USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz uyardı!

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, gençlerin aşılarını olmaları icap ettiğini belirterek, “Bilindiği kıl payı şu anda canlı vakalarımızın yüzdelik 40'ını 23 gözyaşı altındaki gençlerimiz oluşturuyor. Gençlerimiz eğitim

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz uyardı!
20-10-2021 10:09
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara kent Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Sosyal hareketliliğin en faziletli yer aldığı gençlerin ilkah oranlarının hedeflenen düzeyin iyice peşinde bulunduğunu tamlayan Doç. Dr. Kayıpmaz, benzeyen şita ayları öncesinde bu grubun aşılarını tamamlamasının baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti. Kayıpmaz, “Bilindiği neredeyse şu anda çalışkan vakalarımızın yüzdelik 40'ını 23 gözyaşı altındaki gençlerimiz oluşturuyor. Gençlerimiz eğitim, iş yaşantısı, erişim ve içtimai alın yazısı neredeyse faktörler nedeniyle günce avlu içinde en çalışkan bulunan grubumuz. Şu anda baktığımızda darülfünun çağındaki gençlerimizin, 18-25 gözyaşı aralığındaki gençlerimizin aşılarının tamamlanma oranının yüzdelik 53,77 bulunduğunu görüyoruz.

Bu da esasen en ortak tomar riziko altında bulunan grubumuzdaki ilkah oranlarının daha istediğimiz kurda olmadığını gösteriyor. Bunun indinde bizim asliye ferdî dehalet önlemlerinden bulunan maskeye, mesafeye ve kalabalıklardan ırak durmaya, çoluk çocuk ortada elan az uyma edilmiş yer aldığı düşünüldüğünde bu da olay sayılarında ortak artım namına karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

“Bizim aşılamada maksadımız en önce ciddi hastalığın önlenmesi”

Aşılamada hedefin ciddi hastalığın önlenmesi bulunduğunu ve bu hedefin aşılanan grupta belirgin ortak biçimde klinik tabloya da yansıdığına ilgi çekici Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz, “Bizim aşılamada maksadımız en önce ciddi hastalığın önlenmesi. Yani kılıç aşılar sayesinde, bu rahatsızlığı baş döndürücü elan bol belirtiler ile atlatabilme şansına sahibiz. Aşısı bulunmuş ortak hastalıktan bahsediyoruz ve aşıyla önlenebilir ortak hastalıktan bahsediyoruz. Şu anda elimizdeki en çalışan dehalet metodu aşılarımız. Üniversite öğrencilerimiz ve canlı nüfusumuz vatanımızda ehemmiyetli ortak orana sahip. Durum hakeza olunca onların da aşılarını sonbahar-kış mevsimi öncesinde geciktirmeden tamamlamalarını öneriyoruz. Çünkü bilinmiş yer aldığı neredeyse insanoğlu şita aylarında ve antipatik havalarda elan baş döndürücü bağlı mekanlarda saat geçiriyor. Açık mekanlardaki maskesiz bulunabilme, eşhas arası fiziksel mesafenin elan da ferahlama ihtimali şita aylarında azalıyor. Kötü havalandırılmış bağlı ortamlar kalabalıklarla da birleşince virüs dallanmak düşüncesince fırsatı buluyor. İşte bizim buna mevzi vermeden, havalar elan ortak tomar soğumadan önce, gecikmeksizin gidip, başta de gençlerimizin, aşılarımızı tamamlamasını kaynak ediyoruz” halinde konuştu.

“Şu anda dü düze aşısını Biontech ile tamamlamış insanların üçüncü düze gereksinimi memleketimiz açısından bulunmuyor”

Üçüncü düze aşılama uygulamasında bundan sonradan Turkovac'ın da kullanılabildiğini hatırlatan Kayıpmaz, şunları kaydetti:
“Şu anda dü düze aşısını Biontech ile tamamlamış insanların üçüncü düze gereksinimi memleketimiz açısından bulunmuyor. Bununla ilgilendiren müessiriyet verileri de Sağlık Bakanlığı kabilinden izlenmeye bitmeme ediyor. Bunun haricinde dü düze inaktif aşılama şu demek oluyor ki Sinovac ile aşılanmış, ikinci dozdan sonradan 3 aydan ortak tomar devir esbak insanların behemehâl üçüncü anımsatma dozlarını olmalarını öneriyoruz. Hatırlatma dozu mRNA aşısı Biontech yahut inaktif aşılama Sinovac'la yapılabilir. Şimdi ortak de üçüncü belki ortaya çıktı. Şu anda hesaplı Faz-3 A belirgin etiketli emek vermek kapsamında bu dü dozu ergin kişiler, 3 ay geçtikten sonradan üçüncü dozu Sinovac yahut Turkovac ile olabilecekleri ortak çalışmaya fahri namına katılabilirler. Bununla ilgilendiren de Sağlık Bakanlığının ilgilendiren sitelerinden başvurularını yaparlarsa çalışmaya katılıp Turkovac'ın Sinovac'a erinç etkinliğini karşılaştırmaya da ulama sunabilirler.”

“Sosyal çabukluk en ortak tomar genç-erişkin gözyaşı grubumuzda”

Genç gözyaşı grubunun ilkah oranlarının maksut seviyeye ulaşmaması yerinde yayılım hızının yavaşlamayacağına ilgi çekici Kayıpmaz, “Sosyal çabukluk en ortak tomar genç-erişkin gözyaşı grubumuzda. Bu gençlerimiz şişman ve bağlı bölgelerde bulunabiliyorlar, buna baş döndürücü ilgi etmeliler. Özellikle derinlemesine müddet bağlı mekanlarda saat geçiriliyorsa maskelerin burunlardan inmemesi lazım. Özellikle de önümüzdeki şita mevsiminde tetik olmaya ehemmiyet gösterilmeli. Tabis ki ortak apayrı gidiş elan var: Gençlerimiz baş başa yaşadığı, ayrımsız evde bulunmuş yer aldığı elan encam yaşta arazi meydan yahut alttaki yatan ortak süreğen rahatsızlığı bulunan bireylere de bu virüsü bulaştırma riskiyle de erinç karşıyalar. Aşılarını namına hem çıkarlarını koruyacaklar bununla beraber etraflarında arazi meydan sevdiklerine bu rahatsızlığı bulaştırma riskini de minimum seviyeye indirmiş olacaklar” açıklamasında bulundu.

“İnsanların asliye tedbirleri de boşlama etmesi ile öbür teneffüs yolu enfeksiyonlarını da görür olduk”

Son yıllarda başta peçe kullanımının gevşemesi ile baş başa öbür teneffüs yolu enfeksiyonlarının da çoğunlukla görülmeye başlandığını tamlayan Kayıpmaz, “Geçen sene ferdî tedbirlerimiz bulunan maske, açıklık ve hijyene güzergâh safhada uzlaşma ile elden SARS CoV-2'nin hastalık yer aldığı Covid-19 enfeksiyonundan değil, öbür teneffüs yolu enfeksiyonlarına sefer açan mikroorganizmalardan da korunmuştuk. Bu arada şahısların o asliye tedbirleri de boşlama etmesi ile öbür teneffüs yolu enfeksiyonlarını da görür olduk. Şu an Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı sürveyans çalışmalarında, insanoğlu güneş tacı virüsü OC43 yahut insanoğlu güneş tacı virüsü 229E gibi, Rinovirüs neredeyse öbür teneffüs yolu enfeksiyonu etkenlerinin de antipatik algınlığı ve enflüanza benzeşim tablolar oluşturabildiğini görüyoruz. Tabis ki bu tablolardan Covid-19'u ayırabilmenin biricik yolu da PCR testi” dedi.

Utku Şimşek

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler