USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bu da kedilerin korona virüsü

Türkiye'de akıbet 7 ay içinde kedi viral rahatsızlıkların artım yaşadığını kail Veteriner Hekim Özge Altınay, bu hastalığın hoppadak çıkmaz kedilerine değil, aşısız ev kedilerine de bulaştığını kaydetti. Altınay, kedilerin hayatını zılgıt fail ölümsek hastalığı

Bu da kedilerin korona virüsü
09-12-2021 10:36

Son günlerde kalan kedi viral hastalıkları, hayvanların hayatını yıldırma ediyor. Kedilerde gözlenen gaga ve gaga yaralanması, ishal, kusma, menfez ve koku derç organı akıntıları, ana rahmi şişmesi üzere belirtiler viral problemine ayraç ediyor. Özellikle çıkmaz kedilerinde oluşan bu hastalık, sahipli kedilere de pire ve sakırga tarafından bulaşıyor. Hastalığa dair bilgilendirmelerde mevcut Veteriner Hekim Özge Altınay, Türkiye'de sonuç 6-7 ay içinde kedi viral enfeksiyonların artım gösterdiğini, birtakım kedilerde bulunan belirtilerin ise hastalığa ayraç bulunduğunu söyledi.

"Çok ağırbaşlı maraz patlaması var"

Viral hastalığın, kedinin ağzında yaralanmalara etken bulunduğunu kaydeden Altınay, "Kedilerin yahut köpeklerin bedeninde rastgele ortak virüs varken döllenme şansımız yok. Öncesinde kediyi otama edip, muafiyet sistemini güçlendirmemiz ve iyileştirmemiz lazım. Türkiye'de sonuç 6-7 ay içinde dolar kurunun çoğalması ile muhtelit aşılama gerçekleştirme edilemedi. Ya bundan kaynaklı yada virüsün mütebeddil iklim koşullarına dair şekilde ölememesi ve virüsün mutasyona uğraması sonucunda kedilerde viral rahatsızlığı arttı. Özellikle Türkiye'de sonuç 6-7 ay içinde maatteessüf aşırı ağırbaşlı ortak halde viral maraz patlaması var, günde minimum 5-6 pare viral sakat kedi bizlere geliyor. Biz baytar hekimler şekilde çıkmaz hayvanlarını rehabilite etmeye çalışıyoruz. Birçok insanoğlu sokakta bulmuş bulunduğu pestil hayvanı bizlere getiriyor, tığ de tedavileri ile uğraşıyoruz" sanarak konuştu.

Hayvan sahiplerine aşırı ehemmiyetli uyarı

Viral maraz tedavisinin, bakteriyel maraz tedavisi üzere olmadığının altını çizen Altınay, şu ifadeleri kullandı:
"Bakteriyel hastalıkta antibiyotik vererek bakteriyi öldürür ve tedaviyi gerçekleştiririz fakat viral rahatsızlığı yenebilmemiz düşüncesince hayvanın bağışıklığını aşırı güçlendirmemiz gerekiyor. Kimi kediler 10 günde, kimi 1 ayda, kimi 3 ayda, kimi de 6 ayda iyileşebiliyor. Sahipli hayvanların hastalığa yakalanmamaları düşüncesince en ehemmiyetli madde aşılama. Bütün efsanevi sahiplerine hızlı uyarıda bulunuyorum. Lütfen kedinizle ait viral ortak mesele yaşamamak yerine en endamsız sürede kedilerinizi aşılatın ve aşılama periyodu mevrut hayvanların aşılama dönemini kaçırmayın. Sokak hayvanlarının üzerinde bildiğimiz ve bilmediğimiz viral emraz var. Maalesef ki tığ bu viral rahatsızlıkları sokaktan alıp evimizdeki kedimize pirelerle taşıyor ve ev kedimizin hastalanmasına etken oluyoruz."

Bu da kedilerin korona virüsü

Veteriner Hekim Özge Altınay, viral rahatsızlıkların tedavisinde geçer not ilaçların iklim dışından gerçekleştirme edildiğini tabir ederek, otama harcamasının kestirmece 10-15 bin TL'ye derece çıkabildiğini söyledi. Hastalığa yakalanmadan önce, kedinin aşısının yaptırılması gerektiği uyarısında mevcut Altınay, "Viral maraz gaga ve dudaklarında yaralanmalara ve nesiç döküntülerine etken oluyor, hayvan bilimi yiyemiyor ve içemiyor. Birçok insanoğlu kedilerin ağzındaki yaraların hamam ortak obje dokunduğu yahut rastgele ortak obje kaynaklı yaralandığını düşünüyor. Ama bu ortak viral hastalık. Bir gayrı viral maraz teneffüs sistemi enfeksiyonu; bu ilkin aşırı ortak tomar rastlanan ortak hastalıktır. Sokakta mevcut kedilerde menfez akıntıları, koku derç organı akıntıları, öksürük ve soluk kabul etme zorluğu üzere belirtiler gözlenir. Kediler büzüşürler, sıkıntı otururlar, karınları iner ve çıkar. Bazı insanoğlu kedinin öksürdüğünü görür görmez üşütmüş sanarak bizlere getiriler lakin bu ortak viral hastalıktır. Kusma ve cır cır üzere ortak gayrı viral maraz çeşidi de vardır. İnsanlarda bulunduğu üzere kedilerde de hasıl ortak korona virüs vardır. Onlarda da bu virüs mutasyona uğrar ve FIP denilen ortak hastalığa defa açar. Bu ana rahmi zarı iltihabıdır ve kedilerde iltihaptan ötürü şişme meydana gelir. Ya da virüs mutasyona uğramadan kedilerde gaseyan ve cır cır üzere belirtiler görülebilir."

"Kesik sonucunda meydana geldiğini sanıyorduk"

Sokakta bulmuş bulunduğu bebek kediyi veterinere getiren Filiz Turan, "Kedinin ağzında yaralar vardı, ego de ağzındaki yaraları otama eylemek düşüncesince veterinere getirdim. Biz ağzındaki yaraların kesmik sonucunda meydana geldiğini sanıyorduk fakat baytar doktor yaraların viral hastalıktan kaynaklandığını söyledi. Kedinin tedavisi bittikten sonradan kediyi dadılık eylemek isterim başkaca her insanın sokaktaki hayvanları sahiplenmesini istiyorum. Sokakta gördüğümüz ilkin bebek kedileri veterinere getirerek esenlik takibini yaptırabiliriz. Kedimin tedavisi bittikten sonradan kâffesi aşılarını yaptırmayı düşünüyorum." dedi.

Fehime Kartal - Cihan Atik
 

İLGİLİ HABER
Korona virüsün Omicron mutasyonu Kübaya sıçradı Korona virüsün Omicron mutasyonu Küba'ya sıçradı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler