USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Birinci derece akrabalardan 2 kişi prostat kanseri ise risk 5 kat artıyor

Erkekler ortada en kalın tanıdık kanser şekli bulunan prostat kanserinin birlikte tane birlikte nedene ilişkin olmadığını kail Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, kanser gelişiminde ayrışık risk faktörlerinin bulunduğuna uyanıklık çekti. Prof. Dr. Önder, birlikte numara derece akrabalardan

Birinci derece akrabalardan 2 kişi prostat kanseri ise risk 5 kat artıyor
19-03-2022 16:47

Dünyada ve vatanımızda adamların en yoğun karşılaşmış bulunduğu kanser türlerinden bir tanesi bulunan prostat kanseri, çevresel etkisinde bırakır derece kalıtım bilimi nedenlerle de ortaya çıkabiliyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, babasında prostat kanseri bulunan ortak şahısda bire ortak hastalığa yakalanma riskinin 2,2 kat, kardeşinde olanlarda 3,4 kat ve ortak numara derece akrabalarından 2 şahısda bulunanlarda ise bu riskin 5,1 kat arttığını söyledi.

“Doymamış yağların ortak tomar tüketimi prostat kanserine yakalanma riskini artırıyor”

Prostat kanserinin rical ortada en yoğun tanıdık kanser bulunduğunu kail Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, “Önemli risk faktörlerinden bir tanesi yağ tüketimidir. Doymamış yağların ortak tomar tüketimi ve aşırı kiloluluk hem prostat kanserine yakalanma bununla müşterek çirkin işkilli kanser gelişimi riskini artırıyor” ifadesini kullandı. Ayrıca sigara, al et ve hayvani yağ tüketimi Prostat kanseri riskini artırırken lycopene (domates, gayrı al göveri ve meyveler), selenyum (tahıl, balık, et-kümes efsanevi eti, yumurta, motorin ürünleri), omega-3 yağ asitleri (balık), D ve E vitamininin prostat kanseri riskini azaltıcı tesiri bulunduğunu söyledi.

İdrar yaparken yaşanılan teessürat prostat kanserine ayraç ediyor olabilir

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, prostat kanserinin hacet uğrunda meydana getirmiş bulunduğu tıkanıklığın derecesine layıkıyla hastada hacet ika zorluğu, hacet yaparken yanma, yoğun idrara gitme, akşam idrara kalkma, hacet kaçırma, çatallanma, hacet sübvansiyon zorluğu neredeyse yakınmalara bozukluk bulunduğunu söyledi. lider başkaca ati aşama yada metastatik prostat kanseri varlığında, hastalığın tutulduğu alana layıkıyla ilkin bel kemiklerinde dert da görülebildiğini aktardı.

Prostat kanserinin stabil teşhisi prostat biyopsisi ile konabilir

Prostat kanserinin stabil tanısının, prostat biyopsisinden elde edilmiş dokunun işlemeyen incelemesi ile konduğunu özetleyen Prof. Dr. Önder, “Biyopsi sonucunda düşüncesince en ehemmiyetli belirleyiciler prostatın parmakla makattan meydana getirilen muayenesi (DRE-Digital Rectal Examination) ve kanda bakılan PSA (Prostate Specific Antigen) testidir” halinde konuştu.

Ailesinde prostat kanseri öyküsü bulunan eşhas 40, olmayanlar ise 50 yaşından itibaren PSA testi yaptırmalıdır
Prostat kanserinin rical ortada en yoğun tanıdık kanser çeşidi olması ve gözyaşı arttıkça görülme riskinin artarak çoğalması zımnında belli yaştan sonraları adamların mevkut kontroller yaptırması akıbet derece önemli. Prof. Dr. lider , “Ailesinde Prostat kanseri öyküsü bulunan insanların 40, olmayanların ise 50 yaşından itibaren PSA testi ve DRE ile araştırmaları önerilmektedir. Bu sade ve ehven kanser tarama şeklidir. Hasta, tek yakınması olmasa caba prostatında kanser barındırabilir” halinde konuştu.

Evreleme düşüncesince görüntüleme şekillerinden yararlanılır

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, “Günümüzde prostat biyopsisinde ölçün uygulama, makattan ultrason (TRUS - transrectalultrasound) desteği ile biyopsi yapılmasıdır. Bu pratikte ultrason ile prostat görüntülenir ve biyopsi işlemi hususi enjeksiyon ve silah desteği ile dizgesel şekilde gerçekleştirilir. Genel şekilde toplanmış 8-12 skor biyopsi alınır ve işlemeyen tetkik düşüncesince laboratuvara gönderilir. Biyopsi işlemi anestezisiz yada tercihan dernekevi duyum yitimi altında yapılır. Biyopsi sonucunda Prostat kanseri teşhisi konursa otama sonucunda verebilmek düşüncesince hastalığın aşaması belirlenir. Evreleme düşüncesince bilgisayarlı tomografi yahut MRI, tamamı gövde mızrap sintigrafisi yada PET neredeyse ayrışık görüntüleme şekillerinden yararlanılır” dedi.

Prof. Dr. Ali Ulvi lider “Tüm kanser rahatsızlıklarında bulunduğu neredeyse prostat kanserinin tedavisi de hastalığın etabına layıkıyla yapılır. Prostat kanseri etabını büyükçe 3 anne gruba ayırabiliriz. Organa sınırlanmış hastalık, dernekevi ati aşama ve ati evre. Prostat kanseri otama sonucunda hastalığın evresi, biyopsi verileri, hastanın keyif durumu, pestil yaşı neredeyse faktörlere bağlıdır” niteleyerek konuştu.

Evrelere layıkıyla ölçün otama seçenekleri; izlem, canlı izlem, şua tedavisi, ameliya

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder, hastalığın evrelerine layıkıyla uygulanabilen ölçün otama alternatifleri ile ilgilendiren de ayrıntılı bilgiler hesabına şöyleki konuştu:

“Kanserin organla sınırlanmış bulunduğu hallerde rastgele ortak otama uygulanmaksızın pestil izlenir. Genel şekilde düşüt tekâmül potansiyeline sahip, henüz ati yaşlarındaki hastalarda ise canlı izleme uygulanır. Düşük tekâmül potansiyeli, düşüt PSA kıymeti bulunan ve biyopsisinde 1 yada en ortak tomar 2 parçada kanser saptanan hastalarda belli ortak müddet sonraları gene biyopsi yapılır. Daha ati olaylarda ise Işın Tedavisi uygulanır. Bu tedavide prostatın haricen yada içerisine şua etkin çekirdekler yerleştirerek tümörün kuvvetsiz bir duruma getirilmesi amaçlanır. Seçeneklerden bir tanesi de cerrahi müdahaledir. Prostat kanseri ameliyatı, prostatın tümünün dikel kesesi ve dikel kanalı akıbet bölümü ile beraberce çıkarılmasıdır. BPH zımnında meydana getirilen ameliyattan baş döndürücü ayrımlı ortak uygulamadır. Açık yada boğunuk yapılabilir. Kapalı cerrahi müdahale laparoskopik yöntemdir ve ölçün yahut robot yardımlı laparoskopik prostatektomi kazanmak neredeyse dü seçeneği vardır. Radyoterapi, bariz ameliyat, ölçün laparoskopik ve robot yardımlı laparoskopik prostatektomi tedavilerinin onkolojik neticeleri vardır.”

Lokal ati hastalıkta otama seçeneklerinin cerrahi ve şua tedavisi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Ali Ulvi lider “Radyoterapi ve cerrahi uygulamaları organa sınırlanmış hastalıktaki gibidir fakat hastalığın tekrarlama riski faziletli bulunduğu düşüncesince çoğu kez bu aşamada toplu tedaviler infaz etmek gerekebilir. Radyoterapi ile beraberce yada önceleri hormonal tedavi, cerrahi önceleri ve/veya sonrası hormonal otama yada cerrahi sonrası şua tedavisi otama alternatifleri olabilir” niteleyerek konuştu. Prof. Dr. lider “İleri aşama hastalıkta ölçün otama seçeneği hormonal tedavidir. Hormonal otama mertlik hormonu testosteronun tesirini engelleyen, bu yüzden prostatın alışılagelen ve kanser hücrelerinin gelişimini engelleyerek ağırlık eden, enjeksiyon yada komprime halinde muteber ilaçlardır. Sistemik kimyasal otama neredeyse ağır taraf tesirleri yoktur” dedi.

Prof. Dr. Ali Ulvi lider akıbet olarak, prostat kanseri ile ilgilendiren tamamı teşhis ve evreleme şekillerinin yanı sıra, tamamı otama seçeneklerinin Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde muvaffakiyet ile uygulandığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler