USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan: 'Deve gribi düşüncesince endişe etmeye gerek yok'

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, lama gribinin acemi pandemiye dönüşebileceği iddialarına ilişkin, “Deve gribi düşüncesince endişe etmeye gerek yok” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan: 'Deve gribi düşüncesince endişe etmeye gerek yok'
09-12-2022 11:09
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, İhlas çav Ajansı (İHA) muhabirine güneş tacı virüs salgını sürecinde akıbet durumu, inflüenza (grip) olaylarındaki artışı, immün sistemini kuvvetlendirmeye müteveccih yapılması gerekenleri ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanlarının lama gribinin toy müşterek pandemiye dönüşebileceği yönündeki uyarılarını değerlendirdi. İlhan, bu senenin başlangıcında ortaya çıkan ‘omicron varyantı' ile bulaş hızının şimdi müşterek tomar lakin öldürücülüğünün şimdi az müşterek madun değişke oluştuğunu hatırlatarak, “İnsanlar önceki başlangıçta aşırı müşterek tomar oranda enfekte oldular. Hatırlarsak rakamlar gine yıl aslında bu yana aşırı gerçek arttı. Burada gine muafiyet sistemi şimdi düşüt kurda olan, şimdi riskli bulunan 65 gözyaşı üstü yurttaşlar ve süreğen hastalığı bulunan yurttaşlar etraflı dünyada şimdi aşırı etkilendiler. Ama şu an geldiğimiz noktada bundan sonraları toy varyantın şimdi beş on bulaştırıcılıkla baş başa bire müşterek sürede öldürücülük gücünün de şimdi az olduğuna tanık oluyoruz. Halihazırda güneş tacı virüs hastaları içinde de başta madun teneffüs yolu enfeksiyonu, şu demek oluyor ki ‘akciğer tutulumu' üzere durumların şimdi az olduğuna tanık olmaktayız” ifadelerini kullandı.

“Sağlık kuruluşlarına teneffüs yolu enfeksiyonu hasebiyle müracaatlar kalık durumda”

Solunum kanalıyla bulaşıcı virüslerin müşterek tomar oranda olabildiği müşterek fasıl içinde olunduğunun altını çizen İlhan, “Belki güneş tacı virüs çağında aşırı yaşamadık lakin peçe takmak, hasebiyle inflüenza (grip), Respiratuar Sinsisyal Virüs (RSV) ve bire müşterek sürede güneş tacı virüs de halihazırda görülüyor. Son fasıl gerçekten esenlik kuruluşlarına, gerek fasile hekimliklerine, gerek hususi hekimlere, gerek hastanelere gerçek oranda teneffüs yolu enfeksiyonu hasebiyle müracaatlar kalık durumda. Yakınmalar da aşırı benzer. Bu yakınmalar şimdi aşırı ferah ateş, halsizlik, koku alma organı akıntısı, öksürük ve balgam biçiminde geliyor. Bunun ayırdına beslemek da hangisi olduğuna müteallik aşırı kuvvet lakin Allah'tan aşırı madun teneffüs yolu enfeksiyonu tutulumu yapmıyor. Bu bizim düşüncesince aşırı ehemmiyetli müşterek bilinçlilik aslında, şu demek oluyor ki gerçek seyretmiyor" açıklamalarında bulundu.

65 gözyaşı üstü ve süreğen hastalığı bulunan vatandaşların riskli bulunduğunu tabir fail İlhan, teneffüs yolu enfeksiyonlarından sakınmak düşüncesince marazlı olanların çıkarlarını izole etmesi gerektiğini, yayılma yolunun engellemesi ve rastgele yıl enflüanza aşısı olunması icap ettiğini tabir etti. Ayrıca İlhan, tamamı bu önlemlere ek namına vatandaşların bulundukları ortamı parlak iklim ile havalandırması icap ettiğinin altını çizdi.

“Herhangi müşterek besin ve çare takviyesi gitmek akla yatkın müşterek bilinçlilik değil”

Takviye gıdaların immün sistemini (bağışıklık sistemi) kuvvetlendirdiğine müteveccih fen kirliliği olduğuna dikkati çekici İlhan, “Biz güzel müşterek muafiyet sistemi, güzel müşterek immün sistemine eş edinmek istiyorsak, yapmamız müstelzim akla yatkın ve dimdik beslenmek. Bunun en başlangıcında elbette ki kötü ve alkolden ırak ara vermek gerekiyor. Bol hazır para bezdirmek gerekiyor ve muvazeneli ve tam nemalanmak gerekiyor. Yani protein, karbonhidrat ve yağdan muvazeneli müşterek içerikle nemalanmak gerekiyor. Şöyle özellikli besin yok. Bunlar aşırı gündeme getiriliyor, devir hin ekranda ve toplumsal medyada görüyoruz lakin ‘şunu yiyin, bunu yiyin, bu sayede immün sisteminiz artar' sanarak müşterek şeye ihtiyaç yok. Eğer müşterek doktor bireylere salık mektubu etmişse, ‘sizin muafiyet sisteminiz düşük, şu vitamini kullanın' demişse o devir gitmek gerekir. Onun haricinde rastgele müşterek besin ve çare takviyesi gitmek akla yatkın müşterek bilinçlilik değil” sanarak konuştu.

“Deve gribi düşüncesince endişe etmeye gerek yok”

Deve gribinin toy müşterek pandemiye dönüşebileceğine bağlı ürkü yapılmaması icap ettiğini kail Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, laflarına şu şekilde bitmeme etti:

“Türkiye'den hudutlu sayıda insanoğlu evren kupasına gidiyor. Türkiye ihtimal aşırı ferdin gelip gittiği müşterek arazi lakin Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) yenilen ve içilenden mavera şimdi aşırı teneffüs kanalıyla bulaşıcı müşterek virüs aslında. MERS namına bunu tarif etmek gerekiyor. O nedenden bunun düşüncesince aşırı müşterek endişe etmeye gerek yok. Riskli vaziyetlerden çekinmek elbette rastgele şeyin başı olacaktır.”

“Tek müşterek testin kullanılması hem iktisadi hem kolay”

Tek tanılama kiti ile 4 virüsün belirleme edileceği eş tanılama kiti üretiminin aşırı ehemmiyetli müşterek evolüsyon bulunduğunu kaydeden İlhan, “Bizim de benzeri çalışmalarımız mevcut ve katı aşırı fen insanı da benzeri icraat yapıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarını da ego aşırı değerli buluyorum. Zira hakeza müşterek tanılama kitinin geliştirilmesi elimizi aşırı kolaylaştıracaktır. Aynı anda çabucak müşterek tomar testin kullanılması namına müşterek tane müşterek testin kullanılması hem iktisadi hem emeksiz hem de müşterek tane müşterek örnekte işlerimizi aşırı şimdi kolaylaştıracaktır düşüncesindeyim. Kısa sürede devreye gireceği üstüne bizim de bilgimiz var. İnşallah bundan sonraları on paralık geçişsiz imkânsız lakin şayet ihtiyaç olursa da haydi haydi tanılama koyabileceğimiz düşüncesince aşırı ehemmiyetli müşterek evolüsyon bulunduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Muhammed Musab Gümüşer - Gürkan Sayın

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler