyse nice ülkede görülmeye bitmeme ediyor. Uzmanlar enfekte bireyin sekresyonları ile levent boylu sürekli andıran dek ve çadır lezyonları eliyle bulaşıcı maymun çiçeği hastalığının yayımlanma potansiyelinin bulunduğunu belirtiyor. Türkiye'de belirleme edilen fenomen sayısı 5'e yükselirken, kalan fenomen rakamları zımnında kimi devletlerde 'acil durum' anons edildi. Afrika'da senelerdir tanıdık ve şu anda ilkin Avrupa kazanmak neredeyse ve nice ülkede tesirini sürdüren maymun çiçeği virüsü belirleme edilen evvela hastalardan ayrımlı namına akıbet devirde toy belirtilerin ortaya çıktığını duyuruldu.

Hastalığın klinik olarak, ateş, halsizlik, yorgunluk, giriş ağrısı, çadır döküntüleri ve şiş ak kan bezleri ile kendini gösterdiğini açıklanan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Sarı, maymun çiçeğinin evvela namına 1958 senesinde laboratuvar hayvanlarında meydana getirilen ortak çalışmada belirleme edildiğini söyledi. Hastalığın bundan dolayı maymun çiçeği (monkeypox) namına isimlendirildiğini ve kişide evvela kere 1970 senesinde Afrika'da tanımlandığını tamlayan Doç. Dr. Sarı, "Bugüne denli Orta ve Batı Afrika'nın tropikal rahmet ormanlarında endemik namına tanıdık maymun çiçeğinde, Mayıs 2022'den itibaren bilhassa ABD ve Avrupa'da ilkin kazanmak neredeyse dünyanın nice ülkesinde olaylar bildirilerek, aşırı erdemli pestil sayılarına ulaşıldı. Şu an evren genelinde 28 bin 142, Türkiye'de ise 5 pestil belirleme edildi. Bilindiği kabilinden hastalığın alışılagelen görüldüğü yerlerden ayrımlı semt ve devletlerde görülmeye başlaması zımnında 23 Temmuz'da Dünya Sağlık Örgütü acele gestalt anons etti. Salgın yahut pandemi yerinde ise daha farklı. Covid-19'u kalıp verecek olursak on binleri, yüzbinleri ve dünyanın tamamı bölgelerini etkileyen ortak durumdu. O sebeple de pandemi anons edildi. Bu maraz düşüncesince daha henüz pandemiden yalan edemeyiz” dedi.

“İnsandan kişiye hazırlop bulaşmıyor”

Afrika koşullarında maymun çiçeği virüsünün hayvanlardan kişiye bulaşmasının enfekte hayvanların kan, cisim sıvıları, çadır ve sümük doku lezyonlarıyla direkt temasla yahut ısırıkla meydana geldiğini kaydeden Doç. Dr. Sarı, maymunlar ve insanların rastlantısal eğlek bulunduğunu savundu. Maymun çiçeğinin natürel rezervuarının daha tanımlanmadığını fakat kemirgenlerin iri seviyede gösteriş oynadığının düşünüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Sarı, şu şekilde konuştu:

"Çiğ ve az pişmiş enfekte efsanevi etlerinin ve başka hayvanca ürünlerinin yenilmesi ortak riziko faktörü oluşturuyor. İnsandan kişiye bulaşması ise aşırı hazırlop olmuyor. Hasta bireyin sekresyonlarıyla levent boylu sürekli andıran temas, çadır lezyonları ile direkt bütünlüğü bozunmuş çadır yahut mukozalarla (göz, burun, dudak mukozaları gibi) dek yada andıran sürede çadır lezyonlarından kontamine reşit nesnelerle andıran dek ile şüyu gerçekleşebiliyor. Bu şekildeki dek ise umumi namına bire ortak evi paylaşan kişilerde, boğunuk ortamlarda aşırı levent boylu sürekli andıran mesafede bulunanlarda ve enfekte kişiyle dek fail esenlik çalışanlarında riziko oluşturuyor. Literatüre toy namına pestil insanların çarşaflarını değiştirenler ilkin kazanmak neredeyse esenlik çalışanlarına bulaşın gerçekleştiği olaylar da girmiş durumda"

“Çiçek aşısı ile bu hastalığa karşı himaye sağlıyor”

Enfekte anneden bebeğe eş eliyle bulaş kararı yenidoğanda anadan doğma maymun çiçeği rahatsızlığı bulgularına rastlanabileceğine nazarıitibar çekici Doç. Dr. Sarı; “Çiçek hastalığı, evren üstünden dudak ağıza ortadan kaldırılana denli uygulanmış bulunan çiçek aşıları, maymun çiçeği rahatsızlığına karşı da himaye sağlamaktadır. Ülkemizde 1980 yılına denli çiçek aşısı rutin namına uygulanmıştır. 1980 yılı evveliyat doğumlular çiçek aşıları varsa maymun çiçeği rahatsızlığına karşı kısaca yüzde 85 oranında korunmaktadır. Çiçek rahatsızlığına karşı önceleri aşı yapıldığının işareti namına ön paradigma fevk kısmındaki aşı izi onama edilebilir. Bugün artık, çiçek aşıları klinik kullanıma sunulmuş vaziyette değildir. Modifiye edilmiş atenüe aşı virüsüne (Ankara suşu) mebni toy ortak aşı, 2019'da maymun çiçeğinin önlenmesi gayesi ile ABD Gıda ve İlaç Ajansı (FDA) ve Avrupa İlaç Ajansından (EMA) yararlanma onayı almıştır. Bununla beraberce aşı kısıtlanmış namına ulaşılabilir durumdadır. Klinik kullanması dü düze şeklindedir" biçiminde konuştu.

“Maymun çiçeğinin toy belirtileri ortaya çıktı”

Maymun çiçeği hastalığının çadır lezyonlarının, 1980 senesinde evren çapında namevcut edilmiş olduğu anons edilen çiçek rahatsızlığına benzeri bulunduğunun altını çizen Doç. Dr. Sarı, hastalığın ortaya çıkan toy belirtileriyle ilişik namına şu detayları paylaştı:

"Hastalığın gurk süresi 21 güne denli uzayabiliyor. Eğer zanlı ortak gestalt varsa 21 devir süresince kendimizi klinik semptomlar açısından strateji etmemiz gerekiyor. Maymun çiçeği, çiçek hastalığından daha az bulaşıcı ve daha az ağır hastalığa illet oluyor. Klinik bulguları 2-4 hafta devam eden hastalığın hayattaki ahiret yolculuğu payı yüzde 3-6 namına belirleme edilmiş durumda. Cilt lezyonları gövdeden fazla yüz, paradigma ve bacaklarda derişme eğiliminde ve bire ortak sürede dudak içi, genital bölge, göz, hapaz ve kadem tabanlarında da yaralar ortaya çıkabiliyor. Lezyonların sayısı ise elden biraz sayı ile biraz bin adete denli değişebiliyor. Ancak akıbet bildirilen olaylarda kimi değişikliklerin olduğunu, ateşi ve ak kan bezlerinde şişmesi sıfır yada çadır lezyonları daha evvela aşina seyrinden ayrımlı namına eylem yayınlayan hastalar görüldü. En kesif güre yaşlarındaki beylerde tanıdık maraz çocuklarda yada daha evvela çiçek aşısı ile aşılanmış ati yaşlarındaki hanımlarda da ortaya çıkabiliyor"

Geliştirilen kimi antivirallerin kesme olmamakla beraberce maymun çiçeği hastalığında sansasyonel olabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Sarı, gerçek tedavinin ise semptomları hafifletmek, komplikasyonları komuta etmek ilişkin kurulu, klinik hizmet ve müzahir otama bulunduğunu laflarına ekledi.

Atilla Özer - Eren Elyesa Polat

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler