USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz'dan Omicron kaynaklı ölümlere hakkında "aşılanın" çağrısı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz "Maalesef hala günde 200'den çok insanımızı önlenebilir müşterek çor zımnında kaybediyoruz. Oysa bu hastalıktan korunmada aşı kabilinden çelimli müşterek aracımız var" dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz'dan Omicron kaynaklı ölümlere hakkında
18-02-2022 11:56
Ankara

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Omicron'un Kovid-19'un esbak varyantlarına gereğince aşırı şimdi aceleci bulaştığına dikkati çekti.

Omicron'un aşılı insanda Delta varyantına nazaran şimdi ceninisakıt şiddette seyrettiğini anımsatan Kayıpmaz, "Şunu da unutmamalıyız, Omicron ile enfekte bulunan aşısız kişiler, encam gözyaşı grupları ve alttaki yatan süreğen rahatsızlığı olanlar hala riziko altında. Aşısız iktisap etmek Omicron açısından başlıca birlikte risk. Çünkü çor birlikte insana bulaştıktan sonraları ne birlikte tempo göstereceğini önceleri aşina iktisap etmek beklenir olmuyor." ifadesini kullandı.

Hastalığın aşısız gençleri de biçimsiz etkileyebildiğine ayraç fail Kayıpmaz, "Acil servislerimizde, yataklı vagon vagon servisler yahut derin bakıma yatırdığımız hastalar içinde güre yaşta on paralık aşı olmamış, derin akciğer tutulumu olanlar var. Bu sebeple bulaştığında çor seyrinin ne olacağını bilmediğimiz virüse gönül rahatlığı kesin tedbirleri almamız lazım." uyarısında bulundu.

"Üç aşı alternatifi halkımız düşüncesince amade halde"

Doç. Dr. Kayıpmaz, bu tedbirlerin başlangıcında aşılamanın geldiğini vurgulayarak, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Şu anda üç aşı alternatifi halkımız düşüncesince amade halde. İnsanların mRNA aşısı, inaktif aşı ve gine inaktif birlikte aşı bulunan domestik aşımız TURKOVAC'dan istediğini olabilme olanağı bulunuyor. Bunun yanında ilkin düze aşılarını yaptırmış lakin tarihi geldiği durumda anımsatma dozunu gömgök erler var. Onlara da behemehâl anımsatma dozunu öneriyoruz ki virüsle karşılaştıkları takdirde bu rahatsızlığı aşırı şimdi bol belirtilerle atlatabilsinler."

Kayıpmaz, aşıların başlıca hastalığı, hastaneye yatışları ve hasebiyle Kovid-19 kaynaklı ölümleri önlediğine ayraç etti.

"200'den birlikte tomar insanımızı önlenebilir birlikte çor hasebiyle kaybediyoruz"

Günlük fenomen sayılarının kimi eyyam 100 bini aştığını anımsatan Kayıpmaz, vakaların çoğalmasının riskli gruptaki bireyleri de tehlikeye attığını anlattı.

Doç. Dr. Kayıpmaz, "Vaka rakamları mahsus birlikte müddet sonraları servis yatışlarına, ondan da mahsus birlikte müddet sonraları derin ihtimam yatışlarına yansıyor. Sonrasında ise vefat rakamlarındaki artışı görüyoruz. Maalesef hala günde 200'den birlikte tomar insanımızı önlenebilir birlikte çor hasebiyle kaybediyoruz. Oysa bu hastalıktan korunmada aşı üzere çelimli birlikte aracımız ve maske, aralık tedbirlerimiz var." halinde konuştu.

"Aşıları mükemmel şahıslar hastaneye üstelik gerekseme duymuyor"

Doç. Dr. Kayıpmaz, Ankara kent Hastanesi acele servisinden derin bakıma yahut servise yatırılan Kovid-19 hastalarının aşırı şişman bölümünün aşısız yahut tarihi geldiği durumda anımsatma dozunu yaptırmamış kişilerden oluştuğunu söyledi.

"Hastalık aşıları mükemmel insanda aşırı şimdi bol belirtilerle atlatılıyor, acele servis ve hastaneye başvuruya gerekseme üstelik duyulmuyor." diyen Kayıpmaz, hem Türkiye bununla birlikte dünyada vefat sayılarının Omicron varyantı hasebiyle arttığını, gençlerin, riskli grupların korunması açısından da aşılarını olması icap ettiğini vurguladı.

"Vaka rakamlarındaki artım acele servislere başvuruyu da etkiliyor"

Ankara kent Hastanesinde sonuç çağda fenomen yoğunluğu olup olmadığına bağlı de Kayıpmaz, şu detayları paylaştı:

"Şu anda günce fenomen rakamlarındaki artış, acele servislere müracaat sayısını da etkiliyor. Ankara kent Hastanesinde pandemi kurulumuzun itinalı çabalarıyla yatış, taburculuk ve poliklinik başvurusu dengelerini ehemmiyetli seviyede zahmetsiz durumda götürmeye çalışıyoruz. Bu sebeple başta şita aylarında olduğumuz şu çağda insanlarımıza aşı, peçe ve aralık tedbirlerini ön plana alarak günce yaşamlarına bitmeme etmelerini öneriyoruz."

"Yaz aylarının şimdi güzel geçmesini beklenti ediyoruz"

Doç. Dr. Kayıpmaz, kimi devletlerin Kovid-19 tedbirlerini tahammül kararının anımsatılması üzerine, bu devletlerde dölleme oranlarının enine boyuna erdemli olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de de salgının birlikte an ilkin gündemden çıkmasını, hastaneler ve içtimai yaşamda normale dönmeyi beklenti ettiklerini vurgulayan Kayıpmaz, bunun düşüncesince dölleme oranlarının artması, başkaca salgının seyrinin izlenmesi icap ettiğini belirtti.

Kayıpmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yaz aylarının şu anda bulunduğumuz sürece gereğince şimdi güzel geçmesini beklenti ediyoruz. Bunun ferdî tedbirlerimizle, münteşir aşılamayla beklenir olacağını unutmayalım. Temel, sade tedbirleri aksatmadan bu işi el birliğiyle yürütebilirsek salgının üstesinden de birlikte an ilkin gelebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler