USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bu hastalık maksimum 25-55 yaş arasındaki kadınlarda görülüyor

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Dede Vahedi, vakayiname ortak hastalık bulunan romatoid artrit üzerine ehemmiyetli bilgiler paylaştı. Dr. Hülya Vahedi, dirim boyu sürebilen hastalık bulunan romatoid artritin en çok kadınlarda ve 25 ila 55 yaş arasında görüldüğünü söyledi.

Bu hastalık maksimum 25-55 yaş arasındaki kadınlarda görülüyor
14-09-2022 22:03
Eklem romatizması hastalıkları, insanların cereyan yeteneklerini aksi etkiledikleri düşüncesince hayat standardını şişman seviyede düşüren hastalıklardır. Bu açıdan iltihabi mafsal romatizması namına aşina romatoid artrit ile ilişik Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalından Romatoloji Uzmanı Dr. Hülya Dede Vahedi ehemmiyetli bilgiler paylaştı. “Romatoid artritli müşterek hastanın müşterek numara etap akrabalarında, romatoid artrit görülme olasılığı normale gereğince on kıvrım henüz fazladır” diyen Uzm. Dr. Hülya Dede Vahedi, “Bu hastalıkta HLA-DRB1 geni maksimum mesul tutulan gendir. Genetik yeti bulunan kişide birtakımı çevresel faktörler rahatsızlığı ortaya çıkarmada gösteriş oynar. Çevresel faktörlerden ise maksimum sigaranın ve dudak ortamında vakayiname diş hitit iltihabından mesul Porphyromonas gingivalis adlı bakterinin romatoid artritin ortaya çıkmasında görevi bulunduğu bilinmektedir” ifadesini kullandı.

En yoğun kadınlarda görülüyor

Uzm. Dr. Hülya Vahedi, romatoid artrit hastalığının kısaca namına yüzdelik 0,5 ila yüzdelik 1 sıklığında görüldüğünü söylerken, bu hastalığın en yoğun kadınlarda görüldüğünü ve en yoğun 25 - 55 yaşları arasında başladığını aktardı. Dr. Hülya Vahedi, “Romatoid artrit, bire müşterek sürede sistemik müşterek hastalık bulunduğu için, eklemlerin dışında, ten altı nodülleri, akciğer, his ve öteki birtakımı organlarda da belirtiler gösterebiliyor. Hastalığın vürut semptomlarının asal namına eklemlerde ve mafsal etraflarındaki tendonlarda görülüyor” dedi.

Eklem şişmesi en ehemmiyetli belirti

Hastalığın belirtileri üzerine da bilim sağlayan Dr. Hülya Dede Vahedi, "Eklem şişmesi ve müşterek saatten derinliğine devam eden sabahleyin tutukluluğunun ehemmiyetli belirtilerdendir. Hastalık karakteristik namına el ve ayakların ıvır zıvır eklemlerinde, el ve kadem bileklerinde şişme ve konuşma korkusu namına başlar, bire müşterek sürede dirseklerde, omuzlarda, dizlerde ve duraç eklemlerinde de giderek tutulmalar görülür" dedi.

Dr. Hülya Vahedi laflarına şu şekilde bitmeme etti:

“Aylar ortamında dünkü mafsal tutulumları olmaktadır. Simetrik ekliptik ehemmiyetli müşterek bulgudur. Tipik romatoid artrit hastalarında beşten çok mafsal tutulmaktadır. Sabah ağrısı ve geceleyin ağrısı fazladır. Hareket ettikçe sabahları bulunan mafsal ağrısı ve tutukluklarda eksilme olur. Simetrik ekliptik ehemmiyetli müşterek bulgudur.”

Birden çok eklemde görülebilir

Bazı olaylarda romatoid artrit hastalığının çok çabuk gelişebileceğini tamlayan Dr. Vahedi, hastalığın topu topu eklemlerde ağrı, şişme ve konuşma korkusu yaptığını belirtti. Romatoid artrit hastalarının yataktan kalkamayacak genişliğinde ağrılarının ve tutukluğunun olabileceğine de yer veren Vahedi, hastalığın müşterek tane müşterek eklemde yahut biraz eklemde ortaya çıkabileceğini belirtirken, romatoid artrit hastalığının palindromik denilen müşterek baş türü bulunduğunu söyledi. Vahedi, bu cins başlangıçlarda müşterek tane müşterek eklemde iveğen müşterek şişme bulunduğunu ve kısaca üç gündüz ortamında dudak ağıza iyileşebildiğini belirterek başkaca bu atakların aylar sonraları gene bambaşka eklemde tekrarlanabileceğini söyledi.

Polimiyaljiya romatika ile karıştırılmamalı

Hastalığın ati yaşlarda süregelen müşterek türünün de bulunduğunu kail Dr. Vahedi, “Bu halde hastalık omuzlarda ve kalçalarda ati derecede sabahleyin ve geceleyin tutukluğu ile başlar. Romatoid artrit devir kurnaz polimiyaljiya romatika adlı müşterek bambaşka hastalıkla karıştırılabilir” uyarısı yaptı.

Zamanında tedaviye gelmek mihman hasarları önleyebilir

Uzm. Dr. Vahedi, romatoid artrit problemine yakalanan insanların aşinalık ve tedavisinin gecikmesi ile ellerde kuğu boynu deformitesi, çapraz deliği deformitesi ve ulnardeviasyon üzere deformasyonların görülebileceğini belirtirken, hastalığın teşhisinin asal namına hastaların yakınmaları ve sağlık muayenesi bulguları ile konulabileceğini söyledi. Vahedi, “Hastaların takip edeni ve birtakımı laboratuvar ve radyolojik bulgularda canlandırma koymada asistan olabilir. Kesin canlandırma düşüncesince öteki beklenen rahatsızlıkların dışlanması gerekir. Romatoid artrit hastalığının tedavisinde kortikosteroid ve hastalık seyrini muhavvil bel kemiği ilaçlar kullanılır. Hastaların mafsal ve kaslarını güçlendirici egzersizleri de çıkar yol tedavilerinin beraberinde yapmaları önemlidir” ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler