USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan’dan ‘yılbaşı’ uyarısı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Vakalar elan yükseğe akilane gidecek kabilinden görünüyor. Bu sebeple vatandaşların yılbaşında oldukça atom çekirdeği eş ile evlerinde saat geçirmesi, hareketli kendisine birlikte araya geliyorla

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan’dan ‘yılbaşı’ uyarısı
31-12-2021 11:45

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, sonuç müşterek haftadır günce hikâye ve ölüm rakamlarındaki fevk taraflı seyrin fikir donör duruma geldiğini söyledi.

Omicron varyantı ile bulaş hızının enikonu arttığını ve mestur ortamlarda iç içe yılbaşı eğlencelerinin bulaş riskini şimdi da artıracağına nazarıitibar çekici Prof. Dr. İlhan, İHA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, “Şu an düşüncesince baktığımızda Omicron varyantı memleketimiz düşüncesince de aceleci müşterek biçimde ilerliyor. Daha evvel 20 bin yöresinde ayrıca 20 binlerin altında bulunan olaylarımız maatteessüf 30 bini geçti. Bu numara tabii şimdi fevk da gidebilir. Zira baktığımızda hassaten büyükşehirlerimiz ilkin edinmek az daha kişilerin müşterek arada şimdi aşırı bulunduğu yerlerde Omicron varyantının etkisiyle de hikâye sayısında artma bulunduğu gözümüze çarpıyor. Tabi etraflı dünyada Omicron varyantı ile ilgilendiren dile getirilen konu, Omicron varyantının aceleci yayıldığı, ancak enfeksiyonları nakil dair şahıslar ortada farklılıklar olabildiği yönünde. Bu nedenledir ki gayrimeskûn el altında yurttaşlarımızın enfeksiyonu ağırbaşlı geçirebileceklerini düşünerek, tek aşı olmamışların aşılanmalarını, aşı reşit yurttaşlarımızın ise anımsatma dozlarını olmalarını kaynak ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Omicron varyantının en ehemmiyetli niteliği aşırı aceleci bulaşıyor”

Kış mevsimi hasebiyle mestur ortamlarda müşterek arada bulunmanın arttığını ve Omicron varyantı ile de bulaş hızının artmasının riski şimdi da büyüttüğüne nazarıitibar çekici Prof. Dr. İlhan, “Omicron varyantının en ehemmiyetli niteliği aşırı aceleci bulaşıyor. Bu sebeple aşı olup kendimizi hastalıktan korumanın yanı sıra, ayrımsız sürede çevremizi de destek edinmek düşüncesince mestur ortamlarda müşterek araya gelmekten kaçınmamız gerekiyor. Kapalı bölgelerde hele müşterek araya geleceksek maskesiz bulunmamamız gerekiyor. Kapalı alanlardan kastımız hoppadak iş noktayı ortamları değil, cümbüş ortamları ve içtimai ortamlar da buna dahil. Önümüz yılbaşı ve ego dakika Ankara düşüncesince söyleyebilirim, büyükşehirlerde trafikte bile müşterek eksilme var. Belli ki yurttaşlarımızın müşterek kısmı yılbaşı düşüncesince ayrımlı şehirlere gitmişler. Kalabalıklarda müşterek araya gelmekten, yılbaşının ortaya çıkarabileceği tehlikeden ne derece kaçınırsak, o derece da az vatandaşımızın enfekte olacağını bildirmek mümkün” halinde konuştu.

“Yerli aşımız TURKOVAC'ın da aşılaması başladı”

Yerli aşı TURKOVAC'ın kullanıma sunulmasının da aşırı ehemmiyetli bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. İlhan, “Yerli aşıyı muntazır yurttaşlarımız vardı. Hiç aşı tor yurttaşlarımız vardı. Onların da bence yıl şimdi bitmeden en azından aşılamaya doğmak düşüncesince bunu müşterek punt namına değerlendirmeleri gerekiyor. Biliyorsunuz yerel aşımız TURKOVAC'ın da aşılaması başladı. Vatandaşlarımız termin alarak şayet tek aşı olmadılarsa aşılamaya TURKOVAC ile başlayabilir ve ya şimdi evvel aşı reşit yurttaşlarımız anımsatma dozlarını da gine TURKOVAC namına yapabilirler” diyerek konuştu.

“Virüsün bulaş yolu hala değişmedi”

Virüsün 2019'dan buyana ayrımsız biçimde bulaştığını tamlayan Prof. Dr. İlhan, “Virüsün bulaş yolu hala değişmedi. Virüs 2 yıl evvel nede olsa şuan da ayrımsız biçimde bulaşıyor. Bunu şimdi evvel de vurgulamıştık. Virüs hala damlacık kanalıyla bulaşıyor, zatî DOĞRU temasla ve şahıslar arası açıklık olmaması ile bulaşıyor. Son fasıl baktığımızda hassaten kişilerin mestur ortamlarda müşterek araya gelmesinin yanında açıklık kuralını ve maskeyi şimdi aşırı boşlama ettiklerini görüyoruz. Hazır hakeza virüs efdal kurda bulaştırıcı iken bu durumun aşırı gerçek manada riski artırdığına tanık olduğumuzu göstermek isterim” açıklamasında bulundu.

“Vakalar şimdi yükseğe akıllıcasına gidecek derece görünüyor”

Yılbaşı eğlencelerinin, iç içe ve neşeli ortamlarda gerçekleşecek partilerin bulaşı artırdığına zımnında da aşırı iri müşterek riziko faktörü namına karşımıza çıktığına nazarıitibar çekici Prof. Dr. İlhan şunları kaydetti:

“Geçen yıl de yılbaşında gibisi müşterek proses yaşamıştık. Biliyorsunuz güzeşte yıl de kusursuz bu günlerde güz devrinde aşırı dip müşterek proses yaşıyorduk. Hatta o senelerde hastanelerimiz şimdi aşırı zorlanıyordu. Zira o senelerde aşılanmış yurttaşlarımız da bahis konusu değildi. Çünkü bildiğiniz eşi ki aşı bizde 2021 Ocak ayında başladı. Yılbaşında ve ya bambaşka müşterek vesileyle mestur ortamlarda müşterek araya gelmek, hassaten de yılbaşı vesilesiyle aşırı müşterek tomar adamla müşterek araya vürut düşüncesinde edinmek aşırı akıllıcasına müşterek yaklaşım değil. Hali el altında tanık oluyoruz, olaylarımız çabucak 20 binlerden 36 binlere çıktı. Neredeyse dü katına DOĞRU müşterek kurda artma he ve bunun şimdi da artabileceğini derpiş etmek aşırı da hata müşterek yaklaşım olmaz. Vakalar şimdi yükseğe akıllıcasına gidecek derece görünüyor. Bu sebeple vatandaşların yılbaşında enikonu atom çekirdeği fasile ile evlerinde zaman geçirmesi, neşeli namına müşterek araya geliyorlarsa evlerde bile mesafeye nazarıitibar etmeleri ve ortamı behemehâl parlak iklim ile havalandırmalarının akıllıcasına olacağını buradan söylememiz gerekiyor. Zira hassaten mestur ortamlar, mestur ortamlarda kişilerin ötekisi ile iç içe bulunduğu partiler yahut gibisi eğlenceler ve ya efdal sesle şarkılar bildirmek derece etkinliklerin güneş tacı virüs düşüncesince direkt riziko oluşturduğunu söyleyebiliriz. Hele şu anda Omicron ile bulaş hızının arttığını düşündüğümüzde riskin direkt arttığını bildirmek mümkün. O sebepten dolayı yurttaşlarımızın yılbaşı sürecini evlerinde, atom çekirdeği aileleri ile bölük halkı ile geçirmelerinin Omicron'dan sakınmak düşüncesince en akıllıcasına yaklaşım olacağını bildirmek mümkün" ifadelerini kullandı.

Utku Şimşek - Bayram Türüdü
 

İLGİLİ HABER
Profesörden yılbaşı uyarısı: Delmicron varyantı 2022nin karabasan derece geçmiş olmasına defa açabilir Profesörden yılbaşı uyarısı: 'Delmicron varyantı 2022'nin karabasan derece geçmiş olmasına defa açabilir'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler