USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener: 'Sömestr'da vaka rakamları pik yapacak'

Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yarıyıl tatilinde yapılacak seyahatlerle beraberce Omicron varyantının dominant modifikasyon durumuna geleceğini ve pik seviyesini yakalayacağını öngördüklerini açıkladı. Vatandaşların tedbirleri aracısız bırakmaması icap

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener: 'Sömestr'da vaka rakamları pik yapacak'
20-01-2022 11:13
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Korona Virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron varyantının yaygınlığı, sömestri tatilinde yolculuk edilmesi ile bulaşın artış riski ve Omicron varyantından sakınmak düşüncesince katılması müstelzim önlemler üzerine ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Sömestr tatili ile birlikte, başta neşeli nakil araçları ile seyahatin, Omicron varyantını şimdi da yaygınlaştıracağını tamlayan Şener, Şubat ayı içinde Omicron'un dominant varyanta dönüşeceği ve vaka sayılarının pik yapacağını öngördüklerini söyledi.

Vatandaşların Omicron'dan sakınmak düşüncesince ferdî araçlarıyla yolculuk etmelerini, maske, resmiyet ve hıfzıssıhha önlemlerini cezaevi arkası etmemesi icap ettiğinin altını çizen Prof. Dr. Şener, üçüncü düze telkih düşüncesince de devir kaybedilmemesi icap ettiğini vurguladı.

"Büyük riziko içeriyor"

Kalabalık seyahatlerin iri riziko içerdiğini anlatım edeN Prof. Dr. Alper Şener, "Her dinlence zamanında bu riski yaşıyoruz; şimdi geçmiş varyantlarda da gönül rahatlığı karşıya kaldık. Omicron varyantı bulaşıcılığı en riskli varyantlardan müşterek tanesi. Özellikle otobüs, uçak, katar kabil neşeli yolculuklarda bulaş, şehirden şehire nakil yönünde iri riziko içeriyor. Bunu engel olmak ne eyvah ki beklenen değil. Ancak anlaşılan yöntemlerle çelmek yahut ıskat kılmak mümkün. İnsanların ferdî araçlarıyla yolculuk etmesi şimdi akliyeci olabilir. Onun haricinde yolculuklarda zatî önlemlerimizi almak, maske, resmiyet ve hıfzıssıhha önlemlerini kabul kılmak gerekir. Omicron varyantının bulaşıcılığı da cezaevi önüne alındığı zaman, şişko yolculuklarda başta N-95 tipi peçe değerlendirmek gerekir. Standart cerrahi maskeler bu kimse neşeli ortamlarda ehliyetsiz kalıyor" dedi.

"Sömestr'da vaka rakamları pik yapacak"

Omicron varyantının sömestri tatilinde dominant modifikasyon olacağını ve vaka sayılarının bu zamanda pik yapacağını kail Prof. Dr. Şener, "Tatil dönemlerinde başta kentler arası seyahatin sıklaştığı zamanlarda Omicron varyantının şimdi da yayılması beklenmektedir. Daha evveli öbür varyantlarda da gördük; evveli İstanbul arkası sıra öbür iri metropoller ve şimdi sonradan da Anadolu'ya yayıldı. Şu anda Sağlık Bakanlığı'nın verilerine mucibince Omicron varyantı sahada nısıf yarıya baskın. Bu Şubat tatili periyodunda Omicron varyantı dominant modifikasyon durumuna dönüşecektir. Daha az Delta ve Delta Plus, şimdi baş döndürücü Omicron varyantı ile karşılaşacağımızı ön görüyoruz. Zaten endamsız dönemdeki hesaplamalara bakılmış bulunduğu devir bu fasıl içinde pik olaya idrak potansiyelimiz yüksek. Bu pik olaya ulaşmayı çelmek de alabileceğimiz önlemlerle mümkün" açıklamasında bulundu.

"Üçüncü düze telkih düşüncesince devir kaybetmeyin"

Önlemlerin cezaevi arkası edilmemesi icap ettiğinin de altını çizen Şener, "Salgının başından buyana önlemlerimiz baş döndürücü müşterek tomar değişmedi. Bu önlemler değişmediği düşüncesince gerçekte işimiz kolay. Omicron varyantı da öbür varyantlarda bulunduğu kabil maskeden kaçamıyor. Mesafe bunun düşüncesince yeterli. Maske, resmiyet ve el hijyeni triosundan kaçınmamamız lazım. Bireysel sığınma ve sosyal yaygınlaşmayı obstrüksiyon yönünde da aşılanmaya ilgi kılmak lazım. Çift düze aşınızı olduysanız ve üçüncü düze düşüncesince bekliyorsanız on paralık beklemeyin. Omicron varyantı sizi bulmadan müşterek an evveli aşınızı olun" ifadelerine arazi verdi.

Ali İhsan Çiftçi - Akın Küçükkurt
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler