USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi İlhan: 'Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz'

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz. Bu sebeple dinç yurttaşlarımızın bir an evvel aşılarını yaptırmaları ve kem aşılarını tamamlamaları önemli. Büyüklerimizden de 2 düze inaktif telkih olanlar var ise

Bilim Kurulu Üyesi İlhan: 'Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz'
12-10-2021 11:31
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan İHA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, “Toplumun yüzdelik 75'i şayet dü düze aşısını gömgök olsaydı bu vakaların aşırı şimdi yukarıda olacağını tahmin etmek aşırı akla yatkın bir yaklaşım olacaktı. Belki buradan beslemek aşırı şimdi doğru. Bunun beraberinde esasta hoppadak okullara düğümlemek da akla yatkın değil. Güz sürecinin gelmesi ile bu arada hem iri şehirlerimizde bununla birlikte Anadolu'daki şehirlerimizde, insanoğlu yayladan, bahçeden, yazlıktan, şehir merkezlerine ayrıca kaymakamlık merkezlerine akla yatkın biçim alır oldu. Doğu'daki birtakımı bölgelerimizde de iklim bundan sonra soğudu ve plato tarihi bundan sonra geçti. Haliyle insanoğlu bağlı bölgelerde şimdi aşırı bulunmakta oldular. Bu gidiş Ankara, İzmir, İstanbul düşüncesince de geçerli, öteki illerimiz düşüncesince de geçerli” ifadelerini kullandı.

“Filyasyon sonuçlarına ve kişi alan gözlemlerimize baktığımızda kişilerin bağlı bölgelerde bir araya gelmekten kaçınmadıklarına tanık oluyoruz”

Birçok etkenin olay artışında çarpıcı bulunduğunu fakat bağlı bölgelerde ve havasız ortamlarda bir araya gelmenin de ehemmiyetli bir riziko bulunduğunu tamlayan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, “Bunları mafevk fazladan koyduğumuz devir bağlı bölgelerde bulunma sıklığının arttığını görüyoruz. Tabi ki okula revan evlatların da bağlı bölgelerde olmasından değil de birbirleri ile temasından çevre tesiri reşit olabilir. Ama şu anda tığ asal namına bağlı bölgelerde kurallara uymamanın rahatsızlığı artırdığına tanık oluyoruz. Zira filyasyon sonuçlarına baktığımızda kişi alan gözlemlerimize baktığımızda kişilerin bağlı bölgelerde bir araya gelmekten kaçınmadıkları, buralarda da gerekli aşılı isterse aşısız olsun, fiziksel mesafe, peçe ve hıfzıssıhha koşullarına ilgi edilmediğine tanık oluyoruz” dedi.

“Kapalı alanlara giren yurttaşlarımız gerekli aşılı, gerekli aşısız olsunlar kesinlikle maskelerini takmaları gerekiyor”

Kapalı alanlara giren vatandaşların aşılarını olsalar da olmasalar da gene peçe ara ve harbilik kurallarına aşırı dikkate etmesi icap ettiğini vurgulayan Prof. Dr. İlhan, “Kapalı alanlara giren yurttaşlarımız gerekli aşılı, gerekli aşısız olsunlar kesinlikle maskelerini takmaları gerekiyor. Aşı sıfır yurttaşlarımızın bugünden tezi namevcut bir an ilkin aşılama olmaları gerekiyor. Halihazırda geldiğimiz etapta 18 gözyaşı giysi nüfusun tahminî namına 4'te 3'ünün aşılama bulunduğunu görüyoruz. Yüzde 75 aşırı dobra bir oran. Tabi bu kantite yüzdelik 80'lere akla yatkın vardığında şimdi da kalburüstü bir proses yaşayacağımızı düşünüyorum. İki düze aşılama bulunan yurttaşlarımız olmasaydı, ayrıca süresi geldiği devir üçüncü düze aşısını olanlar da olmasaydı, düpedüz bu rakamlar aşırı şimdi mafevk akla yatkın çıkardı. Böyle olması gerekiyor” diyerek konuştu.

“Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz”

Vaka oranlarının ağırlığının gençlerden oluştuğuna ilgi çekici Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan, “Sağlık Bakanı sabık haftaki Bilim Kurulumuz sonra vakaların yarısından fazlasının 30 gözyaşı altında bulunduğunu söylemişti. Demek ki 30 gözyaşı altı gençlerimizde dölleme payı hem şimdi düşük, hem tam önlemleri almıyorlar bununla birlikte bu insanoğlu şimdi aşırı bir araya geliyorlar. Özellikle toplumsal bölgelerde şimdi aşırı bir arada bulunuyor. Bu yurttaşlarımız enfeksiyonu alıyorlar evlerine götürüyorlar, evlerinde aşılarını gömgök yahut kem reşit büyüklerimiz etkileniyorlar ve hala maatteessüf büyüklerimizi kaybediyoruz. Şu an esasta hakeza bir noktadayız. Artık hiçbir yerin kapanmasını hiçbirimiz istemiyoruz. Bu sebeple gailesiz yurttaşlarımızın da bir an ilkin aşılarını yaptırmaları, kem aşılarını tamamlamaları, büyüklerimizden de 2 düze inaktif aşılama olanlar var ise onların da üçüncü düze aşılarını tamamlamaları aşırı akla yatkın bir yaklaşım olacaktır” biçiminde konuştu.

“(Üniversite öğrencileri) Bir hocaları namına bunu söylüyorum açıkçası; fiziksel mesafeye aşırı ilgi etmeleri gerekiyor”

Kendi üniversitelerinin yerleşke girişine bir aşılama noktası kurduklarını ve aşılama iktisap etmek talip öğrencilerin rahatlıkla bu noktalarda aşılarını olabildiklerini vurgulayan Prof. Dr. İlhan, şunları kaydetti:

“Kampüs girişi dölleme aşırı ehemmiyetli bir yaklaşım. Bunu öteki üniversiteler de uygulayabilir. Bunun aşırı ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Genç arkadaşlarımız, öğrencilerimiz, ego de bir hocaları namına bunu söylüyorum açıkçası. Fiziki mesafeye aşırı ilgi etmeleri gerekiyor. Aynı bölgede bulunuyorlarsa, aşılı olsalar da olmasalar da kesinlikle ortamın kesif pıtrak parlak iklim ile havalandırılmasına ilgi etmeleri gerekiyor. Tabi bundan sonra bunu anlatmaya icap namevcut güçlükle birbirlerine ilgilendiren eşyaları kullanmamaları gerekiyor. Kalabalık iktisap etmek güzel. Ama oldukça bariz bölgelerde ve hudutlu sayıda bir araya gelirlerse, hem kendilerinin enfekte olmayacağını, bununla birlikte hacısı hocası ihtimal yurtta kalmıyor. Türkiye'nin değme durumunda evlerinde durma fail öğrencilerimiz de var. Enfeksiyonu arkadaşlarından alıp evlerine götürüp büyüklerini enfekte edebileceklerini de söylememiz gerekiyor. Tabi ki gailesiz arkadaşlarımızın da aşılama olmayanlar var ise yahut kem aşıları var ise aşılama olmaları akla yatkın bir yaklaşım olacaktır.”

Utku Şimşek

İLGİLİ HABER
Yerli aşılama TURKOVAC İzmirde fahri vatandaşlara evvel kere uygulandı Yerli aşılama 'TURKOVAC' İzmir'de fahri vatandaşlara evvel kere uygulandı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler