USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Prof Şener'den Strep A bakterisi uyarısı!

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisine ilişkin adına antibiyotiksiz salah çağında enfeksiyon sonrası çocuklarda önsezi zarı iltihabı, önsezi iltihabı, mafsal iltihabı ve böbrek iltihabı görülebildiğini belirtti. Prof. Dr. Alper Şener,

Bilim Kurulu Üyesi Prof Şener'den Strep A bakterisi uyarısı!
30-01-2023 10:11
İngilterede 13 çocuğun yaşamını kaybetmesine bozukluk bulunan ahali ortada BETA yerine tanıdık Strep A bakterisi Türkiyede geçtiğimiz aylar da görülmüştü. Bu bakteriye ilişkin yerine ise geçmiş ahiret yolculuğu geçtiğimiz eyyam de Ankara'da gerçekleşti. Strep A bakterisi ahali ortada acemi borda bordaya salgına bozukluk olabilir mu tedirginliğine bozukluk olurken, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisi dair ailelere uyarılarda bulundu.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Step A bakterisinin acemi görülmediğini ve etraflıca zamandır tanıdık borda bordaya bakteri bulunduğunu ve er teşhisle baş başa antibiyotik tedavisiyle haydi haydi otama edilebileceğini belirtti. Prof. Dr. Alper Şener, antibiyotiksiz iyilik devrinde ise çocuklarda enfeksiyon sonrası ihtisas zarı iltihabı, ihtisas iltihabı, mafsal iltihabı ve böbrek iltihabına etken olabildiğine nazarıitibar çekti. Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisinde antibiyotik tedavisinin araç bulunduğunu da aksan yaptı. Prof. Dr. Şener, Strep A bakterisi dair aileleri tetik olmaları dair uyararak, "Ara tatilde çocuklarınızın düşmeyen ateşi varsa, boğazdaki iltihabı siz ferah ferah dudak içerisine baktığımızda görebiliyorsak ve ağırlık alanında de ak kan bezesi var ise kesinlikle borda bordaya esenlik çalışanına, hekime yahut karı hekimine başvurmamız lazım" dedi.

Prof. Dr. Alper Şener, aralık tatilin füru ve karı bireyleri düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli borda bordaya devir bulunduğunu söyledi. Bu devirde menfaatlerini en baş döndürücü zecrî konulardan borda bordaya tanesinin evlatların coşkun emraz geçirmesi bulunduğunu tamlayan Prof. Dr. Alper Şener, şunları söyledi:

"O coşkun rahatsızlıkların en baş döndürücü dikkatini çekici de sonuç senelerde Avrupa'da ve Türkiye'de adım adım kendini şimdi dominant hissettirmeye başlamış bulunan Streptokok Tonsillit enfeksiyonları yahut Grup A Streptokok enfeksiyonu, Streptokok enfeksiyonu yahut şimdi önceleri yayılmış tanıdık adıyla beta mikrobu enfeksiyonları denilebilir. Bunlar gerçekte birbirinden ayrımlı bozukluk farklı. Beta mikrobu dediğimiz yayılmış yerine çocukluk çağlarında rastgele yıl görüyoruz. Ama Grup A Streptokok İnvaziv enfeksiyonları dediğimiz ise bu adım adım dünyada da farkına varılan ve bundan böyle ölümlere etken olabilen, çocuklarda ölümsek seyredebilen enfeksiyonlar. Bu bizim düşüncesince bozukluk ehemmiyetli borda bordaya el düşmeyen faziletli ateşle, geçit ağrısı ile seyrediyor. Çocuğun boğazına baktığınız devir tonsillitleri ferah ferah esenlik mensubu sıfır birisi, anne baba bile baş döndürücü şişman borda bordaya biçimde görüyor. Ve bundan böyle iklim pasajını engelleyecek kurda erişmiş biçimde görüyor. Bunun yanı sıra de ilkin ağırlık alanında ak kan bezlerinde büyüme, yayılmış yerine da şimdi hemen sonra bitmeme fail faziletli ateşle baş başa öbür organlarda hasarlar oluşturabiliyor. Hangi öbür organlar, ciltte, kulakta, akciğerlerde hasar oluşturabiliyor. Bunların bütünü Grup A Streptokok enfeksiyonlarında invaziv dediğimiz kısaca nesiç hasarı oluşturabilen bakteri tablosu."

Strep A bakterisi tanıdık çocuklarda antibiyotik kullanılması icap ettiğini tabir fail Prof. Dr. Alper Şener, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Bu bakteri tablosu bulunduğu düşüncesince öbür gribal enfeksiyonlardan ayrımlı yerine bunda antibiyotik kullanmamız lazım. Antibiyotiksiz geçmiyor. Erken tanılama olması lazım. Erken tanılama da boğazdan tahsil edilen sürüntü de çabuk tanılama testleriyle Streptokok etkeninin, Strep A enfeksiyonunun gösterilmesi gerekiyor. Bunu gördüğümüz andan itibaren küçüklere averaj 10 ile 14 çağ süresince antibiyotik vermemiz gerekiyor. Bu antibiyotiği almayan çocuklarsa bu yangı hemen boğazla sınırlanmış kalmıyor. Akciğere inebiliyor. Kulağa sıçrayabiliyor. Beyne sıçrayabiliyor. Vücudun öbür bölgelerine sıçrayabiliyor. Hatta şimdi ahir periyotta kısaca antibiyotiksiz iyilik devrinde olacak olursa bu füru enfeksiyon sonrası dediğimiz ihtisas zarı iltihabı, ihtisas iltihabı, mafsal iltihabı ve böbrek iltihabına etken olabiliyor. Dolayısıyla bu anlamda anne babalar ayık olması lazım. Erken devirde başlanılan antibiyotikler bu çocuklarda ilkin enfeksiyon sürecinden sonraları tanıdık kalp, akciğer, kulak, mafsal ve öbür böbrek hasarını önlemiş oluyoruz. Bu devirde ilkin aralık tatilde çocuklarınızın düşmeyen ateşi varsa, boğazdaki iltihabı siz ferah ferah dudak içerisine baktığımızda görebiliyorsak ve ağırlık alanında de ak kan bezesi var ise kesinlikle borda bordaya esenlik çalışanına, hekime yahut karı hekimine başvurmamız lazım."

Mustafa Suiçmez - Murat Yüksel

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler