USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bipolar bozukluk tedavi edilmezse kötü sonuçlar doğurabilir

Psikiyatri Uzmanı Dr. Umut Karasu, bipolar bozukluk rahatsızlığı üzerine bilim vererek belirtileri ve tedavi döneminin önemine özen çekti.

Bipolar bozukluk tedavi edilmezse kötü sonuçlar doğurabilir
06-10-2021 10:37

Manik depresif bozukluk adıyla da bildik bipolar bozukluk, riskli tavırlar zımnında ilişkilere ve kariyere dokunca veren, tedavi edilmediği takdirde intihar eliyle ölüme sefer açabilen asıl birlikte psikiyatrik hastalık. Eskişehir kent Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Umut Karasu, bipolar bozukluğun tanımını ve belirtileri karşı bilgelik verdi.

“Bipolar bozukluk ataklar biçiminde geliyor”

Bipolar bozukluğun manik ve çökkünlük nöbetlerinden bahseden Dr. Karasu,“Bipolar bozukluk dü uçlu önsezi gestalt bozukluğu bulunan ve Türkçede az buçuk elan manik depresif bozukluk namına bildik birlikte rahatsızlıktır. Bir tarafında taşkınlık nöbetleri, manik nöbetleri vardır. Manik nöbetleri; baş döndürücü hareketli, durumunda duramama, günlerce uykusuz kalma, hab uyumamaya karşın aşkın dip erke halleri, eşeysel istekte abartmalı artış, müzakere isteğinde çoğalma üzere hakeza taşkınlığı yayınlayan birtakım belirtilerdir. Diğer ucu da çökkünlük nöbetleri halkımızın da aşkın dobra bilmiş bulunduğu mutsuzluk, karamsarlık, yaşamdan beğeni alamama üzere yaşamda tek obje yapmama gönülsüzlük belirtileri yayınlayan durumdur. Bipolar bozukluğun şu halde birlikte niteliği var; ataklar biçiminde geliyor. Belli birlikte müddet hasretmek doğal ki belkili değil, yalnız averaj 2 ila 6 hafta devam eden nöbetler ile karakterize ve bu nöbetler birtakım birtakım taşkınlık birtakım birtakım çöküntü nöbetleri oluyor. Bazı ağırbaşlı vakayiname hastalıklardan ayrımlı namına bipolar bozuklukta nöbetler arasındaki süreçler ağız ağıza dimdik namına geçiyor. Yaşama müteallik işlevselliklerinde tek arıza olmuyor” sanarak konuştu.

“Genellikle rahatsızlığın bulunduğu zamanlarda intihar girişimleri oluyor”

Bipolar bozukluğun kalıtım bilimi birlikte yorgunluk olduğunu, yalnız dirim olaylarının rahatsızlığı tetiklediğini kail Psikiyatri Uzmanı Dr. Umut Karasu, 18 yaşlarında güçlü hastalığın görülebildiğini belirtti. Bipolar bozukluğun intihara sürükleyebileceğinden bahseden Uzm. Dr. Karasu, şu halde konuştu:

“Bipolar bozukluk, kalıtım bilimi birlikte yorgunluk ve dirim vakaları elden hastalığın çıkışını kolaylaştırıyor. Hastalığın asal sebebi genetik, yalnız oluşturucu bulunan sebebi de ehemmiyetli dirim olaylarıdır. Erken yaşta ortaya çıkan ağırbaşlı çöküntü atakları, ilkin psikotik çöküntü tablosu dediğimiz levha ortaya çıkmış bulunduğu devir özetleyecek olursak; ‘ben suçluyum, ego değersizim, ego ölürsem etraflı evren kurtulacak' seçimi nihilisttik seçimi dediğimiz sanrılar ile seyreden depresyonlar vardır. Kişi aşkın çökkündür ve içe çekinmiştir. Bu çeşit belirtiler ilkin 18 yaşına genişliğinde ortaya çıkıyorsa, bunun ismi psikotik depresyondur ve bu giderek aşkın şişman miktarda birlikte bipolar bozukluğa dönüşebilir. Hastalıklar ortada en birlikte tomar intihara seyreden rahatsızlıktan birlikte tanesi yalnız bu mevzuda birlikte damgalama oluşturmamak gerekiyor. Genellikle rahatsızlığın bulunduğu zamanlarda intihar girişimleri oluyor. Rahatsızlıklarda derneşik tedavi kullanımında birlikte dü yılda 2-3 hafta üzere birlikte müddette akın biçiminde ilerleyiş ediyor. O devirde fertleri DOĞRU gözlemde tutuyoruz ve doğal kalık birlikte riskleri var. Yapılan incelemelerde 5 hastadan 1 tanesinin asıl birlikte intihar girişiminde bulunduğu ortaya konulmuş.”

“Bipolar bozukluğu olanlar bizlerden ayrımlı değil”

Psikiyatri Uzmanı Dr. Umut Karasu, bipolar bozukluğu bulunan insanları damgalamamanın ve alışılagelen davranılması icap ettiğinin altını çizdi. Bipolar bozukluğu bulunan şahısların doğurucu olabileceğini ve eskiden nice adlı sanlı yazarın bipolar bulunduğunu kail Uzm. Dr. Karasu, “Bipolar bozukluğu bulunan insanları banko damgalamamak kısaca bu şahıslara diğerleri üzere davranmamak gerekir. Çünkü bipolar bozuklukla ait birlikte güruh neşriyat vardır. O insanlar, hastalıklarının bulunduğu devirde son adım doğurucu de olabiliyorlar. Bipolar bozukluğu olanlar bizlerden ayrımlı değil. Sadece mahsus zamanlarda endamsız devre devam eden ataklar geçiriyorlar. Geçmişe dönerek bakmış olduğunuzda bipolar bozukluğu bulunan ve maraz zamanında aşkın ehemmiyetli asar sağlayan insanoğlu var. İlk aklımıza gelenler Virginia Woolf, Ernest Hemingway, Michelangelo ve en aşkın bildik Vincent Van Gogh, bipolardır. Van Gogh'un ahiret yolculuğu sene dönümü bulunan 30 Mart etraflı dünyada Dünya Bipolar Günü namına kutlanır” dedi.

Kazım Ulusoy - Ali Furkan Çetiner
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler