USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bu hastalıklarınız varsa turşu tüketimine dikkat

Kış aylarının gelmesi ile bu arada gribal enfeksiyona üzerine esirgeyici bulunduğu bildik turşunun tüketimi dü katına derece çıktı. Covid-19 ve ilgisiz algınlığına üzerine turşu tüketimi arttırılabileceğini kail uzmanlar; hipertansiyon, böbrek, işkembe ve süreğen his hasta

Bu hastalıklarınız varsa turşu tüketimine dikkat
19-10-2021 10:30

Kış aylarının gelmesi ile bu arada Türk mutfağının elzem lezzetlerinden turşunun tüketimi dü katına denli çıktı. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve gribal enfeksiyona erinç koruyan niteliği bulunan turşu raflarda yerini aldı. Özellikle salatalık, lahana, biber ve pancara erinç istem artarken turşu suyu da ince tüketiliyor. Kış aylarında muafiyet sistemini pekiştirmek neredeyse turşunun tüketimi arttırılabileceğini kail uzmanlar; böbrek, mide, hipertansiyon ve vakayiname duygu hastalarının, turşu tüketiminde titiz olması icap ettiğini söyledi. Ayrıca uzmanlar, turşu tüketimi ile baş başa vücutta sodyum klorür oranının artarak çoğalması dolayısıyla su tüketiminin arttırılması icap ettiğini dile getirdi.

“Turşu ilaçtır, günde dü kat yiyorum”

Turşuyu daim aldığını kail İzzet Tavukçuoğlu, “Turşuyu baş döndürücü seviyorum ve günde dü kat yiyorum turşu ilaçtır. Sofradan kem etmem fakat tuzlu yapıldığından tansiyondan ötürü edebiyat yiyemiyorum. Kalbe dobra geliyor, şekere dobra geliyor ve genç tutuyor” dedi.

“Özellikle virüs vaktiyle turşunun tüketimi önemli”

Ayşe Alparslan, “Biz yaz şita turşuyu yeğleme ediyoruz. Özellikle virüs vaktiyle turşunun tüketimi önemli, bana uyarınca turşu ilaç. Çarşıya indiğimiz devir almadan eve gitmiyoruz. Herkese başvuru ediyorum, bahsetmek düşüncesince konuşmuyoruz bence şu Covid-19'un en sıkkın zamanlarında güçlü turşunun baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu nezdinde kat elan anladım” niteleyerek konuştu.

“Genellikle salatalık, dürme ve bibere istem var”

Mesleğin babasından namına kaldığını kail Dursun Zengin “Öncelikle şurası açıklamak isterim turşu sirkeden olur. Biz turşuyu 12 ay süresince satıyoruz fakat kışın baş döndürücü elan nezdinde tomar istem oluyor. Turşu, Covid-19'a da dobra gelir. Ben kendimi bildim bileli tek gribe yakalandığımı bilmem. Mahallede biri gribe yakalandıysa sağlık benden biberli nezdinde turşu suyu içer iş biter. Genellikle salatalık, dürme ve bibere istem var bunları hacısı hocası yiyor. Pancar turşusunun da baş döndürücü faydası var onu da dobra satıyoruz. Doktorlar güçlü turşuyu başvuru ediyor, kendileri şahsen gelip alım satım yapıyor” biçiminde konuştu.

“Kış aylarında turşu tüketimini arttırabiliriz”

Turşunun faziletli antioksidant tesiri dolayısıyla dargın algınlığı ve gribe erinç koruyan bulunduğunu kail Diyetisyen Ezgi Karakoç, “Turşu fermente nezdinde gıda bulunduğu düşüncesince bumbar sağlığını dobra yönde etkiler. Probiyotik karışımından ötürü bağırsaktaki yarayışlı bakteri sayısını arttırarak muafiyet sistemini destekler. Özellikle şita aylarında elan nezdinde tomar gribe, dargın algınlığına yakalandığımız düşüncesince ve zamanımızda Covid-19 bulunduğu düşüncesince turşu tüketimini arttırabiliriz” ifadelerini kullandı.

Bu hastalığınız varsa turşu tüketimine dikkat!

Kimler turşu tüketmekten kaçınmalıdır sorusuna yanıt sağlayan Karakoç, “Sodyum karışımından ötürü hipertansiyon hastaları, vakayiname duygu ve böbrek hastaları olanlar turşu tüketimine dikkat etmelidir. Aynı sürede sodyum klorür karışımından ötürü fasıl devre makbul kortizonlu ilaçlarla baş başa de turşu tüketimini enikonu minimuma indirmek gerekir. Sık kesif işkembe şikayeti canlı kişide turşu tüketimi kısıtlanmalıdır. Kronik rahatsızlığı sıfır bireylerde yemeklerle bu arada haftada 2-3 devir tüketilebilir fakat dikkat edilmesi müstelzim husus sodyum klorür tüketimi arttığı düşüncesince elan nezdinde tomar su tüketilmelidir” dedi.
 

Fehime Kartal - Aslı Aktaş Aksoy
 

İLGİLİ HABER
Kış mevsimi evveliyat turşuya uyanıklık arttı Kış mevsimi evveliyat turşuya uyanıklık arttı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler